Kenneth W. Vikse, kommunikasjons-direktør i SAS Foto: SAS
Kenneth W. Vikse, kommunikasjons-direktør i SAS Foto: SASVis mer

Røykfritt fly med askebeger

Toalettdørene på SAS-fly motsier seg selv.

Helt siden 1980-tallet har det vært forbudt å røyke om bord et SAS-fly. Dette får du beskjed om av personalet før flyet tar av, i tillegg til at det er skiltet mange andre steder.

For eksempel er det godt merket på toalettet, stedet hvor de røyksugne oftest befinner seg dersom de skulle "sprekke" under flyreisen.

Du har kanskje lagt merke til skiltene selv? Øverst på toalettdøren står det skrevet, i tillegg til at det er merket ved søppelbøtten og ved vasken.

Så hvorfor i all verden er det et askebeger like under røyking forbudt-skiltet på dodøren?

Les også: Røykte på fly - ble anholdt

Dette er grunnen

– Nye fly som kommer inn i SAS-flåten leveres uten askebegre, men det henger igjen noe historisk. Tidligere ble all flyinteriør produsert med askebeger. Lenge etter at noen selskaper, for eksempel SAS, innførte røykeforbud på flyene, var det flyselskaper i andre deler av verden som fortsatt tillot røyking. Derfor fortsatte leverandørene av flyinteriør å produsere integrerte askebegre, forklarer Kenneth W. Vikse, kommunikasjonsdirektør i SAS, i en epost til DinSide.

Det er en naturlig grunn til at askebegrene ikke har blitt fjernet.

– Det er en svært kostbar prosess å modifisere interiøret og det er derfor helt vanlig at flyselskapene lar det være. Flyene er som du sier tydelig merket med "røyking forbudt"-skilt og mannskapet om bord opplyser også tydelig om forbudet, påpeker Vikse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øverst ser du røyking forbudt-skiltet. Likevel er det et askebeger under dørlåsen. Foto: Silje Ulveseth
Nærbilde av SAS' askebeger. Foto: Silje Ulveseth
Smoking Strictly Forbidden ... Foto: Silje Ulveseth

Klikk her for å se bildene fra flytoalettet

Så mange røyker årlig på flyet

Selv om folk flest vet at det er forbudt å ta seg en sigarett på flyreisen, er det likevel noen som ikke klarer å la være. Ifølge Vikse er dette noe som skjer svært sjeldent.

– SAS i Norge har rundt 8 millioner passasjerer i året, og det er kanskje 20 røyketilfeller i året. Det er ikke mulig å se at dette er et spesielt problem på noen typer flyturer, forteller kommunikasjonsdirektøren.

Det er ikke et smart trekk å tenne en sigarett om bord. I ytterste konsekvens blir du politianmeldt dersom personalet oppdager deg.

Og hvis du lurer på hvorfor det er forbudt å røyke på flyet, får du svaret her en gang for alle:

– På grunn av sikkerheten. Det skal ikke så mye fantasi til for å tenke seg at åpen ild i et fly ikke er bra, sier Vikse.

Snikrøyker fikk bank i kabinen: Flyet måtte nødlande