Rocka strandliv i USA

DinSide har besøkt Santa Monica i USA og smakt på sommerstemningen midtvinters.Alle bilder: Brynjulf Blix

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du har sett den mange ganger. Utallige amerikanske TV-serier og filmer spinner sin handling i og rundt denne berømte strandstripen utenfor Los Angeles. Santa Monica Beach er kanskje verdens mest berømte strand - vi har vært der.

Palisades Park

Spør du på turistkontoret hvor du bør dra for å oppleve stranden i Santa Monica, får du sannsynligvis tre svar. Først oppsøker du Palisades Park som gir fantastisk utsyn til stranden fra høyden. På fine dager ser du fra Malibu til Palos Verdes. Parken er et populært rekreasjonssted, og ligger langs Ocean Boulevard på toppen av de røde sandsteinsklippene i Santa Monica. Det er også her du finner turistinformasjonen, Santa Monica Visitor Center.

Santa Monica Pier

Karuseller, berg- og dalbaner og pariserhjul på Santa Monica Pier. Foto: Brlf
Karuseller, berg- og dalbaner og pariserhjul på Santa Monica Pier. Foto: Brlf Vis mer

Etter dette bør du legge ferden ut på Santa Monica Pier som går ut i Stillehavet i rett vinkel til stranden. Herfra får du utmerket oversikt over området. Pirens eldste deler stammer helt fra 1912, og karusellen på landsiden er fra 1922. Havenden av piren ble restaurert i 1990 og en ny del ble åpnet i 1996. Her fisker man, går tur, spiser middag, går i tivoli. Pirens pariserhjul er det første solenergidrevne i verden. Under pirens landende, finner du også et stort akvarium.

Stranden

To surfbrett og ett skateboard. Observert ved stranden i Santa Monica. Foto: Brlf
To surfbrett og ett skateboard. Observert ved stranden i Santa Monica. Foto: Brlf Vis mer

Til sist tar du av deg skoene og dypper tærne i kilometer på kilometer med sand. Området egner seg godt for surfere, men bølgene er vanligvis litt i minste laget for viderekomne. Og husk: De hyggelige "baywatch"-vaktene har all makt på stranden. Sier de at du ikke får lov til å gjøre det, da gjør du det ikke. Frister ikke badelivet, finnes det nok av andre ting å ta seg til. Hva med et slag sjakk, litt strandvolley, en tur på sykkelstiene eller kanskje en svipp innom Muscle Beach for å beundre eller forarges over lokale utslag av kroppsdyrkelse.

Nyt solnedgangen

Med fri utsikt vestover nyter du solnedgangen etter lange dager blant grafitti, palmer og folkeliv. Det er riktignok ikke tilrådelig å oppholde seg på stranden etter mørkets frembrudd, men det er nok av steder hvor du kan beundre solefall.

Fakta om området

20 kilometer vest for sentrum av Los Angeles og 13 kilometer nordvest for Los Angeles International Airport ligger Santa Monica. Mellom byens sentrum og Santa Monica finner du Hollywood og Beverly Hills. Disneyland ligger sør-øst for sentrum. Den historiske Route 66 går gjennom Santa Monica, og har her navnet Santa Monica Boulevard.

  • Mer fra USA? Se bildespesialen fra Las Vegas.
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!