Rygge klar for avgang

Det jobbes på Moss Lufthavn Rygge, for å være klar til første avgang 17. oktober. De første reisende kan vente seg en overraskelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mosselukta treffer oss rett før avkjøringen til Horten-ferga og Jeløy. Vi fortsetter på E6 i fem nye minutter, og tar av til Rygge på motorveiavkjøring nummer 12, Halmstadkrysset. 50 minutter etter avreise fra Oslo sentrum, parkerer vi ved Moss Lufthavn Rygge.

Her er det fremdeles intens byggeaktivitet, både langs veien inn til flyplassen, i parkeringshuset utenfor, inne i terminalbygget og ute på området ved rullebanen. Vi besøker den nye flyplassen nøyaktig en uke før første flyavgang, og selv om noen skrur i taket, andre installerer minibanker og andre igjen sjauer møbler, er alt i rute.

Jobber på spreng for å bli ferdige ...
Jobber på spreng for å bli ferdige ... Vis mer
Markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge, Silje N. Thoresen.
Markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge, Silje N. Thoresen. Vis mer
Velkommen til Moss Lufthavn Rygge.
Velkommen til Moss Lufthavn Rygge. Vis mer


BILDESPESIAL fra Rygge

- Vi blir ferdige, sier markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge, Silje N. Thoresen. Det viktigste av kiosk- og serveringstilbud blir ferdig, og innsjekk og security er klart. Så vil kiosk- og serveringstilbudet bli utvidet etter hvert som trafikken blir større, lover markedssjefen.

17/10 kl. 15.20

Det første flyet letter onsdag 17. oktober klokken 15.20, om alt går som planlagt. Da retter et nesten fullastet fly fra Iberworld Airlines nesen mot Gran Canaria, med charterkunder fra Star Tour, Ving Reiser og Apollo. Frem til Norwegian løfter sine første fly herfra i uke åtte 2008, vil det kun være én til to ukentlige avganger herfra - og det er charterpassasjerer. Etter uke 8 øker det dramatisk til 100 ukentlige flyavganger, med den trafikken som Norwegian har spikret hittil. Den offisielle åpningen vil bli i februar, i forbindelse med at Norwegian-flyene starter flyvninger fra Rygge.

- Åpningen nå er av mer lokal interesse, vi skal ta vel i mot de første reisende, og vi har en liten overraskelse på lur - de skal merke at de er de første reisende. Men den den offisielle åpningen blir i februar, sier markedssjef Thoresen.

Jumbo-jet

Moss Lufthavn Rygge er dimensjonert for å kunne ta imot 2,5 millioner reisende årlig. Det første året er det lagt opp til 600.000 reisende, med den trafikken Norwegian og charterselskapene starter med. I tillegg jobbes det med å få landet flere flyavtaler med flere selskaper. Det er oppstillingsplasser til seks fly på Rygge, og i tillegg er det laget en oppstillingsplass som kan ta jumbo-jets.

- Det er flere lavprisaktører som snakker om muligheten for å fly langdistanse til Asia, så selv om det ikke kommer i nærmeste fremtid, så har vi alle fall muligheten til å ta ned slike fly her, om det blir behov for det. Vi fant ut at det er billigere å lage en slik oppstillingsplass nå, når vi først er i gang med å bygge, enn å skulle føye det til senere, sier Silje N. Thoresen.

Norwegian starter opp med 13 destinasjoner fra Rygge i februar. Dette kommer i tillegg til charterdestinasjonene. Flyplassledelsen jobber stadig med å utvide rutetilbudet.

- Italia, Frankrike og Tyskland er viktige land, og det er viktig for oss å få forbindelser til København og Amsterdam, forteller Thoresen. I Norge er Stavanger særlig viktig, da det er mange oljearbeidere som bor i Østfold, og Trondheim er viktig, i tillegg til Bodø og Tromsø. Vi jobber stadig med å få et godt nok rutetilbud, fortsetter markedssjefen.

Ettertraktet

- Dette er en etterlengtet flyplass, sier markedssjef Thoresen. Beboere i Østfold fylke har i dag dårligst tilgjengelighet til en flyplass; gjennomsnittlig reisevei til nærmeste flyplass er 120 minutter. Til sammenlikning er gjennomsnittlig reisetid for en beboer i Finnmark 30 minutter, forteller Thoresen.

Dette retter seg nå, når Moss Lufthavn Rygge åpner landingsstripene. Nedslagsfeltet til flyplassen er stort:

- Innen en to timers radius kan vi nå 2 millioner mennesker, innen 90 minutter kan vi nå 1,2 millioner, og innen 60 minutter kan vi nå 1 million mennesker, forteller Silje N. Thoresen.

Flyplassen ble i sin tid initiert av nærlingslivet, som har behov for mer effektiv transport til og fra sine bedrifter, enn det er når man må reise via Gardermoen.

- Vi skal ikke være en konkurrent til Gardermoen, til det er vi altfor små, men vi kan være et supplement til Gardermoen, sier Thoresen.

BILDESPESIAL fra Rygge

image: Rygge klar for avgang


Til og fra Rygge

Avkjøring Halmstadkrysset.
Avkjøring Halmstadkrysset. Vis mer


Du kan komme deg til og fra Rygge kollektivt med buss, tog, båt eller taxi, eller med egen bil. Det jobbes med å bygge ut transporttilbudet, men noe er allerede klart:

  • Rygge-Ekspressen tar deg fra Oslo Bussterminal til flyplassen på 65 minutter, og koster 120 kroner for voksne én vei. Den har to stopp underveis.

  • NSB: Tog fra Oslo S. til Rygge tar 50 minutter, og koster 126 kroner. Det går gratis shuttlebuss fra Rygge stasjon til flyplassen. Den tar 6 minutter. NSB forbinder mange Akershus- og Østfoldbyer med flyplassen, og jobber med økte frekvenser på togsystemet til Rygge.

  • Fergen Horten-Moss forbinder Rygge med Vestfold.

  • Egen bil. Parkering i parkeringshus direkte forbundet med terminalen. Se egen boks til høyre for parkeringspriser.
  • På nett: Moss Lufthavn Rygge

    BILDESPESIAL fra Rygge