Har du opplevd å bli "avisangrepet"? Foto: Colourbox.com
Har du opplevd å bli "avisangrepet"? Foto: Colourbox.comVis mer

Så lett blir du lurt

Aviser er et av redskapene som blir tatt i bruk for å robbe deg.

Tyverier av verdigjenstander alene har ført til 4,8 millioner kroner i utbetalinger fra Europeiske i første halvår i år, og det før den mest hektiske sommersesongen er igang. Tallene for hele fjoråret var 10,4 millioner.

Assisterende informasjonsdirektør i IF og Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, sa til DinSide i sommer at hun mener nordmenn har noe å lære når det gjelder å tilpasse seg og gli inn i omgivelsene. Unngår man trøbbel, så unngår man også å ødelegge deler av ferien og tiden etter ferien med all organiseringen som kreves for å rydde opp i etterkant av tyverier.

- Nordmenn er opplagte mål

Slik duperer de deg

Skal du sikre det gjelder det altså å ikke være et opplagt mål. Kle seg etter omgivelsene, ikke blafre med kart når du går i gatene, og ikke flashe verdigjenstander.

Dessuten gjelder det også å være obs på noen av de vanlige triksene luringene tar ibruk for å hjelpe deg til et litt mindre materialistisk liv ...

Avisangrep og babykasting

En gruppe barn omringer deg og vifter aviser i ansiktet på deg, mens de letter lommer og vesker for verdigjenstander. Dette kan du for eksempel oppleve i Italia og Øst-Europa. En slemmere variant er at en kvinne kaster et barn innpakket i et teppe i armene dine. Du reagerer på instinkt, og verdisakene dine forsvinner før du merker at babyen bare er en dukke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet er å bevege seg bort så fort som mulig, rop etter hjelp om du trenger det.

Les også: Slik blir du sikrere på reise

Flyplass-trøbbel

Reisende som tar på gjenstander i taxfree-butikken på flyplassen blir arrestert. En mellommann tilbyr seg å få deg fri igjen mot et (u)passende beløp. Politiet er med på svindelen. Dette er en type svindel som er rapportert fra Bangkok i Thailand.

Rådet er å ikke gå i taxfree-butikken, og ikke ta på varene, om du ikke har planer om å kjøpe.

Og husk: Det er ikke bare på utenlandske flyplasser du kan bli rammet av problemer. Første halvår i år ble det satt en tvilsom rekord på Oslo Lufthavn Gardermoen. 653 anmeldelser av vinningskriminalitet ble notert ifølge NTB, og det dreier seg for eksempel om tyveri av eiendeler fra reisende som ikke følger med under innsjekking eller i sikkerhetskontrollen.

En annen svindel foregår gjerne på flyplasser og andre steder der mange mennesker samles. En person søler tilfeldigvis på deg, gjerne sennep fra en tube kamuflert med en pølse i brød. Under store fakter og unnskyldninger hjelper vedkommede deg med å tørke av sølet, mens en partner stikker av med veskene dine.

Rådet er å alltid ha en hånd på bagasjen og veskene. Hekt dem gjerne på beinet. Eller prøv en veskealarm?

Se også bildet av den frekke tyven som ble avslørt etter at de norske turistene så på bildene de hadde tatt i Barcelona.

Hvor er nå dette hotellet da?

Fra India rapporteres det om et utbredt drosjetriks som rammer nyankomne turister. Sjåføren i drosjer som benytter forhåndsbetaling via voucher, vet plutselig ikke veien underveis til hotellet fra flyplassen. Han tilbyr seg å ta deg med til et annet hotell istedet.

Rådet er å insistere på å bli tatt med til avtalt hotell, og ikke gi sjåføren den forhåndsbetalte taxi-voucheren før du er fremme.

Det er ikke bare "amatørenes svindelaften" der ute. Du kan også bli lurt av tilsynelatende proffe aktører. Slik avslører du dem

Dette er et kupp!

Hva med deg:

Har du blitt lurt eller robbet på tur? (Avsluttet)
Nei, jeg er svært påpasselig(45%) 256
Heldigvis ikke, sikkert flaks ...(32%) 185
Ja, dessverre har det skjedd(23%) 131
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Unge, lovende kunstnere oppsøker turister på gatene i Kinas storbyer, og tilbyr besøk på skolens galleri. Du ender opp i en intens situasjon der du nær presses til å kjøpe overprisede arbeider av laber kvalitet.

Lignende svindler kan for eksempel gå ut på å tilby deg å kjøpe en nylig funnet gullring fra gata til gi-bort-pris. Gull? Neppe, det er nok messing. Eller pengevekslerne som gir deg en rull store sedler for å spare deg for turen til vekslingskontoret - men i vekslingen bytter den riktige pengerullen med en rull der sedlene er av mindre valør.

Rådet er rett og slett å ikke bli med når noen kommer til deg på gata med tilbud om tjenester som høres veldig lønnsomme ut.

Du er ikke så sjarmerende som du tror ...

Er du en mannlige reisende som opplever å bli "sjekket opp" av unge, pene kvinner med invitasjon inn i en privat avdeling på et utested, bør du være obs. For når regningen kommer risikerer du at den er langt større enn du forventer, og at dette selvsagt må betales kontant.

Rådet er å være skeptisk til fremmede som tilbyr seg å ta deg med ut på byen.

Les også: De forfører deg på minutter

Kilder: About India, Travel+Leisure, Rentalo.com, the Times, DinSide