Desinfeksjonsmidler mot corona ikke godkjent for salg

Roper varsku

Miljødirektoratets kontroller av desinfeksjonsmidler viser at ikke alle har holder det de lover. Tre produkter har blitt pålagt stanset for salg av direktoratet.

ROPERT VARSKU: Miljødirektoratet har funnet sju tilfeller av desinfeksjonsmidler som ikke holder hva de lover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ROPERT VARSKU: Miljødirektoratet har funnet sju tilfeller av desinfeksjonsmidler som ikke holder hva de lover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Oxyl Clean AS, som har rettighetene for salg av Oxyl Pro i Norge, er uenige i Miljødirektoratets avgjørelse. Du kan lese deres og den norske leverandøren (AET) av De Cleans tilsvar lenger ned i artikkelen.

Desinfeksjonsmiddel har de siste månedene blitt noe alle nordmenn har fått et nærere forhold til. På grunn av hygienekravene under coronakrisen har salget av sprayer og kremer skutt i været.

De har sågar blitt vanlig i husholdningen, veska, jakkelomma - og til og med på bord og stativ rundt omkring i butikkene.

Nå melder imidlertid Miljødirektoratet at flere desinfeksjonsmidler solgt under corona-krisen ikke har dokumentert beskyttelse mot corona. Noen av midlene er faktisk ulovlige å selge, skriver direktoratet i en pressemelding.

De fleste av oss vasker ikke hendene riktig. Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg fem enkle trinn for hvordan du skal få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Testet 17 virksomheter

Som følge av den fortsatt pågående coronakrisen har som nevnt etterspørselen og salget av desinfeksjonsmidler økt enormt. Miljødirektoratet forteller at de i denne tiden har mottatt flere bekymringsmeldinger, både fra privatpersoner og ansatte som bruker desinfeksjonsmidler i sitt arbeid.

Derfor har de kontrollert 17 virksomheter, som er importører, produsenter eller forhandlere av desinfeksjonsmidler. I tillegg har de sjekket nettbutikker som selger desinfeksjonsmidler.

De kontrollerte midlene selges i flere ulike typer butikker og på nett og brukes av både privatpersoner og i yrkessammenheng.

7 ulovlige tilfeller

Hittil har Miljødirektoratet allerede funnet sju virksomheter som de mener solgte desinfeksjonsmidler med ulovlig innhold av hydrogenperoksid, klor- og kobberforbindelser, og som reklamerer med at desinfeksjonsmidlene er «naturlig», «miljøvennlig» eller lignende, noe som ikke er tillatt.

- Vi har pålagt virksomhetene å stanse salg av ulovlige produkter. De vil få en tvangsmulkt dersom de ikke retter opp, sier seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet.

Desinfeksjonsmidler som dreper bakterier, tar ikke nødvendigvis knekken på virus som corona. Heller ikke desinfeksjonsmidler som virker som overflatedesinfeksjon, fungerer ikke nødvendigvis godt nok som hånddesinfeksjonsmidler, ifølge Miljødirektoratet.

- Desinfeksjonsmidler som ikke virker, gir brukeren en falsk trygghet. Det er viktig at virksomhetene tar sitt ansvar på alvor og sørger for at produktene er trygge og effektive, fortsetter Veulemans.

Følgende produkter ble pålagt stanset:

  • Oxyl Pro: Godkjent som overflatedesinfeksjonsmiddel, men ikke som hånddesinfeksjon.
  • De Clean: Mangler godkjenning etter biocidregelverket.
  • Kobberhansker og kobberkluten: Bruker dikobberoksid, godkjent som grohemmende, men ikke som overfaltedesinfeksjonsmiddel.

Miljødirektoratet presiserer at de kun har kontrollert formalitetene rundt disse produktene. De har ikke vurdert effekten av produktene som er en del av godkjenningsprosessen etter biocidregelverket.

STANSET: Oxyl Pro er ikke godkjent for bruk som hånddesinfeksjonsmiddel. Foto: Produsenten
STANSET: Oxyl Pro er ikke godkjent for bruk som hånddesinfeksjonsmiddel. Foto: Produsenten Vis mer
IKKE GODKJENT: Den norske importøren av De Clean er har stanset salg og markedsføring av produktet, etter at Miljødirektoratet ba om det. Foto: Produsenten
IKKE GODKJENT: Den norske importøren av De Clean er har stanset salg og markedsføring av produktet, etter at Miljødirektoratet ba om det. Foto: Produsenten Vis mer

Tilstrekkelig tilgang

Han mener det er nok effektive desinfeksjonsmidler tilgjengelig for salg i Norge i dag.

- Vi forventer at virksomhetene er kjent med og følger kravene i regelverket, og at produktene de setter på markedet er i tråd med dette. Det sikrer at biocidproduktene er trygge og effektive og at det foreligger like konkurransevilkår for aktørene, sier Veulemans.

Miljødirektoratet utveksler informasjon med både Folkehelseinstituttet (FHI), Forbrukertilsynet og Arbeidstilsynet om desinfeksjonsmidlene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!