Så billig er London blitt

Vi har sjekket hva moroa i London koster nå.

Publisert
Sist oppdatert

Pundet har rast, og dermed er mat, øl og shopping svært billig i den britiske storbyen.

Per 19. oktober koster et pund 9,16 kroner, ifølge Norges Bank. For et år siden var kursen 10,92 kroner. Faktisk har ikke pundet vært svakere mot den norske kronen siden 1977!

Selv om kursen er lav, er det lurt å være litt "streetwise" når du bestiller flybilletter, fikser hotellrom eller kjører kollektivt i London. Les tips og råd om hvordan du får mest for pengene i London her.

Se, så billig!

Med rekordsvakt pund trenger du ikke særlig mange andre gode grunner for å reise til London i høst. For å gjøre avgjørelsen enda lettere, har vi funnet frem til priser på forskjellige goder i byen. Det er ganske hyggelig lesing å se hva en sandwich, en øl, en publunsj, en musikalbillett eller et par sko koster i London nå:

  • En øl: Pris i Norge (0,4 l) cirka 55 kr. Pris i London (0,57 l) cirka 27,50 kr
  • En sandwich: Pris i Norge cirka 50 kr. Pris i London cirka 32 kr
  • En flaske husets vin: Pris i Norge cirka 300 kr. Pris i London cirka 90 kr
  • Et par Clarks damesko: Pris i Norge 900 kr. Pris i London 505 kr
  • Converse All Star Hi-sko: Pris i Norge 700 kr. Pris i London 340 kr
  • En Barbour-jakke: Pris i Norge 3.700 kr. Pris i London 1.750 kr.
*vi har tatt utgangspunkt i hva disse varene koster i Oslo.

Innsidetips til London

Mat

55 kroner er ingen høy pris for bangers and mash. Foto: The Slug and Lettuce
55 kroner er ingen høy pris for bangers and mash. Foto: The Slug and Lettuce Vis mer


I London får du mat fra alle verdenshjørner, og mat i alle prisklasser. Lurer du på hvor du bør gå ut og spise? Sjekk Squaremeal.co.uk, som har full oversikt over hva som er bra og ikke i byen. For å dra nytte av spesielle tilbud, besøk Toptable.co.uk, der du finner restauranter med to for én-tilbud, 50 prosent avslag osv.

Når det blir tid for lunsj, frister det kanskje med en publunsj. Det koster fra rundt seks pund, cirka 55 kroner, for en varmrett. For eksempel får du "bangers and mash", pølser og potetmos, til denne prisen hos pubkjeden The Slug and Lettuce. Litt mer avanserte publunsjretter får du for 8-12 pund, 75-110 kroner. Ellers kryr det av sandwichkafeer i London: Eat og Pret á Manger er bare to eksempler. En sandwich koster omtrent 3.50 pund - altså rundt 32 kroner. DinSides innsidere i London tipser forøvrig om Cha Cha Moon, en kinesisk restaurant som drives av samme som driver den verdenskjente (og dyre) restauranten Hakkasan. Cha Cha Moon ligger like ved Oxford Circus og Carnaby Street, og her får du nuddelsupper, wok og andre retter til 5-7 pund, cirka 45-55 kroner.

Skal du ut og spise på kvelden, er egentlig det store problemet å velge hvor du skal dra. Igjen er rådet å sjekke ut nettsidene nevnt over. Drar du på en middels priset restaurant, kan du regne med å finne middagsretter for 12-15 pund, 110-140 kroner. En av de populære i øyeblikket er den italienske restauranten Bocca di Lupo i Soho. Frister det mer med thai, forsøk en av Pataras restauranter.

Drikke

En pint på en pub koster deg ikke mange kronene - faktisk ikke mer enn rundt 28 kroner. Foto: britainonview.com/Adrian Houston
En pint på en pub koster deg ikke mange kronene - faktisk ikke mer enn rundt 28 kroner. Foto: britainonview.com/Adrian Houston Vis mer


Ingen overraskelse at alkohol er rimeligere i London enn hjemme i Norge. Mens en 0,4 liters øl koster rundt 55-60 kroner i Oslo, koster en pint (som tilsvarer 0,57 liter, altså mer enn en halvliter) cirka tre pund, rundt 27,50 kroner, i London.

En flaske vin hos pubkjeden Slug and Lettuce koster fra 11.95 pund, cirka 110 kroner. Det finnes imidlertid enda billigere vin - mange rimelige restauranter og puber selger husets vin for under 10 pund flasken - altså til 90 kroner eller mindre. Selv på dyre og populære etablissementer som den kinesiske restauranten Hakkasan, koster husets vin ikke mer enn 31 pund, cirka 285 kroner.

En cocktail på en trendy bar i London ruinerer deg heller ikke. På baren The Player må du ut med 6-7.50 pund for en cocktail - omtrent 55-70 kroner. Det er dyrere på de mer eksklusive barene - for eksempel The Bar at The Dorchester, eller Light Bar, må du ut med 12-15 pund, 110-135 kroner, for en drink (i tillegg kommer service charge - merk deg at dette er vanlig på de dyre hotellbarene, og at det står med liten skrift i menyen...).

Musikalbilletter

For mange er det nærmest obligatorisk å dra på musikal når de er i London. Det kan bli en dyr affære, men billettprisene er blitt litt hyggeligere nå som pundet er svakt. Siste liten-billetter fås dessuten til reduserte priser. Tropp opp ved teateret og forhør deg, eller bestill over nettet. For eksempel kan du få billetter til et show som Chicago nedsatt fra 69 til 35 pund gjennom London Westend Ticket Service. Det tilsvarer altså 320 kroner. Lion King er satt ned fra 57,50 til 37,50 pund. (Dette er tilfeldige priser vi får opp når vi sjekker - priser og tilgjengelighet varierer.) Merk deg at flere restauranter i Soho og rundt Leicester Square (der mange av hotellene ligger), har såkalte pre-theatre menues, altså egne og billige menyer for musikalpublikummet.

Disse får du for halve prisen i London. Foto: Converse
Disse får du for halve prisen i London. Foto: Converse Vis mer


Shopping

Det er mye å spare på å gjøre shoppingen i London. Ikke bare finner du kvalitetsklær hos billigkjeder som Gap og Uniqlo i London, merker som du ikke får tak i i Norge. Du får også merker som selges til mye stivere priser i Norge. Det britiske skomerket Clarks har blitt populært i hele Europa. Et par damesko som koster 900 kroner i Norge (på www.brandos.no), koster 55 pund i London, cirka 505 kroner.

Converse er blitt in igjen, og skal du til London, bør du kljøpe dem der. Et par klassiske All Star Hi (ankelhøye Converse) koster 37 pund, cirka 340 kroner, hos sportskjeden JD Sports. Hos skokjeden Stress i Oslo koster det samme paret 700 kroner. Du får dem altså for under halve prisen i London.

Du får høstens trendjakke til halve prisen i London. Foto: Barbour
Du får høstens trendjakke til halve prisen i London. Foto: Barbour Vis mer


Har du fått med deg at de klassiske oilskinjakkene fra Barbour har blitt trendy igjen? Vel, vil du ha en, bør du kjøpe den i London. Mens en Barbour Classic Beaufort-modell koster rindt 3.700 kroner i Norge (hos Finn-de-lange.no), koster den bare 190 pund i London, altså 1.750 kroner, eller under halve prisen. Babour har forøvrig akkurat åpnet en ny butikk i 29 Fouberts Place, en sidegate til Regent Street.

Superpopulære Topshop skal snart åpne butikk i Norge, men det er i flaggksipbutikken ved oxford Circus du må dra for å få sett alt av klærne de fører. Regn med at prisene i de norske butikkene vil ligge mye høyere enn i Storbritannia - slik er det i hvert fall i de svenske butikkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer