Hans Blystad, overlege ved Avdeling for infeksjonsovervåking, Foto: FHI
Hans Blystad, overlege ved Avdeling for infeksjonsovervåking, Foto: FHIVis mer

Så mange blir årlig behandlet for rabies

Se hvilke land som er mest utsatt.


Hvert år blir mellom 40 til 50 nordmenn behandlet for rabies, viser tall fra Folkehelseinsituttet (fhi).

Det betyr likevel ikke at nordmennene har fått utviklet rabies.

– Det er ikke registrert noen tilfeller av rabies i Norge de ti siste årene, ifølge vårt meldesystem for smittsomme sykdommer. Det kan likevel hende at noen har blitt eksponert for smitte, men ikke har utviklet sykdommen, opplyser instituttets medievakt.

Må du vaksinere deg før Thailand-turen? Sjekk her

Tar behandling for å være sikker

– Når man blir bitt av for eksempel en hund eller ape, skal man ta behandling. Ettervaksineringen gir et inntrykk om at man har vært utsatt for rabies, forklarer Hans Blystad, overlege ved Avdeling for infeksjonsovervåking, til DinSide.

Etterbehandlingen går ut på at du får fem vaksiner i løpet av 30 dager.

Ifølge Statens Serum Institut måtte 91 dansker behandles for rabies i fjor etter et utenlandsopphold. Denne tendensen skal ha økt de siste ti årene.

Blystad mener at nordmenn har fått et bevisst forhold til rabies.

– Folk er veldig obs på dette når de er ute og reiser. Dersom de har blir bitt av et dyr i tropiske områder, er de flinke til å kontakte lege. Det er uhyre sjeldent at noen får rabies, understreker overlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse landene blir vi oftest syk

Vær forsiktig i India og Bali

Rabies finnes ikke i Norge, men i tropiske- og sørtropiske land som Thailand, er dette vanlig.

– Det varierer fra land til land, men sykdommen er vanlig i u-land, og på verdensbasis er det flest tilfeller i India. Men det finnes også rabies blant dyr i Øst-Europa, som i Russland, sier Blystad.

Ifølge Serum Institut i Danmark gjør du lurt i å være forsiktig dersom du skal til Bali.

– De seneste månedene har det dødd over 100 menesker av rabies på Bali. De har egentlig en epidemi av rabies på øya og kjemper for å få den under kontroll. Men man skal være oppmerksom på sykdommen når man reiser utenfor EU og Nord-Amerika, sier overlege Susan Cowan, fra epidemiologisk avdeling på seruminstituttet, til nettsiden 24timer.

Heldigvis skal en behandling være 100 prosent effektiv dersom den blir satt i verk hurtig nok.

Samantha Fox måtte behandles

Dersom du lurer på hvordan det er å bli bitt av et dyr med rabies, kan du jo spørre godeste Samantha Fox.

I fjor sommer ble 80-tallets sexsymbol ble behandlet for rabies, ifølge VG Nett. Popstjernen ble bitt av en smittet katt da hun ferierte på øya Koh Samui i Thailand.

- Katten lå ved føttene mine, og jeg syntes vi kom godt overens. Jeg senket hånden for å stryke den, og da bet den meg så dypt at tennene gikk inn til beinet. Restauranteieren fortalte meg at det var en gal katt som har rabies, sier Fox til Sunday Express.

Fox oppsøkte umiddelbart lege.