Ulik faktor gir ulik beskyttelse, men det kan være tilfelle om faktor som er oppgitt er lik også. Foto: Colourbox.com
Ulik faktor gir ulik beskyttelse, men det kan være tilfelle om faktor som er oppgitt er lik også. Foto: Colourbox.com Vis mer

Samme faktor, ulik beskyttelse

Vær obs når du kjøper.

Publisert
Sist oppdatert

Kan solkremer med samme oppgitte faktor gi ulik beskyttelse? Svaret er ja! Det finnes nemlig ikke en standardisert metode for å teste solbeskyttelse på solkrem.

Det at det brukes ulike metoder for UV-analyser, er ingen god nyhet for deg og meg.

For hvilken metode man velger er avgjørende for hvilket resultat man får. I tillegg viser det seg at resultatene på tester med samme metode, varierer med laboratorium og utstyr.

– Testing av produkter med tilstrekkelige gode og like metoder er viktig av hensyn til brukerne, meldte Standard Norge i fjor.

De har satt i gang et prosjekt der målet er å få et likere system over hele verden.

Les også: 10 spørsmål om solkrem

Hva er forskjell på UVA og UVB?

 • Alle solkremer er merket med en solfaktor (SPF) som gir uttrykk for beskyttelse mot solens UVB-stråler.
 • UVB-stråling kan gi solbrenthet, som igjen øker risiko for hudkreft.
 • De langbølgede UVA-strålene fra solen gjør oss ikke solbrente.
 • UVA-strålene skader huden dypere ned og kan medføre en tidligere aldring av huden enn normalt. UVA-stråling er også en medvirkende årsak til hudkreft.
 • Kreftforeningen og Mattilsynet anbefaler å bruke solkrem med en høy solfaktor (15) og som samtidig gir en UVA-beskyttelse.
 • Kilde: Mattilsynet.no

 • Lurt med likt system

  – Når det gjelder solkrem kjøper vi gjerne denne når vi et ute på reise, og det vil derfor være fordelaktig med et likt system internasjonalt. For å få til et likt system over hele verden er det satt i gang et internasjonalt standardiseringsarbeid for å få utarbeidet standardiserte metoder, sa prosjektleder i Standard Norge, Marianne T. Werner.

  Det er Standard Norge som sørger for at det lages norske standarder der det er behov i bransjene, hos myndighetene eller andre aktører.

  Målet med systemet er at det skal bli mer forutsigbart og at standarden skal være lik uansett produsent og opprinnelsesland.

  Det er imidlertid frivillig å bruke standardene. Så om slike standarder tas i bruk avhenger helt og holdent av markedet.

  Slik velger du riktig solkrem

  Hva gjør vi?

  – Hva er deres råd til forbrukerne i mellomtiden?

  – Vi er ikke fageksperter på solkrem, men som forbrukere er det få om noen annen mulighet enn å forholde seg til de opplysningene som gis fra produsenten, sa Standard Norge til DinSide i fjor.

  Rådet fra Mattilsynet er å bruke produkter som beskytter godt mot både UVA og UVB, å påføre produkt i rikelig mengde (cirka seks fulle teskjeer på hele kroppen for en voksen) og gjenta påsmøringen ofte.

  Dessuten bør man følge Kreftforeningens solvettregler.

  Ikke bli en av disse: Her havner solbrentofrene ...

  Deler av artikkelen ble første gang publisert sommeren 2011.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer