Sambarave

Tusenvis av svette kropper vrikker seg i sambatakt. Musikken overstiger lett forskriftsmessig desibelnivå like til flomlyset i taket. Klokka er 3 på natta. Du har ikke vært på fest i Brasil før du har vært på sambaskoleparty.

Gigantiske dimensjoner over Sambarave hos Mangueira Samba. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll
Gigantiske dimensjoner over Sambarave hos Mangueira Samba. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


På galleriet i front hamrer et dusin batterister med orkester, løs på instrumentene. På fremre venstre galleri, demonstrerer et par sangere hva man kan få ut av stemmebåndene, hva kvalitet og volum angår. Et par gitarister utvider det instrumentale spennet til trommene. Foran i midten, på et podium fremfor resten av galleriet, får forskjellige kvinnelige hoftevrikkespesialister vise sine kunster. Et par er jenter på 10-11 år. Danseoppvisninger foregår også på gulvnivå, på en liten opphøyd plattform. Mesteparten av tiden avholdes denne plattformen til en slags kombinert dirigent og publikumsinspirator. Den siste rollen er for øvrig overflødig.

Sambarave og folkekarneval i bilder

Samba i tønne

Mangueira er et sambautested for sambaskolen med samme navn. Stedet ligger ved favelaen (slumstrøket) Marcana nord i Rio. Lokalet er som en stor idrettshall med tribune-verandaer på sidene. Alle horisontale flater er fylt med mennesker i bevegelse. Sjelden har begrepet folkehav gitt så mye mening. Kapasiteten skal være nærmere 15.000 mennesker. Brasilianske Renato Pasquantonio tror ”kun” 10.000 har funnet veien hit i kveld. Hvor i all verden man skulle fylle på den siste tredelen, er en gåte.

Disse gamle gutta har vært med helt fra starten - Velha Guarda - æresmedlemmer. Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll
Disse gamle gutta har vært med helt fra starten - Velha Guarda - æresmedlemmer. Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Fra turister til familier

Side ved side danser horder med brasser. Majoriteten er et godt stykke fra toppsjiktet på inntektsstigen, men uttrykker glede av ypperste kvalitet. Selv om man må være 16, i alle fall se småvoksen ut, spretter enkelte barn rundt som ennå ikke har et tosifret antall leveår bak seg. På et bord fremme ved podiet, sitter et knippe eldre menn. Æresmedlemmer, såkalte ”Velha Guarda”, blir det fortalt. Disse har vært med helt fra begynnelsen.

- De er gløden bak skolen og inspiratørene til at arvtagerne skal gjøre en like god jobb, sier Pasquantonie.

Innimellom stikker også et og annet hvitt hode i utakt frem. Dette er turister som har funnet gull utenom bokelven av turistguider. Og blant alle disse født med samba i kroppen; en stykk reisende født med ski på beina.

En ting er aldersspennet og at folk har ulik sosial status. Men hit kommer også hele familier. Renato Pasquantonio har en venn, mor Sandra, søster Débora og bror Danilo med kjæreste og hennes tre søstre med seg ut.

- Det er svært sjelden vi går ut som familie, men det er ufattelig gøy når karneval bringer oss sammen, roper han.

For karneval

Alle betaler 30 real (NOK 86) for å komme inn, noe som er unormalt høy inngangspris i Brasil.

- Dette er hovedinntektskilden til paraden under karnevalet, forteller Pasquantonio.

Mangeuira er den største og mest annerkjente av sambaskolene i landet, faktisk i hele Sør-Amerika. Den hoppende hopen virker å kunne de fleste sangene utenatt. Og en grunn til all festingen er å øke samholdet, pumpe opp selvtilliten og lære sambaskolens sanger til det store karnevalet.

- De kaller det trening ettersom folk skal lære dette årets hovedsang, men i praksis er det mer en som fest. Reell trening skjer ukene før karnevalet, forklarer DinSides 22-årige brasilianske ”insider”.

Rytmisk svette

Temperaturen og luftfuktigheten stiger raskt når tusener danser og ånder for samba. Ved jevne mellomrom åpner takets sluser seg, slik at lørdagsregnet kan dryppe ned på de jublende massene dynget i rytmisk svette. I tillegg kan en flaske vann eller fire, samt litt småsnacks, forhindre en i å segne om av utmattelse. Selv om man er godt trent, er man nokså utkjørt etter et par timer med konstant dans på det grønne betonggulvet. Og trommehinnene får juling. Det er håpløst å føre en reell samtale. Men det virker ikke å forhindre noen i å bli.

15 repetisjoner

Hovedsangen dundrer ut i lokalet, og repeteres minst 15 ganger på rad. Dette gjentar seg senere på kvelden. Alle mottok teksten på en pappskive ved inngangen. Folk kan tydeligvis versene ut og inn allerede, og slynger ordene ut i luften mens skiven benyttes som vifte i varmen. Hovedsangen er den som synges under paraden. Den omhandler menneskets livsenergi, med fokus på kjærlighet. De seks versene konkluderer med at Mangueira sambaskole er fylt til randen av sambaenergi, klar til å stråle. Etter det DinSide fikk erfare, stemte teksten godt overens med realiteten.

Må prøves

Renato Pasquantonio er vår guide til sambaskolenes verden. Foto: Sindre Storvoll  Foto: Sindre Storvoll
Renato Pasquantonio er vår guide til sambaskolenes verden. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Med tanke på føttene, er det med velbehag at vi ”sjekker ut” en gang etter 4:30, svært så tilfreds med opplevelsen. Selv om det hadde regnet sånn smått hele natta, var det fortsatt fullt av ”festlige” sjeler i gatene.

- Jeg kjenner meg så stolt for å ha fått vise litt av vår kultur og tradisjon. Men jeg tror utlendinger trenger litt tid for å tilpasse seg galskapen, ler Pasquantonio.

Årsakene til at dette bør prøves ut i stedet for å besøke nok en klubb eller et disco, er flere. Alt av musikk er live, stor sett samba i heftige rytmer. Lokalet er opplyst. Alle deltar og danser hele tiden. Man lærer noen latinamerikanske rytmer. Alkohol er ikke dominerende. Og dette er typisk brasiliansk blant grasrota av innbyggerne – en ekte og real reiseopplevelse verdt hver en real.

Sambarave og folkekarneval i bilder

Praktisk

  • Inngangspris: 30 reals (NOK 86)
    Ta også med penger til taxi, vann, snacks, og suvenirbutikk hvis interessert.
  • Åpningstider: Helger fra september til mars, med soleklar topp fra januar og utover (sambatiden). Dørene holdes åpne fra 19 til 04, men batteriartelleriet setter ikke i gang før midnatt.
  • Er det trygt? Turister er hovedinntekten til samfunnet. Og befolkningen ønsker ikke bråk (politi) på hjemmebane. Det tryggeste stedet man kan være, er faktisk ved favelaen.
  • Mer fra Rio