Roma er en kystby!

Sjansen for at du går lei av Roma er minimal, sjansen for at du ender opp med verkende ben, sår hals og overopphetet panne er desto større. Vi pakker sekken og legger heten bak oss for å nyte strandlivet i kystbyen Ostia, men blir svært skuffet.

25 kilometer sørvest for Roma ligger Ostia Antica. Et par kilometer videre ligger Lido de Ostia, eller direkte oversatt - Ostias strand. På varme sommerdager strømmer romerne hit for en pause fra storbykaoset. Etter et besøk en tidlig sommerdag må vi dessverre spørre oss hvorfor?

50 kroner for en stol!

En strandstol, et bord og en parasoll - rundt regnet må du ut med 25 kroner. Dog etter at du har betalt samme sum for å slippe inn...
En strandstol, et bord og en parasoll - rundt regnet må du ut med 25 kroner. Dog etter at du har betalt samme sum for å slippe inn... Vis mer


Det finnes flere gode utfluktsmuligheter fra Roma, Lido de Ostia er ikke en av dem. Byen ligger som en forlengning på Romas antikke havneby, Ostia Antica, men stranden i seg selv og området rundt ligner mer på en av femtitallets noe uheldige nyskapninger. Og vannet, byens hellige kilde, ligner lite på de gnistrende blå brosjyrebildene. Grunnen til at romerne reiser hit er enten fordi de eier en del av den oppstykkede strandlinjen eller rett og slett fordi det er så lett å komme seg hit med lokaltoget.

- Er vi virkelig framme? Toget ruller inn på Lido de Ostias mildest talt triste stasjonsbygg. De stusselige grå gatene som strekker seg fra togstasjonen og ned mot stranden levner liten tvil om hva som er hovedgeskjeften her. Og når vi endelig får se strandlinjen er all tvil fjernet. Stranden, Lido de Ostia er nemlig stykket opp i ikke mindre enn 63 privateide strandkolonier, samtlige utstyrt med bar, solarium (?!!) og et antall stoler med tilhørende parasoll. Det kommer ikke som noen overraskelse at vi blir stanset ved inngangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- 5.000 lire, roper damen surt fra den provisoriske billettskranken. Greit nok det, har man først reist til Ostia for å se stranden så får det heller koste hva det koste vil (selv om i alle fall én strand i prinsippet burde være åpen for alle). Men så får vi da til gjengjeld to strandsenger, en parasoll og litt frisk bris på kjøpet. Eller? Det tar nemlig ikke mer enn gode fem minutter før den samme signorinaen kommer fresende og roper etter 5.000 til. – Men vi har allerede betalt, klager vi. - 5.000 per person for stoler og parasoll, insisteres det. Leserne får her ha meg unnskyldt når jeg velger å utelate resten av diskusjonen. Stranden kan du selv se på dette bildet.

Fra blomstrende havneby til sandgrav

Om Lido de Ostia er en skuffelse, kan den originale kystbyen være vel verdt et besøk. Ostia Antica som ligger ved elven Tiberens utløp var en gang Romas viktigste havneby og forsvarsbastion mot angrep fra sjøsiden. Byen blomstret i sin velferd og hadde på det meste over 100.000 innbyggere. Men på 300 tallet e.Kr. snudde hellet. Roma mistet gradvis sin makt og handelsvirksomheten sank. Når Ostia i tillegg ble angrepet av en malariaepidemi var det slutt. Byen ble totalt forlatt og etter hvert begravet i sanddyner. I dag er byen et godt alternativ for de som ikke har muligheten til å se Pompeii. Ruinene her gir nemlig et godt inntrykk av dagliglivet i antikken. Ta samme tog som til Lido de Ostia men hopp av et stopp før.

De gode mulighetene

Et lite tilbakeslag betyr ikke at kampen er tapt: Har du et brennende ønske om å se havet finnes det heldigvis flere muligheter for ekskursjoner fra den evige stad. Du kan eksempelvis prøve de mer sydlige byene Anzio og Sabaudia eller nordlige Santa Severa.

Anzio ligger omkring en times kjøretur sørvest for Roma, alternativt kan du reise med buss fra togstasjonen Anagnina (Metro linje A). Den lille byen som ble totalødelagt under andre verdenskrig, har klart å bygge seg opp igjen til en koselig kystby. Anzio har gode strender hvor du faktisk slipper å kjempe om hver kvadratcentimeter, og er viden kjent for sine utmerkede fiskerestauranter som ligger samlet nede ved havnen.

Borghese parken. En nydelig avveksling fra Romas kaotiske tempo. Lei en sykkel og storkos deg!
Borghese parken. En nydelig avveksling fra Romas kaotiske tempo. Lei en sykkel og storkos deg! Vis mer

Sabaudia er også en relativt ’ny’ by. Byen ble bygd på 30-tallet og ligger glimrende til mitt i et naturreservat. Middelhavet på den ene siden, og en innsjø på den andre, og vannet er i tillegg rent! En rekke vannsporter tilbys langs stranden så hvis du er av den aktive typen har du kommet til riktig sted. Sabaudia nåes lettest med buss fra metrostasjonen EUR Fermi (linje B).

Santa Severa er en vakker, liten landsby som ligger 30 kilometer nordvest for Roma. Sjarmerende, ren og bedagelig er beskrivende ord for denne lille byen. I tillegg til en ypperlig strandlinje kan Santa Severa friste med et pittoresk slott som overvåker landsbyen. Ta metroen til Lepanto og reis videre med buss.

Andre utflukter fra Roma

Du behøver ikke å reise til kysten for å få en pause fra Roma. Frister vinsmaking i Frascati, en sykkeltur rundt Villa Borghese eller kanskje en utforskning av de eldgamle katakombene? I denne artikkelen har vi plukket ut fem perler som lar seg gjøre over en dag.

DinSide i Roma

DinSide er for tiden i Roma og du kan følge oss på vår oppdagelsesferd i den evige stad. Tips for hvordan du feier over byens severdigheter finner du i denne artikkelen. Hvordan du gjør unna shoppingen leser du her, og når magen rumler tar du en titt på våre utsendte medarbeidere ’Pasta’ og ’Basta’ sine kulinariske oppdagelser. Visste du at et av Europas eldste hoteller ligger i Roma? Les mer her.

Roma odyssèn går mot sin slutt, om noen dager kan du lese konklusjonen, alt hva du bør gjøre og hva du bør styre unna i Den Store Romaguiden. For å se hva våre lesere synes om den evige stad kan du ta en titt i Reiseguiden.