En sadhu sitter foran sitt lille tempel.<br />
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee
En sadhu sitter foran sitt lille tempel.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van HoegeeVis mer

Sadhus: Vandrende menn

Indias hellige menn, bedre kjent som sadhus, er vandrende livsnytere. De gir slipp på alle materielle goder og vier resten av sitt liv til gudene…

Det er lett å kjenne dem igjen. Indias hellige menn har langt rastahår, striper av aske malt i ansiktet og oransje saronger. De vandrer rundt med en liten tiggerskål og en vannflaske.

Gudommelig galskap

Det vi i Vesten ville kalt galskap, kan i Østen være hellige tradisjoner. I India er sadhus høyt respekterte og opplyste sjeler i de siste stadier av gjenfødelsens sirkel. De bor i små templer, eller så vandrer de fra by til by.

En sadhus hverdag

En sadhu har gitt opp kaste, sosial posisjon, penger og autoritet for å leve i enkelhet med gudene. Shiva, som bl.a. er en ildgud, er den de står nærmest. De fleste ritualer foregår derfor rundt et hellig bål. Meditasjon og yoga blir utført daglig, mens noen sadhus er mer ekstreme og utfører øvelser over lengre tid. Det kan være å stå på et ben, eller å holde en arm opp i været over flere år…

Mat får de som donasjoner fra troende indere. En sadhu gir gjerne noen visdomsord som takk.

Hellig hasj

Mange sadhus røyker hasj hver dag, men hellig, som et ritual. Shiva er mangfoldets gud. Han er også ”Lord of Hash” – alltid høy… Hasj er forbudt i India, men som en gammel tradisjon kan sadhus i fred og ro nyte sin pipe.

Det er vanskelig å skille en seriøs sadhu fra en useriøs. Det fins mange forskjellige regler, sekter, ritualer og stadier, og for én utenfra er det nesten umulig å sette seg inn i dette. Men en ting er sikkert, uansett hvor i India du befinner deg vil du før eller siden treffe en sadhu. Slå gjerne av en prat! Flere av dem snakker engelsk, og kan være svært interessante samtalepartnere.