Med en kulepenn kan glidelåsen åpnes på et blunk. Foto: Delsey
Med en kulepenn kan glidelåsen åpnes på et blunk. Foto: DelseyVis mer

Så lett kan noen åpne bagasjen din

Trenger bare en kulepenn ...

Er du av dem som alltid passer på å låse kofferten din før du sender den avgårde på bagasjebåndet?

Vel, det gjør ikke nødvendigvis tingene dine noe tryggere. Tyvene trenger ikke mer enn en enkel kulepenn for å klare å bryte seg inn i flere typer kofferter.

Med et lite dytt inn i glidelåsen med kulepennspissen, og glidelåsen kan åpnes. Dermed er det bare for tyven å forsyne seg eller enda verre - plassere ulovlige stoffer i bagasjen din.

Kanskje du bør ta en test av din egen koffert?

Er du en av dem som limer deg oppi bagasjebåndet? Ta et skritt tilbake!

Se selv hvor lett det lar seg gjøre i denne videoen fra YouTube:


Så hva kan du gjøre med problemet?

Har du en koffert med vanlig glidelås, er det ikke så mye du kan gjøre for forhindre noen fra å åpne den på måten vist over. Men det finnes måter å se at kofferten har blitt tuklet med. Noen produkter festes sammen med låsen og vil fortelle deg om noen har trikset med glidelåsen din. Et eksempel er Tell-Tag, som koster fra rundt ti dollar for en pakke på fem hvis du kjøper fra nettsiden (frakt kommer i tillegg). Ved å bruke slike tags kan ikke tyven klare å lukke bagasjen din igjen dersom glidelåsen blir brutt opp. Men det forhindrer ikke noen i å åpne bagasjen din og stjele fra den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En produsent har valgt en annen løsning - en sterkere glidelås det ikke er mulig å få opp med kulepenn. Delsey har kommet med den nye glidelåsen Zip Securi Tech som består av to lag. Dermed er det ikke bare bare å bryte den opp. (Låsen er forøvrig en TSA-lås slik at tollkontrollører kan låse opp dersom de vil sjekke bagasjen din.) Det er foreløpig bare modellene Karat, X’pert Lite, Crosstrip og Green Day som har denne glidelåsen. Delsey føres av forhandlere over hele Norge, men vi kunne ikke finne priseksempler på disse modellene. I Storbritannia må du imidlertid ut med fra rundt 1500 kr for en liten koffert (kabinkofferter er rimeligere). Pris avhenger av modell og størrelse.

Smarte pakketriks

Et annet godt alternativ er at du skaffer deg en koffert uten glidelåslukking. Enkelte hardplastkofferter bruker andre lukkemetoder. Samsonites Aeris Comfort Spinner har ikke glidelåslukning. Det har heller ikke Carltons Multidrive-kofferter.