Ryanairsjefen jublet forrige uke over nysatsning på Rygge, men fortsetter med sin progressive avgiftspolitikk. Foto: Per Ervland
Ryanairsjefen jublet forrige uke over nysatsning på Rygge, men fortsetter med sin progressive avgiftspolitikk. Foto: Per ErvlandVis mer

Ryanair vil ha mer penger

Nok en ny avgift for deg som flyr Ryanair.

Fra 1. oktober økte Ryanair bagasjeavgiften fra 10 til 15 euro, og fjernet muligheten til å sjekke inn på flyplassen. Men det er ikke nok. Nå melder avisen The Guardian at selskapet tetter nok et avgiftssmutthull.

Avgift ved bruk av Visa Electron

Ryanair krever nå en betalingsavgift på 50 kroner per person per reisevei dersom du bruker alle andre typer bankkort enn Visa Electron. Svært mange av Ryanairs kunder har etterhvert tatt denne korttypen i bruk, mens norske kunder ikke har hatt mulighet til å netthandle med denne typen kort fra norske banker.

Nå varsler altså Ryanair at de endrer avgiftsreglene fra 1. januar.

Kunder som vil unngå kredittkortavgift har nå som sitt eneste smutthull å bruke et forhåndsbetalt Mastercard. Men disse kortene er ikke gratis i bruk - man må regne med avgift til bankene for å sette inn penger her.

20 grunner til ikke å fly med Ryanair

Stor inntektskilde

Ryanair begrunner regelendringen med at Mastercard-varianten er tilgjengelig i flere land enn Visa-varianten. (Visa Electron er ifølge The Guardian ikke tilgjengelig i Irland, Belgia, Nederland og Portugal, mens altså norske kunder ikke kan bruke dette til å handle på nett.)

- Passasjerer kan bruke forhåndsbetalte Mastercard-kort for å betale Ryanair-billetter fra og med 1. desember, mens bruken av gebyrfritt Visa Electron vil opphøre etter 31. desember, sier Stephen McNamara, talsmann for Ryanair, til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er heller ikke usannsynlig at selskapets stadige jakt på nye inntektskilder kan ligge bak endringen. I fjor tjente nemlig Ryanair 5,5 milliarder kroner på ekstrakostnader, som passasjerene betaler i tillegg til billettprisen.

Les også: Ryanair med storsatsning fra Rygge

Eget kort fra Ryanair

Ryanair skal også selv ha planer om å lansere et forhåndsbetalte kredittkort. Det finnes nå på det irske markedet, der det koster 85 euro i oppstart, tilsvarende hele 723 kroner!

Les også: Her er det beste kredittkortet (juni 2009)