SAS-streiken avblåst

Streiken blant danske SAS-ansatte vil opphøre. Beslutningen om å stille på jobb igjen fredag morgen ble tatt etter et langt møte torsdag kveld, opplyser SAS.

Ifølge det skandinaviske flyselskapet vil alle ressurser nå settes inn for at reisende på fredag skal oppleve færrest mulig forsinkelser.

Dermed kan tusenvis av også norske reisende puste lettet ut. Det samme gjør trolig SAS-ledelsen: Konflikten kunne blitt svært kostbar for selskapet dersom den ikke hadde blitt løst før helgen.

Lederen for kabinpersonalets fagforening, Verner Lundtoft Jensen, sier at de ansatte nå forventer forhandlinger med SAS-ledelsen.

- SAS-ledelsen har sagt at den ikke vil forhandle så lenge streiken varer, og derfor krever og forventer kabinpersonalet at SAS innleder forhandlinger med oss nå som vi har gjenopptatt arbeidet, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Det danske kabinpersonalet er svært misfornøyde med at de har liten innflytelse over når de kan ta ferie. De ønsker også større muligheter til å jobbe deltid.

Flere kanselleringer

Men selv om kabinpersonalet gjenopptar arbeidet fredag, er det ikke mulig å unngå kansellerte flyavganger helt. Det vil nemlig ta noe tid før koordineringen mellom fly og personale igjen er helt på plass, skriver SAS i en pressemelding.

- Av erfaring tar det noe tid før de streikende er på plass, og derfor må de reisende belage seg på en del uregelmessigheter tidlig på dagen fredag, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Braathens til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet forventer at mellom 30 og 40 avganger vil bli avlyst fredag morgen. Flyavgangene mellom Norge og Danmark vil først gå som normalt på ettermiddagstid fredag.

- Våre kabinansatte er dyktige i jobben sin, og kundene setter stor pris på den servicen de yter. Derfor er jeg naturligvis meget fornøyd med at den avtalestridige streiken nå er over, sier administrerende direktør Susanne Larsen i SAS Danmark.

Svekket tillit

Siden streiken startet tirsdag, er 713 avganger avlyst og over 20.000 passasjerer berørt. Rundt 1.000 norske reisende ble rammet av den danske kabinstreiken i SAS onsdag. Problemene ble noe mindre torsdag da rundt 500 nordmenn ble berørt.

Men det er ikke første gang de siste årene at det er bråk i SAS. Streiken er den åttende på mindre enn tre år, og i et større perspektiv kan slike arbeidsstridige konflikter få store konsekvenser for den skandinaviske flygiganten, både i form av store økonomiske tap og svekket omdømme, mener analytikere.

- Dagens reisende er mer og mer utro. Og aksepten for ikke å holde avgangstidene minker for hvert år, sier bransjeanalytiker Anders Lidman til det svenske nyhetsbyrået TT.

Konkurransen hardner til og lavprisselskapene som torsdag meldte om smekkfulle fly, står klare til å overta misfornøyde SAS-kunder. (NTB-Ritzau - ©NTB)