Røykernes skrekkreiser

Her er forbudslisten til røykernes store skrekk og ikkerøykerens store glede.


1. juni i fjor ble røykeforbud innført på utesteder i Norge. Ett år etter har svenskene fulgt opp som det femte landet i Europa med egen lov som skal hindre røyking på utesteder. Men hvor ellers i verden er det nå blitt røykfritt? Her er ønskereiselisten for ikke-røykeren, og muligens røykernes store nei-liste.

Totalt røykeforbud

Enkelte land, som Norge, har innført totalforbud mot røyking på utesteder. Her er den øvrige listen av land med lignende forbud.

Sverige
Røykeforbud innført på utesteder fra 1. juni 2005.

Guinnessen kan du fortsatt nyte innendørs i Irland, men røyken må du innta ute. Foto: Karoline Brubæk
Guinnessen kan du fortsatt nyte innendørs i Irland, men røyken må du innta ute. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Irland
Irene innførte røykeforbud på arbeidsplasser, inkludert utesteder, den 29. mars 2004.

USA
Åtte delstater med røykeforbud uten unntak på barer og restauranter: Connecticut, Delaware, California, Maine, Massachusetts, New York, Rhode Island og Vermont (forbud på barer og private nattklubber fra 1. september 2005). Også mellom 300 og 400 kommuner/byer har innført lokale røykeforbud.

Canada
Provinsene Manitoba, New Brunswick, Newfoundland/Labrador, Saskatchewan, Prince Edward Island, Nordvestterritoriene og Nunavut har innført røykeforbud uten unntak på arbeidsplasser, inkludet serveringssteder.

New Zealand
Røykeforbud uten unntak fra 10. desember 2004.

Uganda
Røykeforbud på offentlige steder inkludert restauranter og barer fra mars 2004. Forbudet sies å ikke ha hatt særlig effekt.

Bhutan
Det buddistiske kongedømmet som ligger mellom Kina og India, har røykeforbud i alle offentlige lokaler og restauranter. Dessuten er salg av tobakk forbudt i Bhutan siden 17. desember i fjor.

>> Land og områder som har røykeforbud med visse unntak.

>> Land og områder som kun har begrensede røykeforbud.

Flere med planer

Din mening:

Velger du reisemål etter hvor du kan røyke? (Avsluttet)
Nei(58%) 371
Ja(42%) 273
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I tillegg til disse, er det flere land og områder som har fastsatt planer om røykeforbud på utesteder. Australia utvider sine røykeforbud i 2006/2007. Hongkong innfører røykeforbud på restauranter og barer, sannsynligvis fra august 2006. Quebec i Canada innfører røykeforbud på utesteder fra 1. januar 2006. I Skottland er røykeforbud foreslått fra mars 2006, mens Storbritannia forøvrig planlegger røykeforbud innen 2008 på serveringssteder der man også kan spise. I Spania har det også kommet forslag om strengere røykelov. I Finland foreligger planer om forslag til røykeforbud. I Ungarn planlegges røykeforbud innført i løpet av en femårsperiode, mens man i Tsjekkia har foreslått en røykelov som forbyr røyking på utesteder. Nederlandsk restaurantbransje har påtatt seg å innføre røykfrihet som en frivillig ordning i løpet av tiden frem til 2008, mens tysk restaurantbransje vil øke sine røykfrie områder til 50 prosent av serveringsflaten innen 1. mars 2008.

Damp ivei

Mange land med røykelov, men foreløpig er det langt flere land som tillater røyking på utesteder og restauranter, også blant nordmenns viktigste reisemål. I Danmark kan for nok glede deg over fri røyking i lang tid fremover. Spania og Portugal står fortsatt på tillattlisten, og i Tyrkia og Hellas kan du stort sett tenne sigaretten hvor du måtte ønske. Det kan du også i land som Egypt, Marokko og Tunisia.

Kilde: Rökfria Krogar