Rømmer fra Norge i julen

Trude Lerfald og familen reiser fra julestress og feirer jul i Marokko i stedet.

SURFER I JULEFERIEN: Lars Golden, Cornelia (10 måneder) og Felix (8) nyter surfebølgene på Taghazout i Marokko. Foto: Trude Lerfald/privat
SURFER I JULEFERIEN: Lars Golden, Cornelia (10 måneder) og Felix (8) nyter surfebølgene på Taghazout i Marokko. Foto: Trude Lerfald/privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen er det helt utenkelig å dra bort i en høytid som er full av ribbe, pinnekjøtt, snø, juletre, familiebesøk og gaver. Men for Trude Lerfald er dette ikke noe tap. Annet hvert år feirer nemlig hun og familien jul i utlandet.

– Vi er glade i julen, men fri i julen gir oss en sjanse å reise bort. Dermed griper vi sjansen. Det er ingen hindring at det er jul, men heller mulighet å ha skikkelig julefering. Juleferien blir jo kortere hjemme enn i utlandet, da man ofte må jobbe i romjulen. Hjemme føles det ofte som at julen er over etter 2. juledag, sier Lerfald til DinSide.

Les også: Kanariøyene er fortsatt julefavoritten

Lite julenisser i sikte

Lørdag 17. desember startet Lerfald og familien sin to ukers ferie i Taghazout i Marokko. Taghazout er en liten fiskerlandsby som ligger nord for Agadir. I disse dager koser de seg i 25 varmegrader med strålende sol, og tilbringer mesteparten av tiden på fine surfebølger.

SURFEBABY: Lille Cornelia er allerede godt i gang med å lære seg surfeteknikker. Foto: Trude Lerfald/privat
SURFEBABY: Lille Cornelia er allerede godt i gang med å lære seg surfeteknikker. Foto: Trude Lerfald/privat Vis mer


Det er kanskje ikke akkurat det folk flest forbinder med en vanlig juleferie. Denne familien har, paradoksalt nok, dratt på juleferie til et land som ikke ferier jul i det hele tatt.

– Marokko er jo et muslimsk land og her feirer de ikke jul. Det er lite julenisser og julepynt i sikte, men som jeg sier til sønnen min, Felix (8), så er vi nærmere det opprinnelige juleevangeliet her. Her er det staller, kameler, esler og stjernehimmel om natten. Rett og slett kjempestemning, forteller Lerfald entusiastisk.

Men det er ikke alle som er like glade for at de velger å reise bort i julen annethvert år.

– Jeg har en eldre søster veldig opptatt av å feire jul, og hun synes nesten det er «barnemishandling» og mener at jeg frarøver barna julen. Flere i den eldre garde synes også det er synd at barnebarna ikke er hjemme, mens moren min har mest lyst til å være med selv, sier Lerfald og understreker at barna storkoser seg.

Les også: Advarer mot brennmaneter på Gran Canaria

Slik feirer de jul i Marokko

– Hva gjør dere på julaften, da?

– Vi skaper vår egen julaften her nede. Om morgenen stikker vi ut og surfer litt, deretter spiser vi en god frokost på stranden. Senere på dagen pynter vi treet, synger julesanger og åpner medbrakte julegaver. Og så lager vi ekstra god mat, som lammeretter, couscous, julegodteri og snacks. 1. juledag får vi besøk av noen venner fra Norge, så det gleder vi oss til, forteller Lerfald.

FORNØYD: Trude Lerfald synes det er deilig å reise fra alt julestress i Norge, og nyter juleferien i Marokko. Foto: Privat
FORNØYD: Trude Lerfald synes det er deilig å reise fra alt julestress i Norge, og nyter juleferien i Marokko. Foto: Privat Vis mer


Hun synes det er deilig å slippe unna stresset før jul.

– Det er kanskje litt sleipt av oss? Men vi har gjort våre plikter før vi reiste og levert julegaver til slekt og venner, påpeker hun.

Lerfald savner heller ikke den tradisjonelle julematen.

– Maten kan vi spise både før og etter jul, og jeg har allerede fått min årlige dose ribbe. Hvis savnet skulle bli for stort, kan vi alltids oppsøke steder som har skandinavisk julemat, men det er ikke derfor vi drar hit, sier hun.

Tjener rått på at du har med deg julegaver: Øker bagasjeavgiften igjen

Gran Canaria fortsatt på topp

40.000 nordmenn reiser på pakketur til jul og nyttår, ifølge beregninger Star Tour har gjort.

Kirsti Irgens Ertsås, informasjonsrådgiver i Star Tour, ser at det stadig er flere nordmenn som gjør som Lerfald og familien.

– Østlendinger blir stadig mindre konservative i forhold til å ferie hvit jul her hjemme. De dropper gladelig juleribbe og sølvguttene for en uke eller to med sol og varme. Nå ser vi for eksempel at besteforeldre inviterer storfamilien og rømmer landet rundt julehøytiden for en felles julefeiring under palmene langt fra stress og mas, sier Ertsås.

Hit reiser nordmenn julen 2011 (Topp fem reisemål i juleferien)
ApolloVingStar Tour
1. Gran Canaria1. Gran Canaria1. Gran Canaria
2. Tenerife2. Tenerife2. Tenerife
3. Sharm El Sheik3. Egypt3. Hurghada
4. Lanzarote4.Thailand4. Lanzarote
5. Fuerteventura5. Mexico5. Phuket

Disse feriestedene er mest populære:

Helen Begby, informasjonssjef i Apollo, sier det er flere grunner til at nordmenn reiser bort i julen.

– Noen reiser bort for å feire jul, men i et varmere klima. De fleste som vil ha tradisjonell norsk jul ute velger Gran Canaria, der er det mulighet for norsk julemat, sjømannskirken finnes og det er mange nordmenn. Andre drar for å feriere sammen med familie og venner, mens noen drar for å komme bort fra kompliserte familieforhold eller tap av sine kjære, forklarer hun.

Men, ifølge Begby, er det flere som gjør som Trude Lerfald.

– Og så har vi dem som reiser bort fordi de vil ha en ren ferie og blåser i hele julen. De vil bare nye litt sol og varme, og glemme alt som har med julestress og mas. Dette tror vi nå er mer akseptert enn før, forteller informasjonssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer