Sand og safari Down Under

På safari på verdens største sandøy. Tekst: Trine Fløgstad Andersen Bilder: Trine Fløgstad Andersen og Christine Hassel-Bergerud

Verdens største sandøy har selvsagt mil på mil med strender.
Verdens største sandøy har selvsagt mil på mil med strender. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni ungdommer er plassert i samme firehjulsdrevne fullpakkede Landrover. Vi skal besøke verdens største sandøy, Fraser Island. Her skal vi spise felles innkjøpt mat, drikke felles innkjøpt alkohol og sove i to små telt. Alt dette mens edderkoppene lurer i soveposen, dingoene skraper på teltduken, slangene lurer langs bakken og haien leker i standkanten.

Og vi som aldri hadde sovet i telt i fedrelandet, engang! Null erfaring, men ut på tur aldri sur. Forventningen til å kruse oppover den berømte 75 Mile Beach når tidevannet tillater det er stor ...

Se vår mini-billedspesial fra utrolige Fraser Island

Trygt i ferskvann

Vi stopper underveis ved Lake McKenzy. En utrolig ferskvannsinnsjø med krystallklart turkis-farget vann. Sanden er hvit, porøs og kald! Palmene som omringer hele innsjøen suser ustanselig. Dette er et av de få stedene hvor det trygt går an å bade. Det er synd at vi ikke kan tilbringe mer en et par timer her. På grunn av tidevannet på 75 Mile Beach må vi haste videre. Neste stopp er Indian Head.

The dingo didn't kill the baby!

Vi rekker akkurat å komme fram til den berømte stranden før vannet begynner å stige. Det tar to og en halv time å kjøre, og vi kommer fram til teltplassen i skumringen. Det er om å gjøre å få opp teltene før det blir mørkt. Da det er gjort, tenner de engelske gutta på bålet, slik at vi kan laget oss litt mat.

Det er bekmørkt. Innimellom lyser vi ut i mørket, bare for å se om "noe" er der. Det er da vi plutselig får øye på dingoene. En dingo er en blanding av ulv og hund, som Australia har en stor bestand av. Vi ble advart mot disse på forhånd. De er på utkikk etter noe å spise hele tiden, og dersom de lukter mat, vil de ikke være langt unna. Dette er også årsaken til at man ikke må ha noe mat i teltene. Bryter du den regelen risikerer du at dingoen klorer seg inn gjennom teltduken uten å sky noe som helst. Det er en fire - fem dingoer som lurer rundt bålet vårt, og vi jentene skriker hver gang vi synes de kommer for nære.

Etter at vi er ferdige med å spise, tar det ikke lang tid skrekken jager oss inn i teltene. Der ligger vi og hører dingoene utenfor, innimellom skraper de på teltduken. Da skriker vi igjen …

Shark attack

Sand - fra verdens største sandøy.
Sand - fra verdens største sandøy. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dingoskrekken vekker oss tidlig etter en natts dårlig søvn. Vi tar med oss soveposenene og går ned på stranden for å slappe av der. Stranden er fantastisk, hvit sand så langt øyet kan se, og klart grønt saltvann. Vi er alene her nede, og går litt i halvørske ut i det brusende vannet.

Det er så deilig at jeg er i ferd med å kaste meg ut i bølgene. Jeg kaster et fort blikk utover, og ser jeg plutselig en haifinne dukke opp i strandkanten. Den er kun fire - fem meter unna! Jeg tror ikke mine egne øyne, det kan ikke være mulig at haien svømmer så langt inn på grunna. Vi vasser jo kun til ankelen- og der er faktisk haien også. Jeg er fra meg av frykt, og klarer nesten ikke å puste - og i alle fall ikke å rope. Haien holder seg ved strandkanten en times tid. Alle som får se dette blir fra seg av en blanding av fryd og skrekk. Dette er den råeste naturopplevelsen vi har vært med på!

Champagnebobler

Det eneste aberet med hendelsen er at haiskrekken sitter igjen i kroppen når vi seinere på dagen skal bade i "Champagne Pools". Dette er det eneste stedet på Fraser Island hvor man kan bade i saltvannet. Grunnen til dette er klippene og steinene som ligger rundt bukta. Disse danner et naturlig stengsel for hai. Vannet bruser over klippene kontinuerlig, slik at det faktisk ser ut som boblende champagne.

Til verdens største sandøy

Utgangspunktet for å reise ut til Fraser Island er Hervey Bay. Det er Koala Research (overnattingssted for backpackere) som arrangerer turer hit. Tredagers safari koster 1.200 kroner. Det blir satt opp ni biler med åtte-ni personer i hver bil. Vi får utdelt alt fra telt, stormkjøkken og lommelykter. Alt som skal til for å overnatte ute i bushen. Mat og drikke må vi selv ta med. Vi skal til en øy hvor det ikke er mulig å få kjøpt noe som helst. Det er ikke butikker eller kiosker her. Nesten som å være med på en tredagers Robinsontur.

Vil du lese andre artikler fra Australia? Her finner du noen fra DinSides arkiver.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!