Bran Castle - kjent fra Bram Stokers Dracula-fortellinger. Det virkelige Draculaslottet er det kun ruiner igjen av.
Bran Castle - kjent fra Bram Stokers Dracula-fortellinger. Det virkelige Draculaslottet er det kun ruiner igjen av.Vis mer

Romania – skabbete eller fantastisk?

Romania kan være et rimelig feriealternativ – men er det et godt alternativ? Blant leserne er det delte meninger om Romanias egnethet som ferieland.

Romania er kjent for to menn som greide å spre frykt i befolkningen – Dracula og avdøde President Ceausescu – uten sammenlikning for øvrig.

Før revolusjonen i 1989 styrte President Ceausescu landet med jernhånd. Det var rasjonering og stor fattigdom i befolkningen – men stor rikdom i Ceausescu-familien. Landet hadde dollarbutikker med ”luksusartikler” som kaffe og nylonstrømper hvor kun turistene fikk handle – og den svarte vekslingen av valuta foregikk på fantastisk mange utspekulerte måter. Nå er kommunismen og dollarbutikkene borte, men fremdeles er det fattigdom i landet.

I Reiseguiden ytrer leserne forskjellige meninger om hvorvidt Romania egner seg som ferieland. Har du noe å tilføye diskusjonen, kan du gjøre det her.

Bucuresti kan by på ærverdige byggverk.
Bucuresti kan by på ærverdige byggverk. Vis mer
Bucuresti har 2,3 mill. innbyggere, og har vært hovedstad siden 1861.
Bucuresti har 2,3 mill. innbyggere, og har vært hovedstad siden 1861. Vis mer

Forferdelig

En anonym leser er ikke nådig i sitt syn på Romania.

- Jeg og en venninne var dumme nok til å overse alle advarsler, og reiste til Romania på interrail sommeren 1999. Vi endte opp i Bucuresti etter en 17 timer lang togtur, og der gikk vi i konstant redsel for å bli drept, kidnappet og rundstjålet - og vi måtte bestikke en konduktør for ikke å bli kastet av toget, skriver leseren.

Disse interrailerne besøkte hovedstaden Bucuresti, og forteller om utbombede hus og søppel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi så utbomba hus og søppelhauger på alle kanter, der folk bodde sammen med utmagrede hester og skabbete hunder. En gjeng gategutter bodde i en stor trekasse rett utenfor stasjonsbygningen. Det var helt forferdelig, sier denne leseren.

Lille Paris

De dystre betraktningene til den anonyme leseren deles ikke av alle.

- Jeg tviler sterkt på at Anonym havnet i Bucuresti. Ellers hadde ikke beskrivelsen blitt like mørk som natten denne turisten vandret rundt, sier Violeta.

Hun har et helt annet syn på den rumenske hovedstaden.

- Bucuresti ble mellom krigene kalt "Lille Paris" takket være de fine gamle bygningene i sentrum, de grønne parkene og den imponerende Triumfbuen, forteller Violeta.

Fattigdom og kriminalitet

Den anonyme leseren vil ikke oppfordre noen til å reise til Bucuresti, med ett unntak:

- Det måtte i så fall være for å få øynene opp for hvilken håpløshet og fattigdom som finnes midt i Europa, sier hun.

Og fattigdommen kommer du nok ikke utenom dersom du reiser til Romania, det er de fleste av leserne temmelig enige om. Spørsmålet blir bare hvordan du velger å se på dette.

- Selv om det var mye fattigdom etter vår standard, var folket stolt av landet sitt og gjorde så godt de kunne, sier Arne.

Ove har disse betraktningene om fattigdommen i Romania:

- Romania er et land man bare må oppleve og da både på godt og vondt. Fattigdommen er stor men landet har vært under kommunistiske styre i over 40 år og alle har hørt om diktaturet. Norge har også sine hjemløse, narkomane, prostituerte og det er like lite elegant å se disse som det er i Romania, men de vil alltid være der, sier han.

Lurt?

Det er i utgangspunktet billig med drosje i Romania – men du bør ta dine forholdsregler så det ikke skjer med deg som med den anonyme leseren.

- Drosjesjåføren flådde oss fullstendig, men vi var bare glad for at han ikke hadde tatt pengene våre og satt oss av et tilfeldig sted, sier interraileren.

Ove har følgende kommentar til dette:

- Det er ikke ukjent verken i Oslo eller Bucuresti at turister blir lurt av taxisjåfører. Et tips er å skrive ned taxien sitt registreringsnummer, da vil du sjelden bli lurt - og lat som du kjenner veien, råder Ove.

Gegg oppfordrer deg også til å være på vakt mot sleske rumenere – om ikke spesifikt drosjesjåfører.

- Noen vil garantert forsøke å lure fra deg pengene på en eller annen måte, sier han etter et besøk i Bucuresti.

Du finner flere badesteder langs Svartehavskysten - her Mangalia.
Du finner flere badesteder langs Svartehavskysten - her Mangalia. Vis mer

Bør du reise?

Er Romania et land verdt et besøk? Gegg oppfordrer deg til å tenke deg godt om før du reiser til Bucuresti. Hva vår anonyme leser mener om denne saken kan det neppe være noen tvil om:

- Mer erfarne reisende har etterpå fortalt oss at Romania kan være flott, men Bucuresti er bare ikke en by man besøker.

Oveer imidlertid av en helt annen oppfatning.

- Romania er et land man bare må oppleve og da både på godt og vondt. Bruk hodet, vær fornuftig og respekter det landet du besøker - og ferien i Romania vil bli noe du vil huske lenge.

Har du ting å tilføye om Romania, kan du gjøre dette i her. I Reiseguiden kan du lese lesernes råd og tips om reisemål over hele verden.

Andre diskusjoner

Tidligere har vi trukket fram diskusjoner om disse reisemålene under solen:

 • Bulgaria

 • Malaysia
 • Italia

 • Frankrike
 • Portugal

 • Egypt
 • Gran Canaria

 • Karibia

 • Tyrkia
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.