Salte dypp

Drømmeferien for mange nordmenn er klart vann, sol og strandliv. Vi viser deg veien til noen av det greske øyrikets beste badealternativer.

Naxos har strender rundt hele øya - mil på mil. Vis mer
Chios - 20 mil med nesten ubefolket strandlinje. Finn din egen perle... Vis mer

Vi er ikke bortskjemt med for mye sol her hjemme, og lengselen etter de varme strålene og ubekymret badeliv trekker mange turister til Hellas. Og du kan stort sett bade overalt i denne mangfoldige øyverdenen. Men noen steder er jo selvsagt flottere enn andre.

1: Naxos

Den største av Kykladene med hele 18.000 innbyggere. Øya er lett tilgjengelig med daglige fergeavganger til fastlandet, til de fleste øyene i øygruppen og til og med flere utenfor Kykladene. Her finner du tusenmeter høye fjell og milevis med strender rundt hele øya. Størrelsen tilsier at du med moped, båt eller bil bør kunne lokalisere en strand som du får ha helt for deg selv. Men det er også organiserte strender her med badestoler, parasoller og transport.

Når Naxos i tillegg kan skilte med et hyggelig uteliv, vakre byer, godt utbygd transportnett og rikelig med bomuligheter er det vel ikke nødvendig å si mer… Et godt reisemål!

Se også hva en av våre lesere skriver om Naxos her.

2: Chios

Denne øya har egen flyplass og hele 55.000 innbyggere. Men relativt få turister. Det kan blant annet skyldes at det er god avstand til fastlandet. Øya ligger i Egeerhavet, nær grensen til Tyrkia, og dagsturer dit er et godt utfluktsalternativ. Med en kystlinje på 200 kilometer er det gode muligheter for å finne sin egen strandflekk.

Ønsker du et avbrekk under jakten på din egen strand, bør du ta deg tid til besøk i de fine middelalderbyene Pyrgi, Mesta og Olympi som ligger på sydsiden av øya.

Se hva leserne syns om Chios her.

3: Folegandros

Folegandros: Her må du jobbe litt for å finne strendene, men det er mange av dem, og de er vakre. Vis mer

En relativt ukjent øy vest for Ios i Kykladene som er lett tilgjengelig med båt i sommersesongen. Enda et forholdsvis rolig sted med få turister og kun 700 fastboende fordelt på tre små byer. Og hovedbyen er som klippet rett ut av den greske postkortdrømmen. Folegandros eller 'Chora' som alle kaller den, er hvitkalket, intim og vakker. Riktig et sted å ta frem kameraet.

Hit reiser du for å finne roen. Folegandros er kun 12 kilometer lang men kan likevel by på fantastiske strender. Men for å komme dit må du gå - gjerne lange turer gjennom steinete terreng. Eller du kan ta badebåt… et mer avslappende alternativ.

Har du vært her? Del inntrykkene med andre i Reiseguiden.