Så mye koster det egentlig

DinSide sjekket prisene på hotellovernatting og restaurantmiddager i en rekke byer verden over. Konklusjonen er at satsene som staten tilbyr sine ansatte ligger langt over det reelle prisnivået. >>> Tilbake til innledningen

Med statens overnattingssats kan en statsansatt bo på Four Seasons i Mexico F.C. og fortsatt ha penger igjen.

Foto: Fourseasons.com Foto: Fourseasons.com IKKE TIL GJENBRUK
Med statens overnattingssats kan en statsansatt bo på Four Seasons i Mexico F.C. og fortsatt ha penger igjen.

Foto: Fourseasons.com Foto: Fourseasons.com IKKE TIL GJENBRUK Vis mer

Staten bruker 3,8 milliarder på reiser

  1. Så mye koster det egentlig


DinSide har sjekket hotellprisene i hovedstedene i rekke land som er oppført med kost- og nattillegg i statens regulativ for utenlandsreiser. I søket har vi sett etter fire- og femstjerners hoteller på gitt dato, fra 16. til 17. februar, 2006. Moderniseringsdepartementet opplyser at de bruker gode hoteller med fire til fem stjerner. Vi har følgelig sett på slike hoteller og brukt de respektive hotellenes restauranttilbud. Alle hotellene som DinSide har tatt med i disse beregningene er hoteller som DinSide selv har bodd på og/eller er anbefalt av lokalkjente i de respektive områdene. Vi har også valgt å ikke sjekke prisene på turistklassehotellene.

De fleste av disse hotellene har gunstige sesongtilbud, selv om staten vil komme rimeligere ut av en reise ved å benytte seg av disse.

  • Mexico: I Mexico koster et rom på Four Seasons 1.273 kroner per natt. Middag på en såkalt up scale restaurant med drinker og vin, koster cirka 342 kroner ifølge det USA-baserte nettstedet Mexperience.com som promoterer turisme i Mexico. Til sammen vil overnatting og et måltid á tre retter inkludert en flaske vin beløpe seg til 1.615 kroner. Moderniseringsdepartementet har satt satsene til 1.580 kroner for overnatting og 880 kroner for kosten, til sammen 2.460 kroner. En statsansatt vil dermed sitte igjen med 845 kroner.
  • Argentina: Argentina har opplevd en tung økonomisk krise de seneste årene. Prisene på et værelse på Hotel Presidente, fire kvartaler unna paradeavenyen Florida i hovedstaden Buenos Aires, koster cirka 80 dollar, tilsvarende 536 kroner. Hotellet opplyser at en middag i restauranten koster 20 dollar, vel 134 kroner. Statens regulativs Argentina-sats er satt til 340 og 1.100 kroner for henholdsvis kost og overnatting. Etter et døgn her sitter den statsansatte igjen med 636 kroner. En gjennomsnittlig månedslønn er ifølge DinSides kilder cirka 500 dollar , tilsvarende 3.350 kroner .
  • Egypt: Det ytes 350 kroner og 900 kroner i henholdsvis diett- og overnattingstilskudd for reiser i Egypt. Døgnpris inklusive fullpensjon på det femstjerners hotellet Le Meridien i hovedstaden Kairo er 1.032 kroner. En månedslønning i Egypt ligger på mellom 200 og 500 egyptiske pund, tilsvarende 200 og 500 norske kroner. På en ukes tjenestereise kan man følgelig bo svært luksuriøst og i tillegg tjene 218 kroner per døgn, i tillegg til regulær lønn.
  • Marokko: Kost- og overnattingssatsene er satt til 380 og 1.530 kroner. På Hilton Hotel i Rabat koster et enkeltrom fra 1.218 kroner inkludert frokost. Hvert måltid i restaurantens buffet koster 203 kroner, til sammen vil et døgn med tre måltider her koste 1.624 kroner. Man sparer altså 286 kroner i tillegg til å spise greit ved Hilton-buffeten. Minimumslønnen i det private næringslivet var ifølge Social Security Administration (USA, 2002) 1.322 kroner per måned. Det vil si at statens døgnsatser er vel 31 prosent høyere enn månedslønningen.
  • Thailand: Kost- og overnattingstillegget er på henholdsvis 770 kroner og 1.600 kroner. På Le Meridien Plaza Athenee i Bangkok fant DinSide et enkeltrom til 971,50 kroner. Et riktig godt måltid mat i Thailand koster knapt en hundrelapp. Se DinSides Thailand-arkiver.
  • Spania: I Barcelona er statens takster høyere enn i Spania forøvrig. Dette skyldes at man regner at prisnivået her er noe høyere. For overnatting er det beregnet 1.250 kroner og for kost 880 kroner . Hotel Expo i Barcelona er et solid og godt firestjerners hotell som tilbyr hotellrom for rundt 90 euro, inkludert avgifter. Det tilsvarer 747 kroner. De fleste restauranter utenom turistområder lager spesielle lunsjmenyer som inkluderer tre retter og en flaske vin. De koster fra 10 til 15 euro, tilsvarende fra 83 til 125 kroner og sjelden mer 20 euro, selv på velansette og bra restauranter. Middagen går vanligvis à la carte, og selv med tre retter og en flaske vin blir det sjelden mer enn 500 kroner, med mindre man velger seg de virkelig flotte gourmetrestaurantene som kjører menyer med sju til ti retter. Med 2.130 kroner burde en statsansatt ha godt med penger til overs til å gjøre Barcelona. Les mer om Barcelona i denne artikkelen.
  • >>> Tilbake til innledningen