Røykeforbud på Times Square

Ny lov forbyr folk å ta seg en blås på flere offentlige steder i New York.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide skrev i fjor om lovforslaget som ville forby røyking i parker og på flere offentlige steder i New York. Nå utvides røykeforbudet ytterligere. Dermed skal det ikke lenger være lov å tenne seg en røyk i Central Park eller på Times Square.

Røykeforbudet som ble innført for åtte år siden omfattet barer, restauranter og nattklubber. I tillegg er det ikke lov å røyke på sykehus, skoler og universiteter, museer osv. Men nå utvides altså røykeforbudet til offentlige parker, strender, marinaer, lekeplasser, gågater og andre trafikkfrie torg og plasser i byen.

- Forskningen er klar: langvarig eksponering for passiv røyk skader helsen din, uavhengig av om du befinner deg innendørs eller utendørs. I dag gjør vi noe med det, sa New Yorks borgermester Michael Bloomberg i en pressemelding som ble sendt ut 16. september.

Times Square skal bli røykfritt. Men eksosen blir nok ikke byen kvitt... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Times Square skal bli røykfritt. Men eksosen blir nok ikke byen kvitt... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Lovforslaget må først godkjennes av byens City Council, men det vil det mest sannsynlig bli. Ifølge Cbsnews.com vil folk som ikke overholder røykeforbudet kunne få en bot på opptil 50 dollar, cirka 300 kroner.

Byens røykere protesterer mot utvidelsen av røykeforbudet, men borgermesteren viser til en undersøkelse fra Stanford University som viser at en person som sitter rundt en meter unna en som røyker utendørs kan bli eksponert for samme nivåer av skadelig tobakksrøyk som innendørs. New Yorks helsemyndigheter hevder at 57 prosent av ikkerøykende newyorkere har et unormalt høyt nivå av cotitine, et biprodukt av nikotin, i blodet. Det betyr at de sannsynligvis nylig er blitt utsatt for passiv røyking i såpass store mengder at det etterlot seg avfallsstoffer i blodet deres, skriver Cbsnews.com.

Røykeforbud

Synes du vi trenger strengere regler? (Avsluttet)
Nei, det er bra som det er(30%)
Hele røykeloven er noe tull(23%)
Ja, det burde bare vært lov å røyke på egen eiendom eller i utmark(17%)
Ja, det kunne godt vært forbudt på holdeplasser og stasjoner(16%)
Ja, vi burde gjøre som New York(15%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Lov i Norge

Her i Norge har vi hatt et røykeforbud på alle restauranter, kafeer og barer siden 2004. Det er fortsatt lov å røyke på uteserveringer. Flere kommuner har innført røykeforbud på kommunens områder, dvs. for eksempel utenfor sykehus, sykehjem og ved skolers uteområder.

Det er lov å røyke i parker, på holdeplasser og togstasjoner, når man går langs fortau eller ved offentlige lekeplasser. I februar gikk organisasjonen Tobakksfritt ut og ba helsedepartementet vurdere forbud også på holdeplasser, togstasjoner og uteserveringer. Hittil har ikke helsedepartementet kommet med noe konkret svar på forslaget.