Røykernes feriemareritt

Røykeforbudet sprer seg. Her er landene røykerne hater, men ikke-røykerne elsker. Overtredelse av røykeforbudene kan koste deg dyrt ...>> LISTE: Røykfrie land

Blåser i røykeloven? Bilde fra Glasgow, Skottland, før røykelovens ikrafttredelse 26. mars 2006.Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press
Blåser i røykeloven? Bilde fra Glasgow, Skottland, før røykelovens ikrafttredelse 26. mars 2006.
Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press Vis mer

Røykernes feriemareritt

 1. LISTE: Røykfrie land


Ifølge WHO (Verdens Helseorganisasjon) er det rundt 1,3 milliarder røykere i verden. Stadig flere land og delstater innfører røykeforbud - i hel eller delvis forstand. Sist ute var Skottland, som har forbudt røyking på alle arbeidsplasser og offentlige steder - inkludert serveringssteder, fom. 26. mars 2006. Spania, Sverige, Finnland, Italia, Irland, Norge, Malta og Makedonia er andre land som ganske nylig har innført røykeforbud.

I noen land blir overtredelse av røykeforbudet svært hardt straffet:

 • Siden januar 2005 har det vært røykeforbud i alle offentlige rom i Italia, også i barer, restauranter og diskoteker. Om du ikke kan motstå fristelsen å fyre opp en sigarett, kan du regne med en straff på mellom 27,50 og 275 euro (mellom 220 og 2.220 norske kroner). Ansatte på serveringssteder etc. er forpliktet til å anmelde røykere til politiet. Dersom du blåser i røykeforbudet og attpåtil røyker i nærheten av gravide eller barn, kan du bli straffet med en dobbelt så høy bot. Dersom betjeningen unnlater å melde i fra om eventuelle brudd på røykeloven, kan de bli straffet med bøter på mellom 220 og 2.200 euro (mellom 1.780 og 17.770 norske kroner).
 • I Irland er det forbudt å røyke på alle offentlige lukkede rom, og på alle arbeidsplasser. Om du likevel fyrer sigaretten her, kan denne pinnnen koste deg opptil 3.000 euro (24.230 norske kroner).
 • Bryter du røykeloven i Spania, kan det koste deg minst 30 euro (240 norske kroner) i bot.
 • Ferierøyk

  Velger du ferieland etter hvor det er lov å røyke? (Avsluttet)
  Nei(53%) 535
  Ja(47%) 468
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Det er imidlertid forskjell på hvor streng røykeloven er i de forskjellige landene. Bhutan har for eksempel røykeforbud i alle offentlige lokaler, og i tillegg er det forbudt å selge tobakk i landet. Også Bulgaria har innført røykeforbud, men her er det tillatt i spesielle røykeavdelinger som etter loven skal være godt ventilert.

  >> LISTE: Røykfrie land

  Kilde: ADAC.de og Røkfria krogar

  Røykere tester ut et røykeskur utenfor en pub i Glasgow, Skottland, 23. mars 2006, tre dager før røykeloven trådte i kraft.Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press
  Røykere tester ut et røykeskur utenfor en pub i Glasgow, Skottland, 23. mars 2006, tre dager før røykeloven trådte i kraft.
  Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images og All Over Press Vis mer


  Relaterte artikler:

  Kun for røykere: Røykeklubbene
  Snusernes ferieoversikt