Ryanair øker bagasjeavgiften - igjen

Vil at passasjerene skal droppe bagasjen i julen. I tillegg skrur de opp boardingkort-boten.

<b>DYR BAGASJE:</b> Mellom jul og nyttår blir det enda dyrere å ha med seg innsjekket bagasje hos Ryanair. Foto: Per Ervland
DYR BAGASJE: Mellom jul og nyttår blir det enda dyrere å ha med seg innsjekket bagasje hos Ryanair. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du vet det er høytid når Ryanair setter opp bagasjeavgiften. Nå er det jul og Ryanair slår til igjen.

Fra 21. desember til 4. januar 2012 blir det enda dyrere å ha med seg innsjekket bagasje, melder flyselskapet i en pressemelding. Det er verdt å ha i bakhodet hvis du planlegger å fly hjem sammen med julegavene.

Enda dyrere å ha med bagasjen

Disse bagasjereglene gjelder fra 21. desember til 4. januar 2012:

 • Hvis bagasjen din er lettere enn 15 kilo, må du betale 20 pund ekstra hver vei.
  Førpris:
  15 pund
 • Hvis bagasjen din veier mellom 15 og 20 kilo, må du betale 30 pund ekstra hver vei.
  Førpris: 25 pund
 • Hvis du har med deg ekstra bagasje, koster det 40 pund ekstra hver vei.
  Førpris: 35 pund
 • Høyere bagasjeavgift gjelder på alle flyreiser på følgende strekninger: Kanariøyene (unntak spanske innenlands), alle flyreiser til/fra Kos, Rhodos, Volos og Larnaca. Har du med deg en kolli på 20 kilo koster det 35 pund hver vei, altså 70 pund tur/retur.
Hvert år øker Ryanair bagasjeavgiftene sine, ifølge britiske Telegraph.co.uk. I år tok selskapet seg ekstra godt betalt for sommerbagasjen, sammenlignet med i fjor sommer. Da ble nemlig bagasjeavgiftene bare økt i perioden juli til august, mens i år varte det fra 1. juni til 21. september.

Øker boardingkort-boten

Det har lenge vært kjent at flyselskapet krever 40 euro, som tilsvarer cirka 365 norske kroner, i gebyr dersom du møter opp på flyplassen uten boardingkortet. For når du bestiller flyreise hos Ryanair, krysser du nemlig av for at du samtykker i å printe ut boardingkortet ditt før du er på flyplassen.

Hos Ryanair er det ingen kjære mor, og dersom du har glemt det, så blir du straffet. Enten blir du nektet å reise eller så godtar du gebyret.

Michael O&#8217;Leary i Ryanair. Foto: Per Ervland
Michael O’Leary i Ryanair. Foto: Per Ervland Vis mer


Men glemmer du å ta med boardingkortet ditt fra 15. januar, blir det enda dyrere. Da vil det koste 60 pund, som tilsvarer cirka 550 norske kroner.

Hvorfor? For de vil overtale de mindre enn 10 passasjerene som daglig nekter/klarer å ta med sitt boardingkort, til tross for epost-påminnelser, skriver Ryanair. Ifølge flyselskapet klarer nemlig 99.9 prosent av passasjerene deres å huske det.

– Det skjer med mindre enn en prosent av de reisende. De som har glemt det en gang, vil aldri mer gjøre det igjen, uttalte Michael O’Leary i forbindelse med en pressekonferanse, til DinSide.

Les også: Ryanairs flyvertinner kaster klærne

Vil at du skal reise uten bagasje

Ryanair har aldri lagt skjul på at de ønsker passasjerer som reiser lett, i motsetning til British Airways, som tillater 46 kilo i håndbagasjen.

– Nei, vi vil ikke at du skal reise med bagasje. Håndbagasje er det ideelle, har Stephen Mcnamara, Ryanairs kommunikasjonsdirektør, tidligere uttalt til DinSide.

Men selv det å ta med seg håndbagasje kan være lettere sagt enn gjort.

Flyselskapet tillater håndbagasje som måler maks 55 x 40 x 20 centimeter, og som veier maks 10 kilo. Det er ikke vanskelig å forholde seg til vekten, men målene kan være verre. Og du får heller ikke lov til å ha en PC-veske eller håndveske i tillegg.

Ryanairs spesiallagde Samsonite-koffert skal være spesialtilpasset Ryanairs egne håndbagasjemål. Foto: Ryanair.com
Ryanairs spesiallagde Samsonite-koffert skal være spesialtilpasset Ryanairs egne håndbagasjemål. Foto: Ryanair.com Vis mer


Og hva skjer dersom kabinbagasjen din er for stor? Du vil selvfølgelig få en klekkelig bot. 35 euro, eller cirka 275 kroner, koster det deg dersom håndbagasjen er for stor til at du får den med inn i flykabinen. Dersom du nekter å betale, vil Ryanair nekte deg å gå ombord.

Ryanair-koffert

Hvis du vil være helt sikker på at håndbagasjen stemmer etter målene, så vet Ryanair selvsagt råd. Tidligere i vår begynte nemlig Ryanair å selge sin egen koffert, som er godkjent for frakt på flyselskapets flyvninger.

Kofferten «Samsonite Aspire håndbagasjebag» fås kjøpt eksklusivt på Ryanair.com, koster 675 kroner og veier 3,5 kilo. Det er altså mer enn en tredjedel av hva du har lov til å ha med som håndbagasje, som er ti kilo. Kofferten skal være praktisk innredet, blant annet med et ekstra rom for passet. Materialet er av polyester, ifølge Ryanairs nettside. Heldigvis blir den levert gratis.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!