Ryanairs gebyrer blir verre å unnslippe

Lanserer eget betalingskort.

KREDITTKORT: Betaling med kredittkort gir en ekstra kostnad på 60 kroner, per person per strekning.
KREDITTKORT: Betaling med kredittkort gir en ekstra kostnad på 60 kroner, per person per strekning.Vis mer

Bestiller du flybilletter hos Ryanair, blir det lagt til en administrasjonsavgift på 60 kroner per strekning per person ved betaling av billettene. Per i dag er den eneste måten å slippe unna dette gebyret på å betale med et såkalt Prepaid Mastercard. Disse er lite utbredt i Norge, hvor de går inn under navnet Mastercard gavekort, og eksempelvis tilbys av DnB NOR for 50 kroner.

Når Ryanair nå lanserer sitt eget betalingskort, vil betaling med flyselskapets eget kort være eneste mulighet for å unnslippe administrasjonsavgiften.

Ingen andre gratis-alternativ

Det nye betalingskortet som lyder navnet The Ryanair Cash Passport blir tilgjengelig for flyselskapets britiske passasjerer fra og med 4. oktober i år. Men det er meningen at det og skal lanseres utenfor Storbritannia.

Ryanair skriver på sine hjemmesider at "The Ryanair Cash Passport" vil bli tilbudt flypassasjerer i andre europeiske land i løpet av de neste månedene.

Skaffer man seg ikke et slik kort, kan avgiften fort bli kostbar spesielt for familier. Fire personer må ut med totalt 480 kroner i bare gebyrer, hvis de i fremtiden betaler med et annet kort enn flyselskapets eget.

Også det norske flyselskapet Norwegian opererer med en liknende avgift på 40 kroner per bestilling, som man kun unngår ved å bruke flyselskapets eget Bank Norwegiankort.

The Ryanair Cash Passport vil ifølge Ryanair koste 6 britiske pund, som kortholderen vil få tilbakebetalt i form av en tilgodelapp.

Les også: Med dette kortet vil de kapre flypassasjerer

Mister fordeler

En av ulempene ved Ryanairs gebyrordning, er ifølge det britiske fobrukermagasinet Which?, fordelene du mister ved å ikke betale med kredittkort.

Skulle flyselskapet gå konkurs og du har betalt reisen med kredittkort, gir finansavtaleloven deg rett til å kreve pengene tilbake av kredittyteren, altså banken.

Dessuten inneholder de aller fleste kredittkort en reiseforsikring, som trår i kraft hvis du har betalt 50 prosent av reisen med kortet - som du heller ikke kan benytte hvis du prøver å unnslippe administrasjonsgebyret fra Ryanair.

Les også: Ryanair setter opp bagasjeavgiften