Saftig og sexy

Eggende rytmer, fargesprakende kostymer og bling bling. Øl i badekar, lyd, lukter og folkefest i gatene. På søndag er rytmene løse for 40. gang under Notting Hill Carnival, Londons svar på karnevalet i Rio. Olè, ariba!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Flotte kreasjoner og fyrige damer. Foto: Stine Okkelmo. Foto: Stine Okkelmo
Flotte kreasjoner og fyrige damer. Foto: Stine Okkelmo. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Rislende strasspynt, paljetter, fjær, glitter, naken hud, jerk chicken og svette, dansende kropper. På søndag er det 40. års jubileum for karnevalet i Notting Hills gater, som går over to dager. Notting Hill er bydelen de svarte innvandrerne fra Karibia slo seg ned i da de kom til London på 1950-tallet, og i 1964 ble det første karnevalet arrangert for å feire deres felles kultur. Notting Hill Carnival er på mange måter derfor deres karneval.

Siden den første, skranglete paraden i 64 har karnevalet utviklet seg til å bli en kjempebegivenhet i Notting Hill. Bydelen har også blitt langt mer trendy og dyr enn den var den gang. Nå bor også Kate Moss og hennes modellvenner her, samt bohemer iført flagrende gevanter fra Dior og kjente og ukjente skuespillere. Den siste helgen i august blir imidlertid bydelen avstengt for trafikk for å rydde plass for karnevalsprosesjonen, karibiske toner, grillede maiskolber og den multikulturelle folkefesten som er for absolutt alle.

Her ser du bildene fra fjorårets fargesprakende prosesjon

Foto: Stine Okkelmo.
Foto: Stine Okkelmo. Vis mer


Jazz, soul og reggae

Hovedattraksjonen denne augusthelgen er naturligvis karnevalprosesjonen i hovedgatene, der mer enn 50.000 danse- og spilleglade deltar hvert år, men Notting Hill i karnevalsdrakt har mye mer å by på enn som så. I sidegatene myldrer det over av calypso, liflig grillos, en umiskjennelige søt duft, øl i badekar og havanarom. Her setter bydelens beboere opp boder der de griller på oljefat og serverer rom, kokos og øl. Er du heldig får du også låne toalettet. I gatene kan du danse til reggae, jazz, soul og hip hop som pumpes ut av enorme musikkanlegg og fra små scener natten lang.

Årets tema

Et visst alvor er imidlertid knyttet til karnevalsfesten. I anledning jubileet har Notting Hill Carnival i år frihet og rettferdighet som tema, som spiller på karnevalets blodige historie. Mange steder oppstod nemlig karnevalet som et opprør mot undertrykkelse og nød. I paradene kunne menigmann bryte ut av lenkene og danse seg fri til calypso og samba i protest mot urettferdigheten.

I dag er det vel ikke like mye protest under karnevalet i Londons gater, men desto mer er det fjærpryd, farger og stas. I denne bildespesialen kan du bli med på Notting Hill Carnival 2003

Skal du på Notting Hill Carnival i år? Her er noen tips til hvordan du kan få mest mulig ut av festlighetene.

Få også med deg ville og voldsomme karneval i Rio

Spanjolene kan også feste - dampende bilder fra kanarisk karneval ser du her

Ekstern lenke:
Notting Hill Carnival 2004


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!