Røverstaten Roma

Det er nå bare 100.000 ansatte tilbake i Italias en gang mektige skoindustri. Men en voksende armé av lommetyver kompenserer for fallet, beskyttet av politiets sløvhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer

Tyveri

Har du noen gang blitt utsatt for lommetyver eller veskenappere? (Avsluttet)
Nei(63%) 299
Ja(37%) 176
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Omtaler av nesten alle reisemål inkluderer en advarsel mot lommetyver. Vi blir til og med advart mot lommetyver i Oslo. Men i Oslo opererer det kanskje ett eller to lag profesjonelle lommetyver til enhver tid. I Roma er det hundrevis. Det er tyver på nesten hver eneste buss og t-banevogn i turiststrøkene. Vi har vært i basarene i Egypt og på markedene i Markokko, men ingenting slår røverstaten Roma.

I løpet av en ukes opphold var samtlige medlemmer av reiseselskapet bestjålet eller hadde vært forsøkt bestjålet. Etter hvert som vi lærte hvordan tyvene opererte, ble vi kloke av skade og kunne plukke dem ut i mengden.

SLIK OPERERER DE:

To sammen
Lommetyvene opererer minst to sammen, men ofte vil de opptre som om de ikke kjenner hverandre. Personen som tar lommeboken din, gir den i samme sekund videre til nestemann. Ofte merker du tyveriet, men når du konfronterer tyven, har han ingen ting på seg. Om tyven løper, vil din første impuls kunne være å løpe etter, bort fra vedkommende som nå har verdisakene dine.

Ved avgang for buss eller t-bane
Lommetyvene venter litt i utkanten av bussholdeplassen eller t-banestasjonen. De opererer helst i perioder med stor trafikk, og presser seg inn like før dørene lukkes. Tyveriet skjer gjerne i samme sekund. Ofte snur tyvene straks og går av igjen. Som bestjålet kan du se dem stå igjen på perrongen mens t-banen fortsetter med pengelense deg.

Er det riktig buss? I hvilken vogn ser det ut til å være best plass? Hvor er de andre? Akkurat idét du for noen sekunder har oppmerksomheten et annet sted, er det plutselig noen der, rett bak deg, fra ingen steder.

Tre skolejenter
Det er mange slitne og utslåtte folk i Roma, som i andre storbyer. Men lommetyvene er vanligvis velkledde. Etter hvert lærer du at de er av begge kjønn og i alle aldre. Tre 13-14 år gamle skolejenter, blide og velkledde med skolesekker, presset seg inn etter reisefølget ved avgang fra Termini t-banestasjon. Da de merket at de ble iakttatt, gikk de ut igjen og valgte å bli igjen på stasjonen. Det var ingen andre linjer som hadde avgang fra denne perrongen. Det var også midt på dagen - en uvanlig tid å dra til og fra skolen.

To middelaldrende menn
Ved bussavgang fra Porto Maggiore kom to menn på like før bussen gikk, stjal 7. sansen til et medlem av reisefølget og gikk av bussen igjen. Hele operasjonen tok tre sekunder. 7. sansen liknet på en lommebok, men inneholdt ikke noe av verdi for tyvene. Den ene tyven hadde en mørk skinnjakke, den andre en frakk.

Senere, igjen to andre middelaldrende menn som plutselig er tett bak meg i Spansketrappen. Jeg har ingenting i lommene, men stanser på avstand og holder øye med dem. Etter et par minutter går de opp trappen igjen, så ned igjen, tett bak noen andre turister.

En velkledd, ung kvinne
En velkledd, ung kvinne hadde plutselig hånden nede i ranselen til et medlem av reisefølget idet vi tok rulletrappen opp fra en t-banestasjon. (Det var ingen verdisaker i ranselen). Kvinnen merket at hun var avslørt, men lot som ingenting. Du kan ikke dra med deg noen som ikke har gjort noe til politiet.

En guttegjeng
På bussen til Trastevere blir jeg omringet av en guttegjeng som lekesloss idét jeg skal av. En gutt på rundt 15 har plutselig hånden i lommen der jeg har mobiltelefonen. Jeg konfronterer ham, og han ser litt flau ut. Antakelig fordi han har utvist dårlige ferdigheter i de andres påsyn. De vinker alle blidt idét bussen går videre.

Et barn
Mens vi står på trikken, tar medpassasjerer tak i en rundt syv år gammel jente som er i ferd med å åpne lommen til et medlem av reisefølget. De skjeller henne ut og kaster henne nokså hardhendt av toget ved første stasjon.

Vanlig, "norsk" årvåkenhet utilstrekkelig

De fleste turisthotellene ligger i strøket rundt hovedbanestasjonen Roma Termini og den nærliggende Piazza Repubblica. Herfra slenger turistene seg på busser og t-baner til Vatikanet og Colosseum. Det samme gjør lommetyvene. Med den helt utrolige mengden tyver, vil alle romarturister som har lommeboken i buksa eller jakka, i en beltetaske, håndveske eller i en ryggsekk, slik de er vant til hjemme, komme til å miste den. Det spiller selvfølgelig ingen rolle om det er glidelås eller andre lukkeanordninger. En pose rundt halsen, under klærne, later til å være den sikreste ordningen, særlig om klærne ikke er så vide i halsen at snoren synes.

Vi opplevde ikke at vesker og lommer ble klippet og skåret opp, men det skal også skje. Lukkeanordninger som ikke er enkle og raske å åpne, kan kanskje ha en viss preventiv effekt.


Husk koden!
Vurdér hvor nødvendig det er å gå med mange kort. Om det er safe på hotellet, kan kanskje verdisaker legges igjen her. Noen kort kan ligge igjen hjemme før avreise? Om du ikke skal kjøre bil på utenlandsturen, behøver du vel ikke å ta med førerkortet?

Det er en fullstendig helsesløs gjerning å gå i Roma med kort og kortkoder på seg. Det er gammelt nytt for tyvene at noen forsøker å kamuflere koden som telefonnumre og kontoen vil være tømt etter ti minutter. Lær koden utenat. Vi tar det én gang til: Lær koden utenat. Ja, det er mange kort å lære koden til. Legg dem igjen hjemme. Ta med ett kort. Lær koden utenat.

Ta kontakt med banken og be om få bruke et tall du kan huske som kode. Ikke fødselsdatoen din, men kanskje fødselsdagen til noen du kjenner, og som du ikke har markert i 7.-sansen.

Eldre mest utsatt
Det var helt tydelig at tyvene la seg etter de eldste i reisefølget. Nord-Europeiske pensjonister er tydeligvis uimotståelige, de er ikke vant til tyver og de har mange penger.

 • Vær uhyre årvåken når du går av og på t-bane og buss.

 • Gjør som tyvene: gå på buss og t-bane som sistemann.

 • La de eldste i reisefølget gå først på og først av t-bane og buss. De yngre holder øye med dem.

 • La de eldste i reisefølget går først i rulletrapper.
 • Dovent og udugelig politi

  Som nevnt kunne vi selv med litt dyrkjøpt trening lett identifisere lommetyver på bussen og t-banen. Trente politifolk i sivil burde kunne hanke inn flere titalls tyver per dag. Men vi så aldri noen arrestasjoner eller tegn til politi som bekjempet tyveri. Det er massevis av politi i Roma, men de foretrekker å stå utenfor regjeringskontorene og private luksushoteller med maskinpistol rundt halsen og la dagdrømmene flyte. Allverdens dignitærer later til å ha rett til politieskorte (er det tariffestet?) og det går stadig mørke biler med muntre sirener fra politi foran og bak gjennom gatene.

  Da vi anmeldte et av tyveriene, ble vi mottatt av hyggelige politifolk i et spartansk lokale. Kvitteringen kan vi vise forsikringsselskapet. Originalen havnet i en pappeske. I tillegg til aldri å bli sett på av noen politifolk mer, virket det heller ikke som anmeldelsen ville gå inn i noen statistikk. Det er nok ingen som vet hvor mye det stjeles for i Roma.

  Relaterte artikler:

  Tyverisikker ferie
  Turister angrepet på Table Mountain
  Politi etterforskes for flyplasstyveri