Rundtur på Kapp Verde

Bli med på en rundtur på Kapp Verde. Alle bilder: Haakon F. Stenersen, Norpicture.com Videre til mer info kommer du ved å klikke på teksten eller bildene.

VIDERE TIL NESTE: En strand for deg selv på Boa Vista

Sal

Salte bad i Pedra Lume Selinas på Sal. Foto: Haakon F. Stenersen www.norpicture.com Vis merØya er mange turisters førstevalg på Kapp Verde, og byen Santa Maria på sydspissen er stedet Star Tour har valgt for sine turister. Forholdene for kiting og brettseiling er meget gode, for nordøst-passaten blåser nesten alltid. Det samme gjelder for dykking og havfiske. Strendene er lange og vannet klart. Inne på øya ligger et stort vulkankrater hvis innhold har gitt øya navnet sitt. Sal betyr salt på portugisisk. Her utvinnes det salt, og det har man gjort siden tidlig på 1800-tallet. Nå er turistene minst like viktige her. I dammene som er mettet av salt, kan du flyte som en kork.

>> Oppdag flere av øyene med vår bildespesial

VIDERE TIL NESTE: Santiago for byliv og grønne fjell

Boa Vista


Bare cirka 15 minutters flytur unna Sal ligger Boa Vista, som også er en flat sandøy. Her er det minst like fine strender som på Sal, og dessuten langt færre badegjester. Du kan altså regne med muligheten for å finne deg en sandstrekke for deg selv.

- Det sies her at den italienske mafiaen har kjøpt opp store deler av denne øya, forteller Haakon F. Stenersen etter sin fotorundtur på Kapp Verde.

>> Oppdag flere av øyene med vår bildespesial

VIDERE TIL NESTE: Høyfjell og Unesco på Fogo

Santiago

Santiago, på veien mellom Praia og Tarrafal. Foto: Haakon F. Stenersen www.norpicture.com Vis merSantiago er den største av Kapp Verdes øyer, og her ligger hovedstaden Praia.

- Har du ikke et fly du må rekke eller en fergeforbindelse herfra, er det ingen store grunner til å besøke øya, sier vår fotograf Haakon F. Stenersen. - Jeg syns folk på andre øyer var mer vennlige.

- Har du tid til overs, er det verdt å ta en tur til den gamle hovedstaden Cidade Velha, og deretter gå opp i det uttørkede elveleiet Aqua Verde.

Også rundt den lille byen Tarrafal nord på Santiago er det fine forhold for fotturer. Her er også en liten strand.

>> Oppdag flere av øyene med vår bildespesial

VIDERE TIL NESTE: Seilerøya Sao Vicente

Fogo


Fra Praia på Santiago går det regelmessig ferge til øya Fogo. Her ligger Kapp Verdes høyeste fjell, Mt. Fogo, som rager over 2.800 meter og er vulkansk. Turen opp tar tid, og krever at du er i relativt god form.

- Husk varme klær! Og ta med masse penger til taxi om du ikke vil gå begge veier, tipser Haakon F. Stenersen.

På Fogo finner du også byen Sao Filipe, som står på UNESCOs liste over verneverdige steder. Byen er tettpakket med fine bygg fra portugisisk kolonitid.

>> Oppdag flere av øyene med vår bildespesial

VIDERE TIL NESTE: Grønne fotturer på Santo Antao

Sao Vicente

Sao Vicente er seilerøya på Kapp Verde, her fra hovedstaden Mindelo. Foto: Haakon F. Stenersen www.norpicture.com Vis merDen mest europeiske av øyene, hovedstaden her heter Mindelo. Her samles mange havseilere på sin vei over Atlanteren, og mange av båtene som seiler mellom Kanariøyene og Karibia velger å stoppe på Kapp Verde før den lange etappen over Atlanteren.

- Jeg observerte også et par norske båter i Mindelo havn under mitt besøk, forteller Haakon F. Stenersen.

Å seile mellom Kapp Verde og Kanariøyene tar cirka fire døgn, avstanden er omkring 1.500 kilometer. Med god vind (det er vanlig med til dels sterk nordavind hele vinterhalvåret), tar det kun litt over to døgn.

På Sao Vicente er det planer om å åpne en ny internasjonal flyplass i 2008.

Tips for deg som dyrker ensomheten


Øya Santa Luzia øst for Sao Vicente er i dag er ubebodd, men var ifølge en fransk guidebook brukt som base for kokainsmugling mellom Sør-Amerika og Europa. Du kan hyre en fisker fra en av fiskelandsbyene øst på Sao Vicente for transport over.

- Merk deg at sjøen kan være urolig, og ta med mye vann, for det finnes ikke der. Du vil ha kilometervis med fine strender helt for deg selv, men hvis ikke fiskeren henter deg igjen ligger du tynt an, tipser Stenersen.

>> Oppdag flere av øyene med vår bildespesial

VIDERE TIL NESTE: Harde fakta om Kapp Verde

Santo Antao

Santo Antao er perfekt for fotturer. Foto: Haakon F. Stenersen www.norpicture.com Vis mer- Dette er nok den mest interessante av Kapp Verdes øyer, mener Haakon F. Stenersen.

Flyplassen på øya er stengt, og hit må du altså reise med ferge som går fra Mindelo på Sao Vicente. Den går klokken 9 og 15 omtrent hver dag, og turen tar i overkant av en time.

Øya er frodigere enn de andre, spesielt i sommerhalvåret. De fleste velger byen Ponta do Sol som base, en liten by der du finner rester av gammel portugisisk koloniarkitektur.

- Trekkingforholdene er gode, og utsikten fantastisk når man kommer seg opp i høyden. Har du tid, bør du besøke den lille oasebyen Tarrafal sydvest på øya. Her er gjestfriheten stor og landskapet spektakulært. Dessuten finner du en av øyas få strender her, forteller Stenersen.

Stranden er svart, og strømforholdene er ofte farlige.

Det er ikke ofte man kan bade her, utenom ved de få naturbassengene som finnes. Det er dessuten mye hai i havet rundt Santo Antao, og mange lar seg kanskje skremme selv om det ikke er rapportert angrep på svømmere. Det er god sikt i vannet her.

>> Oppdag flere av øyene med vår bildespesial

Fakta


Kapp Verde er en republikk som ble selvstendig i 1975, etter å ha tilhørt Portugal. Øygruppen ligger cirka 445 kilometer ut i Atlanterhavet for Vest-Afrika, syd for Kanariøyene, og består av ti store og åtte små øyer. Øyene Sal, Boavista og Maio er flate med lange sandstrender, Santiago, Santo Antao, Fogo, Sao Vicente, Sao Nicolau og Brava er fjelløyer. Halvparten av de 420.000 innbyggerne bor på Santiago. Her ligger også hovedstaden Praia.

Nasjonalspråket er kreolsk (miks av vestafrikansk og portugisisk), det offisielle språket er portugisisk. På hoteller og restauranter kan du klare deg med engelsk og gjerne fransk.

Temperaturene ligger i snitt over tyvetallet hele året, med topp i august, september og oktober på drøye 26 grader. Det er svært lite nedbør på øyene.

Selv om øygruppen er fattig, er prisnivået relativt høyt. Omtrent som på Kanariøyene.

>> Oppdag flere av øyene med vår bildespesial