I tillegg til å gi avslag for pendlere som reiser ofte og langt, lanserer også Ruter 365-dagersbillett 2. oktober.  Foto: Ruter
I tillegg til å gi avslag for pendlere som reiser ofte og langt, lanserer også Ruter 365-dagersbillett 2. oktober. Foto: RuterVis mer

Ruter senker prisen for pendlerne

Til høsten blir det opptil 40 prosent billigere.

2. oktober lanserer Ruter et nytt pris- og sonesystem for de reisende i Oslo og Akershus. Per dags dato er det 88 soner, men disse vil bli gjort om til 8 større soner.

Med enkeltbillett vil du aldri måtte betale mer enn for fem soner og med periodebillett betaler du aldri mer enn for tre soner, ifølge Trafikantens nettside.

– Vi har forenklet hele pris- og sonesystemet i Oslo og Akershus. Kundene er opptatt av sin egen reisestrekning, og vi mener vi har landet på et lettforståelig sonekart med et prissystem som blir likt uansett hvor man bor. Her er det sonene som teller og man kan reise på kryss og tvers akkurat som man vil, forklarer Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter As, til DinSide.

Les også: Dyrere å kjøre kollektivt i 2011

Opptil 40 prosent billigere

Oslo-sonen, som er sone 1, vil bli utvidet til å inkludere Fornebu, Stabekk og Bekkestua og deler av Lørenskog - i tillegg til hele T-banenettet. I tillegg forsvinner også nattaksten i Akershus.

– De aller fleste kundene vil oppleve å få billigere tur, og det nye systemet skal være brukervennlig for folk flest, påpeker Isberg.

Her er eksempler på strekninger som får redusert pris på 30-dagersbilletten:

  • Fra Fornebu reduseres prisen med 390 kr (40 prosent avslag)
  • Fra Eidsvoll reduseres prisen med 510 kr (26 prosent avslag)
  • Fra Gardermoen reduseres prisen med 440 kr (23 prosent avslag)
  • Fra Asker, Ski og Lillestrøm reduseres prisen med 290 kr (22 prosent avslag)
  • Fra Jessheim og Vestby reduseres prisen med 190 kr (11 prosent avslag)
  • Fra Sandvika, Nesodden og Kolbotn reduseres prisene med 120 kr (10 prosent avslag)
Klikk her for å se alle prisendringene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøp billett én gang i året

2. oktober lanserer også Ruter et helt nytt produkt; nemlig 365-dagersbilletten. Med denne billetten kan du reise hvor mye du vil innenfor sonen i 365 dager og du slipper å havne i situasjoner hvor du har glemt å fylle på kortet.

For en voksen koster det 5.900 kroner (sone 1), 10.400 kroner (sone 2) og 14.900 kroner (sone 3). For barn, ungdom og honnør koster det 2.950 kroner (sone 1), 5.200 kroner (sone 2) og 7.450 kroner (sone 3).

Sammenlignet med 30-dagersbilletten får du to måneder gratis dersom du velger 365-dagersbilletten.

– Alle reisekortene er fleksible og upersonlige. Du kan låne bort kortet til hvem du vil, påpeker Isberg.

Les også: Du må betale mer for bussen

Ny kalkulator

Dersom du er usikker på hva som lønner seg for deg, vil Ruter lansere en pris- og sonekalkulator på sine hjemmesider i begynnelsen av september.

– Der kan de reisende selv regne ut hvor mye det koster, og se hvilke billetter som lønner seg for dem, sier Isberg.