Sære skisteder i verden

Utenfor Europa treffer du også på skisentre i land der du kanskje minst venter det.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi mener det må være ganske eksotisk å gå på ski i Marokko, men det går faktisk an. Eller hva med verdens høyest beliggende skisted som også er det som ligger nærmest ekvator? Det finner du i Bolivia. Her er snåle skitips fra resten av verden.

 • Hvor ligger disse stedene? Her er kartet.


 • Oukaïmeden, Marokko

  I fjellene syv mil syd for Marrakech faller snøen hver vinter, og den blir lenge nok til at dette er stedet for Nord-Afrikas største skisenter. Fra midten av januar til midten av februar er den sikreste perioden for å finne nok snø til å teste skiene. Skistedet har opp til 20 km med løyper når forholdene er optimale, den lengste løypen er på tre km. Her kan du finne veien til toppen ved hjelp av åtte heiser. Vil du lenger ut i terrenget, kan du leie assistanse med eseltransport. Tar du ikke sjansen på bomtur med bagasjen full av skiutstyr, er det greit å vite at det er mulig å leie utstyr på stedet. Stedet ligger 2.650 meter over havet.

  Tiffindell, Sør Afrika

  Fra bakken i Tiffindell.
Foto: www.tiffindell.co.za Foto: www.tiffindell.co.za
  Fra bakken i Tiffindell.
  Foto: www.tiffindell.co.za Foto: www.tiffindell.co.za Vis mer

  Ski om sommeren? Vil du lenger enn til Strynefjellet kan du for eksempel reise til Tiffindell Ski Resort i Sør-Afrika. Senteret ligger i det sørlige Drakensberg i Sør-Afrika, på grensen til Leshoto. Området ble først åpnet for skisport i 1994, og har siden utvidet. Sesongen varer fra og med juni til og med august. Her hjelper snøkanonene til med å holde bakkene hvite hele sesongen. Men dette er ikke først og fremst stedet for ekspertene, selv om atmosfæren er entusiastisk nok. Hovedløypa er riktignok bratt på toppen, men kun 650 meter lang. De korte løypene kan gi rom til omkring 400 løpere hver dag, og har fem heiser.

  Dizin, Iran

  Irans mest kjente skisted, og det som tiltrekker seg det som er av jetsettere fra Teheran. Dizin ligger kun halvannen times kjøring fra landets hovedstad, og kan by på et klima som generelt er kaldere men mer solrikt enn de alpine skistedene i Europa. Hit kan du reise for å teste områdets flotte off-piste muligheter. Senteret har 23 nedfarter og fem heiser. Toppunktet ligger på omkring 3.500 m.o.h, og herfra har du utsikt til Irans høyeste fjell, den sovende vulkanen Damavand. Sesongen varer fra desember til april.

  Perisher Blue, Australia

  Fra Perisher Blue i Australia.
Foto: www.perisherblue.com.au Foto: Perisher Blue
  Fra Perisher Blue i Australia.
  Foto: www.perisherblue.com.au Foto: Perisher Blue Vis mer

  I landet vi helst forbinder med vannski og bølgesurfing, er det også mulig å få snø under ski og brett. Det største skiområdet i Australia består av fire skisteder som dekker over syv fjelltopper, og heter Perisher Blue. Vil du hit reiser du til New South Wales, omkring 50 mil sør for Sydney. Sesongen varer fra tidlig i juni til midten av oktober. Her kommer du deg opp til litt over 2.000 m.o.h. og kan velge blant 50 heiser. Laveste punkt ligger på drøye 1.600 meter.

  Chacaltaya, Bolivia

  På en bre i Andesfjellene har noen faktisk montert en skiheis. Hele 5.420 m.o.h. kan du prøve deg på noen få hundre meters fall. Skitrekket finner du 3 mil fra hovedstaden La Paz. Heisen er den eldste i Sør-Amerika, og er kun en kabel som du fester din egen holdermekanisme til. Primitivt og lite til tross: Dette er faktisk det høyest beliggende skisenteret i verden, og samtidig det som ligger nærmest ekvator. Sesongen korresponderer med hva vi er vant til her hjemme: Fra november til mars. Heisen holder kun åpent i helgene. Hett tips: Ta med oksygenflasker.

  El Martial, Argentina

  Argentina har flere skisentre, og er et yndet mål for aktive skiløpere fra nordkalotten som vil lufte skiene også sommerstid. El Martial med sine to heiser, er neppe målet for disse skiløperne. Men det er til gjengjeld Argentinas mest eksotisk beliggende skisted. Du finner det på Ildlandet, nær verdens sydligste by, Ushuaia. Skisesongen varer fra slutten av juni til slutten av september.

 • Tilbake til hovedartikkelen.

 • Sjekk også våre vinterferietips fra forrige uke.
 • Nettstedet GoSki har vært en viktig kilde til denne saken. Her finner du informasjon om mange flere av verdens skisteder.