Så flott er det på fjellet nå. I bakgrunnen skimtes Pellestova og toppen av Hafjell. Foto: StineOkkelmo
Så flott er det på fjellet nå. I bakgrunnen skimtes Pellestova og toppen av Hafjell. Foto: StineOkkelmoVis mer

Røm fra høstmørket til hvit vinter

Er det bare mørkt og gørr? Ikke hvis du reiser til fjells!

Det er november, det mange mener er en av årets kjipeste måneder (januar pleier heller ikke komme så høyt på popularitetskurven). Når du ser ut av vinduet vil du mest sannsynlig se trær med nakne greiner, mennesker i vinterfrakk og med skjerf, og du vet at når du skal gå fra jobb for helgen, er det allerede i ferd med å bli mørkt.

Det er imidlertid ingen grunn til å henge med hodet i tussmørket nede i lavlandet. Det er bare å rømme fra hele høsten. Det gjør du ved å reise til fjells, for der venter selveste Kong Vinter.

Nå har hele 18 skisentre åpnet for sesongen. Du kan stå alpint både i Hemsedal, Norefjell, Gaustablikk, Beitostølen og på Trysil, for å nevne noen.

Langrennsløperne bør dra til Sjusjøen, Geilo, Skeikampen, Beitostølen, Golsfjellet eller Gålå for å sjekke glien.

Hvordan er skiføret i fjelltraktene du kunne tenkt deg å reise til? Sjekk hos Skiinfo.no.

Vinterdrøm på Hafjell

Hyttene inne i Indre Reina venter på at eierne skal komme på besøk. Foto: Stine Okkelmo
Hyttene inne i Indre Reina venter på at eierne skal komme på besøk. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Jeg hadde ikke ventet skiføre da jeg for en måned siden planla en hyttetur til firmahytta på Hafjell første helg i november. Jeg hadde forventet guffent regnvær, gjørme og generell tristesse. Men i godt selskap og med god mat spilte det ingen rolle om det ikke var så fint turvær, tenkte jeg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed ble gleden stor da rapportene fra Hafjell viste at det var vintervær og langrennsløyper som ventet der oppe. Sesongens første skitur allerede i starten av november? Ikke dårlig!

Vi var kommet halvveis opp mot Hafjelltoppen da den første snøen viste seg. Og høyere opp var det rene eventyrlandet. Med utganspunkt i Pellestova, like nedenfor selve Hafjelltoppen, var det bare å spenne på seg skiene og lange i vei og sjekke om teknikken fortsatt satt sånn nogenlunde. Samtidig tikket en sms inn og rapporterte om striregn i Oslo.

Det er noe magisk med nedsnødde grantrær og hvite vidder. For å gjøre en lang skitur kort (ok, den ble faktisk ikke så lang, for langrennsformen var noe rusten), så datt vi rødkinnede og småsvette inn i Pellestova etter 1,2 mil i sporet. Det ble en veldig fin avslutning på skituren, for der ventet et utvalg kaker, hvorav vertinne Anita Jordbruens hjemmelagede ostekake utmerket seg for min del, kaffe, eplemost og gasspeis i full vigør.

Gamle Pellestova er blitt som ny

For de av dere som er bevandret i Hafjell, er Pellestova et kjent navn. Pelle Skalmstad begynte å bygge turisthytten i 1945, og bygget Pellestova gradvis opp i tiårene som kom. Ved tusenårsskiftet overtok nye eiere, men planene om utvidelse gikk i stå. Etter en del år med fram og tilbake kom nye eiere inn og siste helg i oktober gjenåpnet Pellestova i splitter ny drakt.

Nå ligger anlegget der med moderne hotellrom (noen med hybelkjøkken og badstu), festsal, møterom og utleieleiligheter.

- Til neste vinter håper vi å få et skitrekk herfra og til skinalegget, forklarer Ingar Tangen Odland, verten ved Pellestova. Enn så lenge vil gjestene transporteres til bakkene i minibuss.

Langt fra fullt

Lyst til å ta deg en spontantur til fjells allerede denne helgen? Det burde ikke være noe problem. Det er langt fra fullt på høyfjellshotellene og i hytteområdene nå i november. Vi er dessuten utenfor høysesong, og det kan også lønne seg å ta en telefon og be om et godt tilbud. Overnattingsbedriftene synes stort sett at det er bedre med fulle enn tomme senger.

Du finner restplasser for overnatting hos de forskjellige skisentrenes nettsider, på Skiinfo.no, på Finn.no eller hos hytteutleiere som Novasol.