Sanden dreper flere enn haien

Er du redd for hai når du bader i sommer? Du burde være mer bekymret for den livsfarlige sanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1985 har sandras ved stranden drept flere mennesker enn haien har. Det avslører en ny undersøkelse, som oppfordrer alle til å være forsiktige på sommerstranden. Det skriver den danske avisen Jyllandsposten.

Det er The New England Journal of Medicine som har samlet inn informasjonen som viser at det er større sjanse for at du stryker med ved å bli begravet i sanden, enn å bli spist opp av en blodtørstig hai.

Sandstrand er moro for unga, men pass på dem! Foto: Koen Verhees
Sandstrand er moro for unga, men pass på dem! Foto: Koen Verhees Vis mer

En undersøkelse foretatt av blant andre Harvard Medical School, avslører at siden 1985 har minst
20 barn og unge omkommet i sandskred bare i USA . Så vidt forskerne har kunnet avdekke, er minst 11 omkommet på tilsvarende vis i Australia, New Zealand og i England. I tillegg kommer en rekke tilfeller der folk har blitt reddet ut av sandskredene i live.

Skjulte feller

Blant de mange ofrene var 17-årige Matthew Gauruder. I 2001 spilte han fotball sammen med venner i Westerly på Rhode Island, USA. Plutselig falt han i et dypt hull, som noen andre hadde gravd ut i sanden. Hullet raste sammen, og Matthew ble kvalt.

Undersøkelsen beskriver mange andre lignende tilfeller.

- Når et hull raser sammen, skjer det svært raskt, og ofrene blir begravd. Etterpå kan de være meget vanskelige å finne, sa Bradley Maron ved Harvard Medical School.

Færre haiangrep

I perioden 1990-2006 omkom 12 mennesker på grunn av haiangrep i USA. I samme periode ble det registrert at 16 mennesker ble kvalt under sanddyner.

Bradley Maron mener at langt flere dødsfall kan tilskrives sandskred. Problemet er bare at disse dødsfallene ikke registreres på samme måte som for eksempel haiangrep.

Pass på barna

Maron advarer på bakgrunn av sin undersøkelse kraftig mot å la barn leke i sanden uten tilsyn. Han oppfordrer foreldre til å passe på at ungene ikke graver hull som er dypere enn at de rekker dem til knærne.

Kilde: Jyllandsposten