Superjet 100 skal bli Russlands fot inn i markedet for kommersielle fly. Foto: Alenia Aeronautica
Superjet 100 skal bli Russlands fot inn i markedet for kommersielle fly. Foto: Alenia AeronauticaVis mer

Russland med nytt passasjerfly

Tar opp konkurransen på det kommersielle flymarkedet.

Den russiske flyprodusenten Sukhoi har utviklet et nytt fly kalt Superjet 100, som etter planen skal få flysertifisering til sommeren.

Sukhoi, som er mest kjent som jagerflyprodusent, samarbeider med italienske Alenia Aeronautica. Superjet 100-familien blir sett på som Russlands mulighet til å få en fot innenfor det internasjonale flyprodusentmarkedet, skriver AP i en artikkel hos USA Today.

Superjet 100 vil kunne operere på flyvninger på opptil 4.000 km. Det vil ha plass til enten 75 eller 95 passasjerer (modellene heter Superjet 100-75 og Superjet 100-95). Etter planen skal ytterligere en mindre og to større modeller komme etterhvert. Det betyr at Superjet 100-linjen blir en konkurrent til Bombardiers CRJ-linje, og Embraers E-Jets.

Les også: Hvilket er verdens største fly?

Produsenten har allerede fått inn over 120 bestillinger, mange fra europeiske flyselskap, og 30 til russiske Aeroflot, som nylig skrapet alle sine gamle Tupolev Tu-154-fly, som var fra Sovjettiden. Superjet 100 koster 29 millioner dollar, cirka 170 millioner kroner. Hvorvidt det blir noen salg, avhenger selvfølgelig av at Superjet 100 får de nødvendige sertifiseringene.

Se flyet slik det ble vist på Paris Air Show i 2009:


Lover driftseffektivitet

Sukhoi sier Superjet 100 vil ha 10-15 prosent lavere driftskostnader enn konkurrentene (Bombariders CRJ-linje og Embraers E-jets). Motorene er produsert av Powerjet. Sukhois konsulent i prosessen er Boeing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hva gjør hjelpemotoren?

På sine nettsider opplyser Sukhoi at flyet vil ha fem seter i bredden på økonomiklasse, og fire seter i bredden på businessklasse. Videre kommer det frem at setebredden blir 46,5 cm, at kabinhøyden blir 212 cm, og at det blir god plass i bagasjehyllene.

Les mer om Superjet 100 her.