Ryggsekkturistene har gjenerobret Phi Phi-øya

Koh Phi Phi (NTB-DPA): Backpackerne er tilbake på Koh Phi Phi i Thailand trass i myndighetenes planer om å gjøre den idylliske øya til et modent badested for velstående turister. >> BILDER fra gjenoppbyggingen av øya

Ryggsekkturistene har gjenerobret Phi Phi-øya

  1. BILDESERIE: Gjenoppbyggingen av Koh Phi Phi


Det var backpackerne som oppdaget den idylliske øya med sine kalksteinsklipper og kritthvite strender for 15 år siden da de eneste overnattingsmulighetene var bambushytter under palmetrærne. Etter flodbølgen er det backpackere fra hele verden som har stått for gjenoppbyggingen mens myndighetene har vært ubesluttsomme.

I 2000 ble øya, eller rettere sagt naboøya Phi Phi Don, brukt som location for filmen «The Beach», med Leonardo DiCaprio som stjerne, om det perfekte backpackerparadiset som gikk under på grunn av dop og krangling.

Utviklingen som er skjedd siden øya ble en attraksjon, har vært preget av tilfeldigheter, og da tsunamien rammet var den lille byen på eidet mellom klippene blitt en blanding av dyre hoteller og en labyrint av dykkersentra, billige pensjonater og spisesteder, suvenirbutikker og internettkafeer.

Fra begge sider

Tsunamien i fjor traff øya i to omganger. Med 20 minutters mellomrom feide bølgene innover eidet fra hver sin kant og forvandlet byen til en skrothaug av smadrede husrester og butikkinventar.

700 mennesker, halvparten turister, mistet livet, og de overlevende søkte tilflukt i lia over byen mens ryktene gikk om nye bølger.

I løpet av noen dager ble alle innbyggerne og turistene evakuert til byen Krabi, og myndighetene erklærte øya for ubeboelig.

Dersom det var gått slik myndighetene ville, ville backpackerne aldri ha kommet igjen. Allerede i dagene etter tsunamien, mens søket etter lik fortsatt foregikk for fullt, antydet provinsguvernøren overfor NTB at eidet ikke skulle gjenoppbygges igjen og at luksushoteller skulle bygges oppover lia.

Men allerede i de første dagene kom noen backpackere for å hjelpe til, blant dem en engelskmann som kom reisende ens ærend fra Laos for å hjelpe til å finne lik og bære dem til brygga der de ble fraktet bort av marinen.

Frivillige

Ett år etter er det backpackere fra hele verden som har stått for en spontan gjenoppbygging, mens myndighetene har stått ubesluttsomme.

Gjenoppbyggingen skyldes i stor grad vennskapet mellom nederlenderen Emiel Kok og Apichart Lalongsa, som var direktør på Paradise Pearl Hotel og som ble evakuert til Krabi.

- Emiel, som var min dykkerinstruktør for mange år siden, kom for å besøke meg. Han sa han ønsket å hjelpe folket fra Phi Phi, sier Lalongsa.

Kok sendte ut appeller over hele verden om hjelp og penger til den evakuerte befolkningen, og da mange sa de ønsket å flytte hjem igjen, betalte han og Lalongsa lønna til dem som dro ut for å rydde opp i ruinene.

I februar åpnet Kok en internettside, HiPhiPhi, der han ba om penger og frivillige til gjenoppbyggingen, og backpackerne kom i tusentall. Det ble åpnet en dykkerleir for folk som ville hjelpe til å rydde bort vrakgods fra strendene, korallrevene og havbunnen, som også trakk tusener av frivillige.

Fylte tomrommet

De frivillige fylte tomrommet etter myndighetene som aldri greide å utarbeide planer om utvikling og gjenoppbygging av øya. Foruten feriested for de rike, er det også blitt snakket om å gjøre øya til en naturpark uten innbyggere.

Men med ekstremt høye tomtepriser er det også mange som har lurt på hva myndighetene og deres medspillere egentlig hadde for planer.

Mens myndighetene nølte og diskuterte, innførte de et byggeforbud på øya som har hindret de store og etablerte hotellene i å bli reparert. Flere av dem står der fortsatt som tomme skall blant palmetrærne.

Men takket være de lokale og de tilreisende frivillige, som ikke brydde seg om noe byggeforbud, er de små bungalowene og strandpromenaden med sine mange dykkersentre, restauranter og butikker i full blomst igjen.

Nå som mye av oppryddingen er unnagjort, har også HiPhiPhi begynt å gi lån til de lokale innbyggerne for å bygge opp de rundt 200 hjemmene som ble skylt bort av kjempebølgene.

[email protected]

>> Se vår liste: Verdens heteste strender