SAS flyr - men kaotisk på Heathrow

SAS Braathens regner også fredag med å gjennomføre sitt ruteprogram til og fra London Heathrow til tross for restriksjoner på grunn av tåken over den britiske hovedstaden.

SAS flyr - men kaotisk på Heathrow


- Og vi har nå i formiddag fått tillatelser fra de britiske lufthavnmyndigheter til å sette opp to ekstrafly fra London henholdsvis lørdag kveld kl. 19.30 og julaften kl. 8.55, opplyser informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Braathens til NTB.

Tåken la sin klamme hånd over blant annet Heathrow for tredje dag fredag, og meteorologene regner ikke med at det blir noe lysning før tidligst julaften.

SAS Braathens flyr

- Vi regner med å få av gårde alle avganger og alle returer disse dagene, men de reisende må være forberedt på minst et par timers forsinkelser - som på torsdag, sier informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Braathens til NTB.

Selskapet har sju ruter til Heathrow fredag - fem fra Gardermoen og to fra Stavanger. Alle som har bekreftede bookinger på avganger, må være ute i god tid på flyplassene for innsjekking og sikkerhetskontroll.

- Fra ett øyeblikk til et annet kan vi få beskjed fra London om at man der er klar til å ta imot våre fly på et bestemt tidspunkt, og da gjelder det for alle å være parat, sier Midteide.

Alle SAS Braathens-avganger fra London til Gardermoen og Stavanger er fredag fulle, mens det fredag morgen fortsatt er noen plasser igjen til London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaos på Heathrow

For tredje dag på rad er det kaotiske tilstander på flere av Englands flyplasser, og meteorologene sier at det er små utsikter til bedre vær de nærmeste dagene. BBCs Darren Bett tror at tåken vil holde seg til julaften og kanskje lenger enn det.

Tåken over Heathrow har ført til at kapasiteten på de to avgangs- og landingsbanene er redusert med 40 prosent. Lufthavnmyndighetene regner med at mellom 300 og 350 av avgangene vil bli kansellert fredag, og at kanselleringer, forsinkelser og andre trafikkforstyrrelser vil berøre vel 40.000 reisende.

British Airways har innstilt all innenrikstrafikk fra og til Heathrow, og også British Midland har allerede kansellert en rekke avganger. Årsaken er at det ikke er bare hovedflyplassen som er berørt av tåken. Også Gatwick, Manchester, Glasgow, Edinburgh, Norwich, Coventry, Cardiff og Southampton har tåkeproblemer i større eller mindre grad.

Londons Stansted er ikke nevneverdig berørt, og Norwegian regner med å få avviklet alle sine flyginger fredag, opplyser informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen.

60.000 på Gardermoen

Fredag vil ende som en av årets mest trafikktunge dager, og ifølge informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn vil vel 60.000 personer reise fra eller ankomme Gardermoen i løpet av dagen

Kobro gjentar Thomas Midteides råd til de reisende om å beregne ekstra tid til innsjekking og sikkerhetskontroll. I disse dager skal sikkerhetsfolkene lose mange som ikke er vant til de nye håndbagasjereglene gjennom kontrollpunktene. Her er kontrollørene særlig oppmerksom på eventuelle flasker med væske, og på sko og belter.

Alle typer flasker med forskjellig væske skal plasseres i gjennomsiktige, lukkbare poser dersom det samlete innhold ikke overstiger 1 liter. Posten Norge presenterte på Gardermoen et alternativ til det: Fire mann sto klar i nærheten av sikkerhetskontrollen og leverte ut ferdig frankerte pappbokser som innvendig er isolert med tanke på sending av glass. En fin ekstraservice til de reisende, mener informasjonssjef Jo Kobro.