Sadistiske nordmenn

Seljagende nordmenn får igjen overskrifter i utenlandsk presse. Nå er det Stortingets vedtak om å tillate utenlandske turister å jage sel som lager bølger.

Din mening:

Syns du jakt på kystsel er et fint turisttilbud? (Avsluttet)
Ja, så lenge bestanden er for stor(51%) 115
Nei, profesjonelle jegere bør stå for jakten(27%) 61
Nei, uansett ikke greit(22%) 51
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dyrevernere verden over vibrerer igjen i sinne over norsk barbari, og får med seg pressen i store oppslag. Jakt på kystsel har hittil vært forbeholdt nordmenn, og formålet er å holde bestanden i sjakk. Fra neste år vil Stortinget åpne for at også utlendinger skal få delta i denne jakten. Vedtaket åpner dermed også for en ny form for turisme i Norge, en form som ikke overraskende vekker stor internasjonal motbør.

- Provoserer verden

Aftonbladet skriver at Norge nå provoserer verden med seljakt for turister. Den svenske generalsekretæren i Verdens naturfond er kritisk til jakten, og mener denne selbestanden ikke utgjør noen fare for fiskebestanden langs norskekysten.

Også den britiske nettavisen til The Mail og Evening Standard siterer kritikk mot denne nye turistattraksjonen.

Dyrevernsgrupper fordømte søndag kveld disse turene som organisert sadisme, skriver avisen i en artikkel mandag.

The Observer siterer den velkjente dyrevernsaktivisten Paul Watson som sier at Drap på babyseler er omtrent det enkleste du kan gjøre om du har sadistiske tilbøyeligheter; du kan overhode ikke si at det er noen form for sport - dyret er helt forsvarsløst.

Også Greenpeace er på banen, og sier i australske ABC at Norge kan få merkelappen som en barbarisk nasjon, og dyrevernaktivister siteres på at de tror turister sannsynligvis heller blir skremt enn tiltrukket av denne formen for ferieopplevelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paralleller til Munch!

I flere av de utenlandske avisene trekkes også paralleller til tyveriet av Skrik fra Munch-museet. Kunsttyveriet fikk enorm oppmerksomhet i utlandet, og avisene spekulerer nå i om selfangsten er et norsk forsøk på å øke turistbesøkene etter tapet av Skrik som attraksjon. De har tydeligvis ikke fått med seg at det fortsatt henger en versjon av Skrik på Nasjonalgalleriet ...

Ekstern lenke:

  • Skrik på Nasjonalgalleriet
  • Norsk forsvar

    Seljakten forsvares av et behov for å holde bestanden i sjakk, en selbestand som både bidrar til mindre fisk, og til parasittsmitte ifølge myndighetene. Det ikke er snakk om å endre jaktform eller kvote fra tidligere år, bare å tillate at utenlandske jegere får prøve seg. Det blir uansett jakt under kyndig veiledning, med gevær og ikke klubber som mange seljaktmotstandere gjerne ser for seg. Og i motsetning til hva man får inntrykk av ved å lese uttalelsene til Watson, er det ikke snakk om enkel jakt. Jan Guillou har prøvd seljakt selv, og sier til Aftonbladet at dette er en av de vanskeligste typer jakt som finnes. Han betviler derfor at turister vil strømme til Norge for å skyte sel.