Rødt for fred

Nobels Fredssenter åpner dørene for prominensene lørdag 11. juni, og fra klokken 15 samme dag er det full fart for alle å ta en tur inn i nyoppussede vestbanelokaler ved Aker Brygge i Oslo.

Nobels Fredssenter åpner på gamle Vestbanen i Oslo. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


I Oslo har det lenge vært kranglet om hva som skulle skje med den gamle, ærverdige vestbanebygningen ved Aker Brygge. Freden kom med Alfred Nobel, og kreasjonen av et Fredssenter i det gamle, kremgule bygget.

Riksantikvaren har hatt mye å si omkring hvordan bygget skal utnyttes og bearbeides både innvendig og utvendig, men uansett disputter underveis er det nå klargjort slik at hvem som helst kan ta en titt innenfor dørene. Og vel inne er det ikke mye som minner om en gammel togterminal, selv om restene fra fortidens prakt langt fra er dekket til over alt.

>> Se bildene fra Nobels Fredssenter

Aktivitetssenter

Stiftelsen som driver senteret legger vekt på at det ikke er et museum. Her blir kun en fast utstillingsgjenstand, en original nobelmedalje som i sin tid ble tildelt en av de to nordmenn som har vunnet fredsprisen, nemlig Christian Lange, som fikk prisen i 1921. Medaljen er utlånt av Langes arvinger.

Målet med senteret er å bidra til engasjement rundt temaene krig, fred og konfliktløsning. Det blir utstillinger med dette som tema, men det er også viktige utstillingselementer som fokuserer på nobelprisvinnerne, hva de har arbeidet med og hvem de var. Og dessuten skal det være gode muligheter til å finne ut mer om hvem Alfred Nobel egentlig var.

Den siste nobelvinneren vil til enhver tid presenteres spesielt i ærestunnelen, en messingpussers mareritt i gyllent metall.

Høyteknologisk interiør

Det første besøkende møter er verdensportalen, en som står på midlertidig tillatelse utenfor hovedinngangen, og en mindre variant som vises innenfor dørene. Her er landene presentert uten landegrenser, med prikker som angir byer, og lys som angir fred og krig, og at uroen kan flytte seg.

1. etasje
Resepsjonen er et glinsende knallrødt rom, en farge valgt fordi den både kan symbolisere kjærlighet, krig og konflikt, blod, revolusjon og gi en stoppeffekt. Her blir det også butikk som skal selge både gaveartikler og lærerike saker som bøker for barn og voksne. Mange av produktene lages spesielt for å selges her.

Sammen med resepsjonen blir også senterets kafé åpent for alle - betalende som ikke-betalende. Kaféen skal drives av Pascal, som har flere kjente serveringssteder i byen. Det blir både uteservering (med 170 sitteplasser), kafé og restaurant i lokalene som dekoreres i grønt ut fra en design av Chris Ofili.

I Nobels Hage kan du lære mer om de 113 fredsprisvinnerne på 96 bevegelsesstyrte skjermer. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Inne i selve senteret passerer man Ærestunnelen, før man den første tiden etter åpningen kan beundre en installasjon utført av Talking Piece, en gruppe som består av flere kunstnere. Vi snakker med prosjektleder Christian Ebbesen, som guider oss gjennom Triptych of Hope, en installasjon der vi gjennom lyd, lys, bilder og tekst går fra ikke håp, til kanskje håp til håp. Lydeffektene spenner fra elementer brukt i tortur, til klanger basert på naturtoneskalaer.

2. etasje
Opp en rulletrapp kommer besøkende så til galleriet som vil ha skiftende utstillinger cirka en gang i måneden. Den første utstillingen er en såkalt responsutstilling, der det stilles spørsmål som besøkende besvarer på lapper som henges opp på veggen.

Her er også en kinosal, og den mye omtalte Nobels Hage - et rom i rommet der man med avansert elektronikk viser informasjon om nobelprisvinnerne på 96 skjermer som reagerer med bevegelsessensorer på at besøkende nærmer seg. Musikken her inne vil også justere seg etter de besøkende, støynivå og antall personer. Rundt skjermene er det dekorert med 1.000 lysende fiberoptiske "gresstrå". Nobels Hage er utformet av David Small etter en idé av David Adjye.

I et lite rom for seg selv finner vi "Den magiske boken", der du kan bla deg gjennom en diger bok, med projiserte bilder og tekster om Alfred Nobel. Et fascinerende stykke utstillingskunst, der det antakeligvis blir kødannelser.

Martin Fougner fra K8 Industridesign demonstrerer en av leketøyene de har konstruert for Verdensrommet på Nobelsenteret. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


For barna blir sannsynligvis Verdensrommet og Byrommet vinnere. Her blir det blant annet mulig å leke med objekter konstruert av K8 Industridesign.

Videre kan man besøke Veggavisen, der det ligger timevis med informasjon lagret i skjermer som styres av de besøkende. Informasjonen finnes både på engelsk og norsk.

>> Se bildene fra Nobels Fredssenter

Fakta:
Hvor? Nobels Fredssenter ligger på Rådhusplassen i Oslo, mellom Aker Brygge og Rådhuset.
Åpningstider: 9 til 19 alle dager i sommersesongen, fra 11. juni til 31. august. Fra høsten vil senteret holde stengt mandager.
Inngangspriser: Voksne 60 kroner, honnør og studenter 40 kroner, barn under 16 år går gratis.
Omvisning: Med inngangen følger gratis omvisning for den som vil. Disse går seks ganger daglig til faste tider. Engelskspråkling klokken 10, norsk for familier klokken 11, norskspråkling klokken 12, og så i samme rekkefølge igjen klokken 13, 14 og 15.
På nett: Nobels Fredssenter

Mer fra Oslo