<b>OPPGITT:</b> Sara Marklund synes det er merkelig at ungdomsbilletten  til SAS ikke inkluderer gratis spedbarn, slik den gjør dersom du reiser som voksen. Foto: Privat
OPPGITT: Sara Marklund synes det er merkelig at ungdomsbilletten til SAS ikke inkluderer gratis spedbarn, slik den gjør dersom du reiser som voksen. Foto: PrivatVis mer

Sara (25) får ikke barnerabatt hos SAS

Er du under 26 år og har spedbarn, må du kjøpen voksenbillett for at ungen skal få reise gratis.

– Jeg holder på å booke en reise for min samboer under 25 og vårt spedbarn med SAS. Men her får vi hakeslepp. Det går ikke an å booke en ungdomsbillett eller studentbillett og ha med seg et spedbarn, som i utgangspunktet reiser gratis, skriver en leser i en epost til DinSide.

Ungdomsbillettene til SAS gjelder for ungdom fra 12 til og med 25 år, som reiser innen Skandinavia og Europa. Men dersom du er under 26 og forelder, må du betale full ungdomspris for barn mellom null og elleve år. Reiser du på voksenbillett, får du derimot ha med deg spedbarnet gratis.

«For bestilling av billett for barn 0-11 år, vennligst ring SAS Sales & Support på telefon 05400», skriver SAS på sin nettside.

Akkurat det gjorde Sara Marklund (25).

Måtte kjøpe voksenbillett

– Jeg tenkte først at dette ville løse seg. Jeg fikk prate med en hyggelig svensk gutt i SAS, som kunne fortelle meg at det ikke var mulig å reise på ungdomsbillett og ha med seg et spedbarn gratis. Han sendte meg igjen videre til customer relations, som heller ikke kunne hjelpe meg, forteller Marklund til DinSide.


Dermed måtte 25-åringen bla opp 2.400 kroner for en voksenbillett fra Oslo til Sundsvall i Sverige. Billetten kostet 1.389 kroner mer enn hva hun opprinnelig hadde måtte betalt for ungdomsbilletten, ifølge Marklund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemet er en teknisk hindring i billettbestillingssystemet Amadeus. Dette er et bookingsystem som et stort antall flyselskaper, reisebyrå og reisesider på nettet benytter seg av. Den tekniske hindringen ligger i at systemet ikke håndterer å rabattere en allerede rabattert pris. På sas.no får man ikke gjort dette av samme årsak, ei heller hos reisebyråene eller de øvrige som nevnt, forklarer informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til DinSide.

Les også: Dyrere for student enn for voksen?

– Velg lavprisbillett

Ifølge informasjonssjefen kan det ofte lønne seg å kjøpe lavprisbillett i stedet for ungdomsbillett når man reiser med barn.

– Imidlertid ser man ofte at for eksempel HAPPY-prisen er rimeligere enn ungdomsprisen, slik at de unge reisende med barn i de tilfellene kan finne billigere totalpris på sine flyreiser, sier Johansen.

Marklund synes ikke at HAPPY-prisen er et godt alternativ, og mener at SAS burde kunne løse det lille tekniske problemet.

– Det er vanskelig å reise med barn. Man må jo velge reise ut i fra den tiden som passer deg og barnet, og da kan man ikke alltid få tak i de billigste billettene. I dag er det dessuten mange godt voksne som studerer og som har barn. Skal du ikke kunne være 35 år og reise med ditt barn med studentbillett? undrer Marklund.