SAS innfører eurobonus innenriks

SAS innfører EuroBonus for jobbreisende innenriks.

SAS melder i dag at de vil la deg tjene opp eurobonuspoeng på tjenestereiser innen Norge. Dette vil innføres umiddelbart, og vil gjelde på alle innenriksflyvninger med SAS og Widerøe.

Avtalen vil gjelde for ansatte i bedrifter med en forretningsavtale med SAS og Widerøe.

– Dette vil være gjeldende fra den datoen bedriften inngår avtale med SAS, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til DinSide.

Opptjening av fordelspoeng er forbudt på innenriksreiser i Norge. Konkurransetilsynet anbefalte i februar 2012 at dette forbudet skulle bli opphevet på de største innenriksrutene, men dette ble ikke tatt til følge av myndighetene. Så det er fremdeles forbudt å tjene bonuspoeng på innenriksreiser i Norge.

Ifølge SAS, gjelder dette forbudet imidlertid kun privatreisende. Derfor åpner de nå for bonusopptjening for tjenestereiser. Det fordrer imidlertid at bedriften har en forretningsavtale med SAS, og at bedriften selv ønsker dette for sine ansatte.

Samtidig går SAS ut og bestrider lovligheten i det særnorske forbudet. De sier dette strider imot EØS' regelverk.

Konkurransetilsynet vurderer saken

Konkurransetilsynet sier til DinSide at de har saken opp til vurdering.

– Vi har fått saken på vårt bord i dag, og vil gjøre en vurdering på hvorvidt dette er i strid med det forbudet som er i dag, sier Gjermund Nese, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil ikke si hvorvidt dette synes å være en klar overtredelse av forbudet.

– Det må vi gjøre en konkret vurdering av, sier Nese.

Konkurransetilsynet starter arbeidet i dag, men Nese kan ikke si hvor lang tid det kan forventes å ta. Dersom de lander på at dette er en overtredelse av forbudet, kan SAS bli ilagt et overtredelsesgebyr. Hva dette innebærer, må det gjøres en vurdering på, ifølge Nese.

Forbrukerrådet er imidlertid ikke glade for denne gjeninnføringen, og sier i en pressemelding at dette vil gjøre flyreisen dyrere for folk flest.

- Det er lett å glemme at bonusen bakes inn i billettprisen. Bonusprogrammene gjør det vanskelig å gjennomskue hvilke fordeler du faktisk får. All erfaring tilsier at konkurransen svekkes og prisene øker, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet.

– Forbudet gjelder ikke bedriftsavtaler

– Forskriften som omhandler forbud mot fordelsprogram på flyreiser i Norge, omfatter ikke avtaler som er mellom SAS og andre bedrifter. Det vi går ut med i dag, er at bedrifter har mulighet til å velge til dette elementet i avtalen sin med SAS, at ansatte på jobbreiser for firmaet kan opptjene poeng innenriks i Norge også, sier Johansen til DinSide.

I tillegg til opptjening av bonuspoeng, vil da også ansatte på tjenestereiser som reiser mye innenlands, få tilgang til andre tjenester forbundet med fordelsprogrammet, som fasttrack på de største flyplassene, mer fribagasje og annet.

Bedriften må selv be om dette for sine ansatte, og det koster ikke noe ekstra for bedriften.

– Vi har ikke åpnet for denne muligheten før nå. Det vi har håpet på er at dette enestående forbudet, som ikke har sitt like ellers i verden, skulle bli opphevet, og at muligheten her skulle være noe som alle skulle ta del i - også privatreisende. Men nå gjelder dette kun på business til business-avtale, og det er frivillig om de ønsker å la sine ansatte få muligheten til å tjene poeng. Det er mange som flyr svært mye innenriks, men som ikke får nyte godt av å reise med mer bagasje, mens en som flyr mye utenriks får alle disse fordelene. Det er en klar diskriminering av en gruppe reisende, sier Johansen.

Det er den reisende personlig som krediteres poengene, og som kan bruke disse poengene til eksempelvis en oppgrading på lengre flyvninger. Den reisende kan bruke poengene enten på tjenestereise eller på privatreise.

Norwegian har på sin side ingen planer om å følge SAS på dette, og kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian uttaler til Hegnar.no at dette er et lovbrudd. Det har ikke lykkes DinSide å komme i kontakt med Norwegian.

Strider imot EØS-avtalen

Samtidig med at SAS går ut og tilbyr bedrifter å starte opptjening av bonuspoeng for sine ansatte, melder de også at de går til søksmål mot den norske stat.

De ønsker å få fastsatt at "Forskrift om forbud mot bonusprogram i innenriks luftfart" ikke lovlig kan opprettholdes for øvrige kunder. SAS sier at grunnlaget for søksmålet er at staten ikke etterlever de EØS-rettslige forpliktelser, når de opprettholder denne forskriften.

– Dette forbudet har nå overlevd seg selv, situasjonen er totalt annerledes i Norge i dag i forhold til den gangen Norwegian var under etablering og kunne nyte godt av at SAS fikk svekket sin konkurranseevne, og gjøre det enkelt for Norwegian å etablere seg, sier Johansen.

Han forteller at ESA har tilskrevet norske myndigheter, i anledning dette forbudet, og henviser til at man anser denne forskriften til å være i strid med EØS-regler.

– Vi har da i påvente av videre prosess, bestemt oss for å gå rettens vei for å få kjent forskriften ugyldig. Fjernes dette forbudet, vil dette gavne alle reisende på norske innenriksflyvninger, mener Johansen.

– Vi ser at vi definitivt har en god sak i forhold til å få denne forskriften kjent ugyldig. Denne bedriftsavtalen, gir i alle fall jobbreisende anledning til å nyte godt av hele SAS sitt produktspekter, sier Johansen videre.

– Jeg vil også presisere at et bortfall av denne forskriften vil redusere kostnadene for SAS, for slik dette har vært så har vi både tapt penger og blitt påført kostnader ved å ha disse skreddersydde løsningene som ligger i kravene til forbudet i Norge, avslutter Johansen.