Stranden Pituba er full for dagen.
Stranden Pituba er full for dagen.Vis mer

Salvador, Brasils gladeste

Lyster du etter en mer genuin folkefest bør du gjøre som brasilianerne og vende nesa nordover, mot landets første hovedstad og kjernen i det sorte Brasil, Salvador do Bahia.

Salvador var Brasils viktigste slavehavn og blir i dag beskrevet som et Afrika i eksil. I den gamle kolonibyen har musikk og livsglede nærmest religionsstatus.

Brasils gladeste karneval!

Salvador er kjent for å ha det ’gladeste’ karnevalet i Brasil. Kjenner du landet vet du at det ikke betyr så rent lite. Til forskjell fra sin større sydlige søster, feires karnevalet i
Salvador utelukkende rundt i gatene. Bak lastebiler hvor musikere står klemt mellom enorme høytalere, følger en flod av fargesprakende dansere. De som ønsker å ta del i opptoget kan gjøre det ved å kjøpe seg en ferdig drakt, en abadá. Hver gruppe har sin særegne abadá, som selges for alt mellom to til 350 amerikanske dollar.

Festivitetene spres over hele byen, men det største og mest konsentrerte opptoget går langs avenida 7 de Setembro og ender opp på Campo Grande ikke så langt i fra den gamle bydelen Pelorinho, som da også har utviklet seg til et slags turistkvarter. Ved Campo Grande settes det opp en tribune og det er her vinnerne blir kåret. Ønsker du å se spetakkelet herfra får du billetter fra om lag 100 kroner.

Konserter i musikkens hjemby


I tillegg til massive gateopptog arrangeres det konserter med flere av Brasils mest kjente musikere. Navn som Daniela Mercury og Carlinhos Brown betyr kanskje ikke mye for den jevne nordmann, men for brasilianere har disse en urokkelig heltestatus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salvador er for de fleste brasilianere et symbol på en livsstil de gjerne vil identifisere seg med. Filosofien er enkel: Livet skal være en nytelse hvor fest, musikk og dans blir hovedingrediensene. Når dette ikke blir forenelig med den daglige livsførsel, har man vissheten om at i en uke hvert år kan man leve denne filosofien til fulle.