Ruiner i jungelen

Omgitt av jungel, fossefall og regnskog ligger Palenques vakre ruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Selv om ruinene i Palenque er populære blant turister, er dette et sted for å finne roen. Når du vandrer rundt fra det ene stein-tempelet til det andre, og ser de fantastiske dekorasjonene i stein, føler du historien sige innover deg. Disse byggverkene, som mayaene reiste for over 3.000 år siden, er så storslåtte og vakre at du blir ydmyk.

Det eneste som kan få deg ned på jorda igjen er den kvelende varmen – og myggen. Ruinene i Palenque ligger åtte kilometer fra byen Palenque, og i dette området er det varmt. Husk vann og myggolje.

Forsmak på jungelen

Ruinene i Palenque er verdt svetten. Foto: INGVILD KJØDE
Ruinene i Palenque er verdt svetten. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Ruinene i Palenque ble bygget fra rundt 1.000 år f.Kr. De er omgitt av jungel, regnskog og fosser i massevis. Dyrelivet i området er rikt, og det gjelder også insekter og sommerfugler. Selv om ruinene ligger i en avgrenset park, kan du få en forsmak på jungelen her. Små stier inn i jungelen leder til små steinhus og søyler. Faktisk blir det stadig oppdaget nye ruiner inne i disse jungelområdene. Langs stien møter du meksikanere som selger fersk kokosmelk.

Blir varmen for påtrengende kan du ta en avstikker til et av flere fossefall i parken, som det går an å bade i. Her er også nok av store trær du kan slappe av under, og mange kombinerer åndelig føde med piknik i det grønne.

Museum og tempel

Detalj fra ruinene i Palenque. Foto: INGVILD KJØDE
Detalj fra ruinene i Palenque. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Mest berømt av ruinene er Templo de las Inscripciones. Inne i dette tempelet skal flere kongelige ha blitt gravlagt, og det er gjort en rekke arkeologiske funn her. Du kan gå inn i tempelet, og se krypten, eller se på de imponerende, vakre tavlene i tempelet.

Rundt omkring på området finner du mange andre imponerende tempel. Korsets tempel, Soltempelet og Jaguartempelet for eksempel. På toppen av Korsets tempel er utsikten upåklagelig. Her kan du gjerne ta matpausen mens du ser utover jungelen.

En kilometer fra ruinene, finner du museet hvor du kan se maya-kunst på nært hold. Her kan du også kjøpe en rekke suvenirer, og spise middag.

Middag blant hippier

Ruinene i Palenque er omkranset av jungel. Foto: INGVILD KJØDE
Ruinene i Palenque er omkranset av jungel. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Vil du ha billigere middag, kan du stikke innom en av hippie-campene på vei tilbake til byen Palenque. Her hersker det fred, ro og harmoni. Før vi kom til campen følte jeg meg sjuskete og småskitten, men i det vi setter oss ned blant de andre gjestene, er det neste så jeg ønsker at håret var litt mer flokete og shortsen litt mer fillete.

Vinen serveres i lave kjøkkenglass, brødet er hjemmebakt, og regninga svært budsjett-vennlig. Har du lyst, kan du låne en av hengekøyene, og ta en ettermiddagslur i skyggen, mens du venter på at varmen skal gå over i sval kveldsluft.