Røykeforbud innføres i Frankrike

Det snakkes om at EU vil innføre røykeforbud, og mange land har allerede gjort sitt for å få has på passiv røyking. Nå følger Frankrike etter.

Om ett år er det slutt på moroa for røykerne på franske utesteder. Før den tid trår første del av et fransk forbud mot røyking på offentlige steder i kraft torsdag 1. februar. Dette forbudet gjelder arbeidsplasser, skoler og sykehus. Det betyr også slutt for røyking i butikker og på diverse underholdningsarrangementer.

Nesten en tredjedel av voksne innbyggerne i Frankrike røyker, og landets restauranter, kasinoer, nattklubber og barer frykter at forbudet vil gi stort bortfall av kunder. De har derfor fått ett år ekstra på seg for å tilpasse seg røykeforbudet.

Bøter

Røykere som bryter loven får svi. 68 euro er boten som følger av å bli for nikotinsugen på feil sted. I tillegg vil eierne av lokalene bli bøtelagt med 135 euro om de blir tatt for at brukere av stedet røyker der, skriver AFP.

Hoteller og sykehjem er foreløpig unntatt fra røykeforbudet.

Allerede i 1991 ble røyking forbudt på steder som jernbanestasjoner og flyplasser, men her finnes som regel egne områder beregnet for røykere.

Røykernes verste ferieland (april 2006).