Rot med nødnummer i EU

Bare én av tre europeere vet at EU-landene har ett felles nødnummer.

Blir du syk på reise i et av EU-landene, skal det bare være ett nummer du trenger å huske: 112. Dette nummeret er nemlig EU-landenes felles nødnummer, som i teorien skal gjøre det unødvendig å pugge eller skrive ned nødnummerne i de forskjellige landene du reiser til.

Ordningen ble opprettet allerede i 1991, men langt fra alle vet om den. Bare 35 prosent av europeere som reiser i Europa kjenner til ordningen, viser en undersøkelse.

Ikke bra nok

Men kjennskap til nødnummeret er ikke det eneste problemet med ordningen. I følge nettsiden 112 Petition har mellom 15 og 30 prosent av de som har prøvd å ringe nødnummeret fått feilaktig eller intet svar. Språkproblemer skal være noe av årsaken til at nødnummerordningen ikke fungerer tilstrekkelig.

På nettsiden 112 Petition er det nå startet en underskriftkampanje slik at at EU-kommisjonen skal få øynene opp for at nødnummerordningen må kvalitetsikres. Målet er å samle inn en million underskrifter.

Hvis ordningen fungerer som den skal, vil den kunne redde flere tusen liv, melder EU Petitions nettsider. Det er European Emergency Number Association og Citizens' Committee for a Promised Europe som står bak underskriftkampanjen.

Kilder: EU Petition, European Emergency Number Association og BBC News