Sambacharter i Brasil

Med syndig salsa blandet med caipirinha, carneval og verdens beste strender - er det ikke rart at Brasil trekker nordmenn som måker til en fiskebåt. Les guiden til de brasilanske charterrutene her.

Musikanter spiller opp til samba i Porto de Galhinas.
Musikanter spiller opp til samba i Porto de Galhinas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brasil er og blir det hotteste chartermålet vinteren 2007. Klart det er subjektivt av oss å si det, men det er ikke tvil om hva vi nordmenn vil ha - sambaaaa...


Kombinerer vi nettopp denne spontane og løsslupne dansen med alle de andre tingene de brasilianske feriestedene kan tilby, er det ikke rart at dette er et av de landene flest nordmenn ønsker seg til i vinter. For Brasil er absolutt noe for seg selv. Et av verdens mest fangende steder. 7367 kilometer med perfekte strender, dampende jungel og byer fylt av ville rytmer. Det er nesten like obligatorisk å danse seg gjennom natten, som å tilbringe dagen på en hvit strand, sippende på en caipirinha. For det brasilianske folket er det sosiale og fest en like integrert del av livet som mat og drikke. Kulturen deres er også så rik og mangfoldig at det bare i hudfarger regnes 17 forskjellige nasjonale hovedtyper.

Sambacharter i Brasil


Se bilder fra Brasils chartermål her...

Årets store høydepunkt er karneval. Hele året er en forberedelse frem mot den måneden det pågår. Og gud så heldige vi er som har chartersesongen midt i karnevalstiden. Selv om mange vil påstå at festen er evigvarende, vil det være et høydepunkt du aldri vil glemme om du skulle være så heldig å oppleve der. Om du ikke får det til, så er det ingen grunn til å fortvile. Å danse rumpesprekken svett får du gjort over alt, til en hver tid i dette landet. Er du ute etter litt mer enn fest og strand, er også resten av den brasilianske kulturen tilstede 24 timer i døgnet. Du rekker ikke skumme fløten av den før to charterruker har galoppert fra deg. Du har likevel tid å kjenne rytmen av forró,den raske nordbrasilianske dansen, nyte kystens solgaranti og få nok livsglede til at du dagdrømmer om et gjensyn før du lander i vintertåka på Gardermoen.

DinSide gir deg derfor denne absolutte og uavhengige guiden til årets brasilianske chartermål. Les tipsene til verdens kanskje beste chartermål i denne artikkelen.

Sambacharter i Brasil


Hvor reiser jeg?


De fleste chartermålene ligger i hovedsak nord-øst i giganten av et land. I regionen rundt Natal. Mens den forholdsvis ferske Porto de Galhinas ligger lengre sør, ved byen Recife. Brasil er så stort og utstrakt, at det du tror er rett ned i veien når du ser på et kart, virkelig er ti timer reisevei unna. Så ikke ta høyde for å se så mye annet enn det stedet du befinner deg på. Du vil likevel ha nok å henge fingrene i hvor hen du havner. Destinasjonene som er beskrevet i detalj i lenkene under, har alle sin særegne sjarm. Fra Praia do Pipa som inntil nylig har vært et tilfluktssted for avdankede hippier, til chartermekkaPonta Negra. Cotovelo er et fint sted for reise med barn, mens Porto de Galhinas trekker vannsportutøvere fra hele verden.

Klikk deg inn på de forskjellige destinasjonene for individuell karakteristikk av stedene:

Natal/Ponta Negra

Praia do Pipa/ Tibao do Sul

Porto de Galinhas

Cotovelo

Se bilder fra charterdestinasjonene her...

Kjappe fakta om Brasil finner du her...

Hva spiser og drikker jeg?

Brasiliansk kokkekunst finnes ikke, men maten smaker utrolig godt. Akkurat som landet er sammensatt av en mengde kulturer, er det vanskelig å finne én bestemt og tradisjonsrik brasiliansk rett. Måltidet kan bestå av alt fra chilenske empanadaer og manioc-mel, som blir laget fra en rot i Amazonas, til spansk olivenolje og tyrkisk koskos. Det som er gjennomgående i brasilianske måltider, er store porsjoner, ferske råvarer og enkle retter. Du finner også typiske og tidkrevende retter som er verdt å prøve.

Acaí på vei, utrolig godt og vanedannende...
Acaí på vei, utrolig godt og vanedannende... Vis mer


En vanlig brasiliansk frokost består av mye frukt, litt brød, ost, skinke og såklart - djevelsk sterk brasiliansk kaffe. Morgenmaten kommer også ofte med stykker av banan- eller kokoskake. Skal du prøve en asymmetrisk brasiliansk frokost, må du spise en acaí med bananbiter og musli på toppen. Acaí er en vanedannende slush av de mørkelilla vitamin- og koffeinrike bærene som stammer fra Amazonas. Elsket av både indianere og bodybuildere, skal den visstnok være den søte sunnheten selv. Smake godt gjør den i hvert fall.

Lunsj skjer ofte på stranden, eller en restaurant i nærheten av den. Tar du den i sanden, så kan du bare flagge ned en av de lokale strandkokkene. Det vil si, de flagger helt sikkert deg ned lenge før du merker knurring i magen. Ut fra sine små metallkasser innredet med grill, også kalt bikkje-tv på portugisisk, selger de grillspyd med kjøtt, ost og reker. Alt bortsett fra rekene er trygt og utrolig godt å spise. Sjømaten har derimot lett for å bli dårlig i løpet av en dag i solen. Den sikre død.

Flere av chartermålene er surfesteder i toppklasse. Ikke forvent å lære deg sporten på en uke...
Flere av chartermålene er surfesteder i toppklasse. Ikke forvent å lære deg sporten på en uke... Vis mer


Skol Pilsner, vann eller Guaraná, landets sin nummer én brus, koster en femmer ut av isoporkassen til kammeraten til strandkokken. Du er straks godmett og klar for enda flere timer under den brasilianske solen.
Beveger du deg opp på en restaurant, vil ris, bønner og en enkel salat være standard ved siden av den valgte kjøtt- eller fiskeretten. Sørg for at du prøver en Suco, eller juice. De kommer i alle varianter og fåes ikke bedre eller ferskere enn i Brasil.

På de fleste turiststedene finnes et stort utvalg av internasjonale og mer brasilianske restauranter. En ting du ikke må glipp av, er å gå på et Churrascaria. Hjertet for brasilianske kjøttetere. Landet er kjent for sitt gode og billige kjøtt, og på disse grillstedene spiser du alt du orker for under en hundrelapp. Vil garantert gi deg dårlig samvittighet når du kommer hjem og kjøper en slintre ut av frysedisken på Rema for samme prisen. Servering per kilo er også en standard måte å spise både lunsj og middag i Brasil på. Noe som består av en buffét med en satt pris etter kilo uansett hva du velger å spise. Dette er ofte det rimeligste alternativet. Du vil uansett ikke være sulten i Brasil.

Badebukser er det som gjelder, også i solnedgangen.
Badebukser er det som gjelder, også i solnedgangen. Vis mer


Hvor er festen?

Festen er over alt. Er det ikke karneval, så feires en eller annen helgen eller avvikles en nasjonal feriedag. Karneval er helt klart et høydepunkt. Ønsker du å oppleve den verdenskjente festen på sitt beste, så vil du planlegge reisen din så du er i Brasil fra 15.-20. februar i 2007. Du er allerede sent ute. Dette er hoveddagene og slutten av den lange festen. Det skjer likevel mye fra medio januar, under festoppvarmingen. Du befinner deg i nord, så karnevalbyen Olinda ligger cirka en og en halv time fra Porto de Galhinas og to og en halv time fra Praia do Pipa. Her finner du Brasils' absolutt beste gatekarneval. I motsetning til sambadromen i Rio, hvor de fleste er tilskuere, er du del av festen i Olinda.

Foruten karneval, har Pipa og Natal de største utelivsscenene av chartermålene. Her finner du store diskoteker og utsteder. Praia do Pipa har en litt mer tilbakelent stil enn Natal. Cotovelo er forholdvis rolig. Liker du å henge med det kule surfecrewet, så reiser du til Porto de Galhinas.

Drinker er billig i Brasil - og sterke. Sørg for å si ifra når du har fått nok cachaca, hvit rom, i drinken din. Her er to centiliter som en dråpe i havet. Barregningen fungerer også på en annen måte på mange av utestedene i Brasil. Noen steder får du en kupong som krysses av for hver drink du bestiller, og som du må ta vare på selv til du betaler kvelden i en egen liten kasse på vei ut. Sørg for å ha nok penger, steroidene i døren er ugjennomtrengelige uten oppgjør.

Hvor og hva shopper jeg?

Shopping er attraktivt i Brasil. Hvor mange ganger har vi ikke hørt om venninnene som reiste til Rio og kom hjem med 30 par sko. Akkurat sko og skinn er noen av de varene landet er størst på. De fleste jenter velger også å kjøpe en ny bikini ved ankomst. Fjordårets norske mote er ikke hot i Brasil...og alt for stort. Det samme gjelder adidas-shortsen, gutter. I Brasil er ikke gutta redde for å hoppe rett i gotteposen, også kalt zunga. På sjekker'n? Det hjelper lite å se ut som scandi-candy hvis du ikke er brun på lårene.

Å leie bil er ofte billig i brasil, men ikke kjør om natten.
Å leie bil er ofte billig i brasil, men ikke kjør om natten. Vis mer

Klær av merke og kvalitet er ikke ekstremt billig lenger. Kursen på real har styrket seg mye i forhold til krona de siste årene. Ting du kjøper på stranden og langs gaten får du likevel billig. Sarong- og smykkeselgere er alltid i modus for en runde pruting, så lærer du noen portugisiske gloser, er du på god vei. Brasilianere elsker også store kjøpesentre, og du finner shoppingeldoradoene på de merkeligste steder. Men helst i nærheten av storbyer som Natal, Recife eller Rio. Vær forsiktig med plastikkortet, her kan feriekassa brenne fort. Spør de lokale hvor du finner sentrene.


Transport til og på stedet?

For å komme deg til Brasil reiser du med charterfly fra desember til april. Turen inkluderer en mellomlanding på det europeiske kontinentet før den går over til Brasil. Med mellomlanding, tar flyturen som regel 12 til 15 timer. Alle de store norske charterselskapene har turer til Brasil, men med variasjon i destinasjoner. Star Tour har det beste utvalget, mens Ving, Apollo og Saga henger tett etter. Gå inn på lenkene til hvert enkelt sted for å se hvem som har turer dit. Prisene begynner på 4.500 kroner for kun fly rett etter nyttår.

Å komme seg rundt i Brasil er ingen problem med offentlig transport, som varierer fra store langdistansebusser med soveseter til små volkswagen combi med gardiner i vinduene. Taxier tar deg ofte en ekstra sving for å øke fortjenesten, men praier du en merket taxi med takstameter, så går det som regel bra. Pass på at tariffen på metret står på 1 på dagtid, og ikke 2. Kveldsprisen er 50 prosent høyere. Si høyt hvor mye penger du rekker over ved betaling, på den måten prøver de ikke lure deg for veksel.

Leiebil kan være veldig praktisk, og ikke minst morsomt hvis du leier en beach buggy. Det er heller ikke så dyrt i forhold til i mange andre land. Regn rundt 1.000-1.500 kroner i uken for en småbil. Men pass deg. Galskap herjer på veiene.

Tankevekkere

Det dør tusenvis av mennesker i den brasilianske trafikken hvert år, og det er ikke av illebefinnende. Brasilianere kjører alle som de skulle vært med i siste utgaven av super nintendo, og kjøper gjerne sertifikatet illegalt istedenfor å ta kjøreprøven. Ikke fleip. Merkelig nok, så er det likevel trendy for alle bilister å følge en ny trafikkregel hvert år. I år var det å ikke stoppe for fotgjengere...


Brasil og spesielt Ponta Negra/Natal, har et problem med mye prostitusjon etter mørkets frembrudd. Ikke få stjerner i øynene hvis du som gutt blir tilnærmet i overkant av gjennomsnittet du er vant til her hjemme. Dessverre er det mange unge jenter i Brasil som tyr til å selge kroppen sin i mangel på bedre inntektskilder. Prostituerte går som regel på faste klubber, så holder du deg unna disse stedene, vil du ikke føle noe ubehag.

Kriminalitet og tyveri derimot, kan du ikke alltid styre unna i Brasil. Bruk hodet og ikke vift rundt med dyre smykker, klær eller kontanter. Ikke ferdes alene på kvelden, og hold deg unna strendene og andre obskure steder etter mørkets frembrudd, uansett hvor stor sjansen for å få sand i trusa er... Ikke prøv å spille supermann hvis uhellet først er ute, men gi tyvene hva de ønsker. De er som oftest i besittelse av våpen som de er mer en villige til å bruke. Leier du bil, så parkerer du den på kvelden. Da kan du også nyte en iskald caipirinha etter maten. Ha alltid litt kontanter tilgjengelig, men ikke ta med mer enn du trenger for en dags bruk. Ser du mistenkelige personer på vei til å konfrontere deg, så rop noe på norsk til en innbilt venn litt lengre ned i gaten. Det får ofte en tyv til å bli distrahert nok til å la deg passere.

Når dette er sagt, så skal du ikke gå rundt og være paranoid på ferien din i Brasil. Historiene om kriminalitet er ofte en av de ti hønsene som oppstod fra en fjær. Landet har fått mye urettferdig og dårlig presseomtale på grunn av hjernedøde turister som går rundt med telelinser på viagra og ber om trøbbel.

Klikk på lenkene under for å lese om de forskjellige stedene

Natal/Ponta Negra

Praia do Pipa/ Tibao do Sul

Porto de Galinhas

Cotovelo

Se bilder fra charterdestinasjonene her...

Kjappe fakta om Brasil finner du her...


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer