Safari på budsjett

Vi er på vei tilbake til lodgen etter en lang dag på safari da det skjer. To svære hannløver går rett forbi den åpne jeepen. Vi holder pusten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Løvehannen kuler'n mens han venter på skumring ved vannhullet.
Løvehannen kuler'n mens han venter på skumring ved vannhullet. Vis mer


Det er blitt ettermiddag, og sola står lavt på den åpne himmelen over Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika. Snart begynner disse løvenes arbeidsdag - da skal de ut og jakte.

De to hannløvene vier oss knapt et blikk. De har viktigere ting fore. Myke som katter spankulerer de nonchalant forbi oss. Vi bestemmer oss for å følge etter. Det bærer inn på en vei det ikke er lov å kjøre. Men vi bare må få med oss dette!

Litt lenger fremme har resten av løveflokken samlet seg. Vi teller til sammen syv løver, fem hunnløver i tillegg til de to hannene. Vi stopper jeepen bare 30 meter unna. Løvene ligger og sløver i sola, og venter på skumringstid, da det er på tide å kaste seg over noen av dyra som kommer til vannhullet for å drikke. Plutselig hører vi en annen jeep komme bak oss.

- Shit, sier guiden vår, Bret.

- Vi har ikke lov å være her. Dette er privatveien til en av game rangerne. Vi kan bli kastet ut av parken, sier han nervøst.

Disse vokterne er ikke til å spøke med, men de smilte pent til fotografen.
Disse vokterne er ikke til å spøke med, men de smilte pent til fotografen. Vis mer


Jeepen kommer opp på siden av oss. Ombord sitter tre bevæpnede vakter. Vi smiler våre bredeste smil og håper på det beste. Bret forklarer at vi bare MÅTTE kjøre inn hit for å se på løvene. Vaktene forstår, og koster til og med på seg noen smil da vi foreviger dem med kameraene våre. Men så blir vi beordret til å dra tilbake der vi kom fra. Vi adlyder.

- Det var helt utrolig, sier Bret, det er lenge siden vi har sett så mange løver på en gang på safariturene.

Han har knapt fått sagt det, før vi ser en hyene rusle over veien i samme retning som løvene dro. Savannens styggeste skapning sniker seg etter løvene, i håp om å få tusket til seg litt av løvenes bytte senere i kveld. Den stirrer stivt på oss før den forsvinner ut i krattet.

- Jeg har ikke sett en hyene i parken på over ett år, sier Bret. Han er over seg over alle dyra han har klart å vise oss nordboere på vår tre dager lange safariferie i Kruger.

De vakre og merkelige sjiraffene sto ofte rett ved veien.
De vakre og merkelige sjiraffene sto ofte rett ved veien. Vis mer


I tillegg til løver og hyenen, har vi fått med oss en vortesvinfamilie på to voksne og fem unger, som hvinte forbi oss på rekke og rad med halene rett til værs, akkurat som Pumbaa i tegnefilmen Løvenes Konge. Artige skapninger.

Ellers har vi sett sjiraffer, sebra, impalaer, gnu, flodhest, elefant, bavianer og buffalo, i tillegg til en hel rekke rare fugler. Hadde vi bare fått med oss nesehorn og leopard, hadde vi sett alle de fem store - løve, buffalo, elefant, nesehorn og leopard. Dette er de fem farligste dyra på savannen.

Det er ikke garantert at du ser de fem store når du er på safari - men du skal ha maks uflaks for ikke å få med deg i hvert fall sebraer, impalaer og sjiraffer. Dem kryr det av i parken.

>> Fakta om Krugerparken
>> Billige safaripakker
>> BILDESPESIAL: Løver, elefanter og voktere

Bare hodet og foten igjen

Bret fôrer oss villig vekk med skumle historier om dyr som har angrepet mennesker. Blant annet forteller han at mange fattige fra nabolandet Mosambik risikerer livet ved å forsøke å komme seg til Sør-Afrika gjennom nasjonalparken, som ligger på grensen mellom de to landene. Det går sjelden bra. I 1999 ble hodet og den ene foten (fortsatt med skoen på) av en uidentifisert mann funnet midt i byen Marloth Park, som ligger rett utenfor nasjonalparken. Løvene hadde antakelig fått ferten av mannen på hans flukt gjennom parken, og fulgt etter ham til de tok ham igjen rett utenfor parken. Ingen vet hvor mange andre som møter samme skjebne, men som aldri blir funnet.

Likevel, vi føler oss aldri redde på kjøreturene i åpen jeep i parken. Vi stoler på Bret, som har utdannelse som game ranger og vet hvilke faresignaler han skal se etter. Vi får streng beskjed om å holde alt av armer og bein innenfor jeepen når vi er rundt løvene, for da ser de bare bilen, og den er ikke så fristende å spise til middag. Det er likevel betryggende å vite at han er bevæpnet, i tilfelle vi blir angrepet.

Hytte i tre, padde i ryggsekk

Vi får med oss ganske mye i løpet av vår tre dager lange safari med Viva Safaris. Vi drar på nattsafari i åpen jeep, med sterke lyskastere som avslører de lysende øynene til både gnu, impala og sebra. Vi får to hele dager med safari inne i Krugerparken, vi spiser braai (grillmiddag) rundt bålet og plasker i bassenget. Vi sover i trehytter, og prøver å jage ut paddene som søker tilflukt der. Og selvfølgelig lurer Bret oss til å tro at paddene er giftige, noe som fører til tilnærmet hysteri da en stakkars padde forviller seg opp i sekken til en av oss.

Grytidlig den siste dagen bærer det ut på fotsafari i bushen rundt lodgen. Bret forteller oss at det er store sjanser for at vi treffer på buffalo, som er dyret som dreper flest mennesker, fordi de går så raskt til angrep. Hvis han roper "buffalo", skal vi kaste oss flatt ned på magen, og være helt stive i kroppen, slik at ikke buffaloen får stanget oss i magen med hornene. Det er noe helt annet å vandre rundt på beina enn å sitte i safarijeepen. Hvert øyeblikk venter vi å se en buffalo eller løve i full fart mot oss.

- Get down, buffalo, roper plutselig Bret.

Med dødsfrykt i blikket kaster vi oss ned på magen. Vi gikk selvfølgelig rett i fella. Det kommer ingen buffalo brølende mot oss. I stedet står Bret og brøler av latter over de forskremte pysene som ligger langflate og fulle av støv og søle.

Kommers naturpark

Egentlig er det litt merkelig å være på safari her i Krugerparken. De ville dyra virker ikke så ville i det hele tatt - i hvert fall ikke når vi sitter i jeepen. De er godt vant med de én million turistene som hvert år kommer for å kikke på dem. De ser ikke på biler som verken en trussel eller et bytte. Og de dyra som ikke har lyst å bli foreviget på turistenes filmruller, har gode muligheter til å stikke seg bort i parken, som er større en hele Irland. Midt inne i parken er det forskjellige camper med kafeteria, kiosk, suvenirbutikk og overnattingsmuligheter. Her får du kjøpt impala- eller sebraskinn, safarihatt, burger og coca-cola.

Den store villmarksfølelsen fikk i hvert fall ikke vi på vår safaritur. Men det er likevel morsomt å se dyra du bare har sett på naturprogrammene på TV, i levende live. For sør-afrikanerne er synet av en elefant eller sebra like eksotisk som det er for oss nordmenn å se en elg i skogen. Min neste safaritur skal i tilfelle gå til Botswana, der du kan dra på ridesafari og ri midt ute blant rovdyr og elefanter. Da snakker vi villmarksopplevelse!

>> Fakta om Krugerparken
>> Billige safaripakker
>> BILDESPESIAL: Løver, elefanter og voktere

Flere artikler fra Sør-Afrika finner du her.

Har du vært på safaritur? Del din opplevelse med andre lesere i debattforumet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!