Romantikk i hele landet

Slott og naturskjønne steder å gi hverandre sitt ja.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Romantikk i Rosendal

Et av Norges mest romantiske steder må være Baroniet i Rosendal, Nordens minste slott. Mellom Folgefonna og Maurangerfjorden ved Hardangerfjorden, ligger Rosendal som en perle for giftesyke romantikere. Kun en kilometer fra Baroniet finner du Kvinnherad Kyrkje, en av landets eldste. Kirken er av stein, bygget i romansk/gotisk stil. Den var opprinnelig eiet av Baroniet. Vil du ha det litt mer intimt, skryter klokkar og kyrkjelydssekretær Oddbjørg Heimark av den lille Ænes kyrkje. Den er like gammel, og ligger i et naturskjønt område med fossefall fra Folgefonna. Her er det kun plass til rundt 75 gjester i kirken.

- I fjor gikk et par over Folgefonna fra Odda for å gifte seg i Kvinnherad, forteller Heimark til DinSide.

Både Baroniet og festlokaler i Mauranger kan leies for bryllupsfest. Heimark anbefaler også en tur på fjorden, en smak av brureferden i Hardanger, for den som vil gjøre noe ekstra ut av begivenheten. Det er også mulig å leie hesteskyss og sjøfly (!) i området.
Har du tilknytning til kommunen, kan du gifte deg i disse kirkene uten noe ekstra. Kommer du utenfra koster det 1.000 kroner. Er du interessert kan du få vite mer på Kvinnherad prestekontor, tlf. 53481182.

Sunnmøre museum og Borgundkaupangen

Museet og Borgund kirke har felles port, og her er det muligheter for et riktig flott bryllup. Museet leier ut ulike hus til festen, og særlig den vesle Ytterlandstova er populær. Prisene er høyst akseptable: 1.500 kroner koster det å leie Ytterlandstua. Prest eller byfogd må du ordne selv.

Museet har omlag femti gamle hus som viser byggeskikk og boforhold i gammel tid, en stor båtsamling og en middelaldersamling. (Sunnmøre museum, tlf.: 70 17 40 00, Ålesund prestegjeld, tlf.: 70 10 17 60)

Nidarosdomen gir bryllupet et historisk sus. Kirken ble påbegynt rundt 1070 og ble ferdigstilt rundt år 1300. Vis mer

Nidarosdomen

Hvem drømmer vel ikke om å skride opp den veldige Nidarosdomen på bryllupsdagen? Et år i forveien settes bryllupslørdagene – for det er på lørdagene vielsene finner sted – opp. Par som sogner til kirken, eller som føler tilknytning til den eller Trondheim prioriteres. Gifteklare utenfor sognet, er selvfølgelig også velkommen, men seremonien koster da 5.133 kroner. På Nidarosdomens flotte hjemmeside kan du lese om alle byggefasene, og finne nødvendige telefonnummere.

Ishavskatedralen i Tromsø

Klar for vielse i Nordens Paris? Den staselig Ishavskatedralen, som kan varte opp med så vel nordlys som midnattssol, ble tegnet av Jan Inge Hovig og bygget så tidlig som i 1964. Bygningen symboliserer i sin form nordnorsk natur, kultur og tro. Her er også et av Europas største glassmalerier. (Tromsdalen kirke/Ishavskatedralen, tlf.: 77 75 34 40)

Nordkapp

Nordkapphallen stiller opp med egen kirke på platået.

- Det er en usedvanlig vakker kirkebygning, sier en entusiastisk Kjartan Bergslid, sogneprest på Nordkapp.

Ti til tolv nordmenn, både Norkappboeren og turister fra Norge og resten av Skandinavia, legger bryllupet hit hvert år. Nordkapphallen sørger for både champagnefest og bryllupssuite.

- En vielse med meg koster 1.500 kroner for folk utenfor sognet, de herfra går gratis. Suiten må du betale 3.500 kroner for. Nordkapphallen er behjelpelig med planlegging, reklamerer Bergslid. (Nordkapphallen, tlf.: 78 47 68 60)

Ut i naturen

Galdhøpiggen, Trollkirken i Fræna, eller benken hvor han fridde? Tross Den norske kirkes påbud om å legge vielser kirkerommene, er det likevel muligheter for å legge bryllupet ut i Guds frie natur. Forhør deg hos menigheten, eller hos en prest du kjenner og forklar hvorfor du ønsker å gifte deg på det utvalgte stedet.

Enkelte byfogder stiller også opp utenom byfogdskontoret og tinghus, men er ikke forpliktet til å vie folk utenom verken kontorer eller åpningstider. Trondheim tinghus melder om at de ofte vier folk både i parker og på festninger.

Her finner du gode steder for vielse i Oslo-området.