Dette bildet tatt fra fly over Australia, nær Burketown, viser typiske rulleskyer. Foto: Mick Petroff/Wikimedia Commons
Dette bildet tatt fra fly over Australia, nær Burketown, viser typiske rulleskyer. Foto: Mick Petroff/Wikimedia CommonsVis mer

Rullende skyer

Dette må vel være juks?

Se disse utrolige skyene: Rulleskyer, roll clouds på engelsk, er et ganske fantastisk skue. I Australia er de også kjent som morning glory clouds, som de du ser på bildet over. Disse kan strekke seg som lange ruller i opp til 100 mils lengde! Dette er ikke vanlig andre steder i verden.

Fly gir mer lokal nedbør

Morning Glory

De australske rulleskyene oppstår gjerne på denne tiden av året, i slutten av september frem mot november, over Queensland. De kan gjerne befinne seg kun 100-200 meter over bakken, og flytter seg opp til 60 kilometer i timen.

Rullesky over "Las Olas Beach" i Punta del Este, Uruguay. Foto: Daniela Mirner Eberl/Wikimedia Commons
Rullesky over "Las Olas Beach" i Punta del Este, Uruguay. Foto: Daniela Mirner Eberl/Wikimedia Commons Vis mer


Byen Burketown tiltrekker seg derfor meteorologisk interesserte glideflygere i disse tider. Ikke rart, det må være en ganske spesiell opplevelse å fly over og mellom disse skyene.

Ikke bare Australia

Lignende rulleskyer kan oppstå også andre steder i verden, da for eksempel i forkant av en storm. Du kan dermed ha sett skyformasjoner som kan minne om dette, også over nordisk jord. Men ikke i det formatet som man kan oppleve i Australia.

Mer om skyfenomener kan du finne hos Meteorologisk institutt.