Rocka ferd i Amerika

Danske Thomas Boberg drar leserne med på en hasardiøs litterær road movie gjennom det amerikanske kontinentet.

Holdningen er frikete, ferden er mangslungen.
Holdningen er frikete, ferden er mangslungen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er nysgjerrig og har kastet meg rundt i mange forskjellige verdener, sier poeten Thomas Boberg i et intervju i den danske avisa Politiken.

I år kom Bobergs reiseskildring Americas fra 1999 på norsk.

Kryper ut av kroppen

Fragmentarisk er et dekkende ord i det en kategoriserer Bobergs reiseminner; Bruddstykker fra sørstatstristesse full av maniacs, arbeidsledige og prostituerte, søramerikansk hverdagsliv langt unna de fantastiske historiene til forfattere som har operert under genren magisk realisme. For ikke å snakke om Bobergs hallusigene opplevelser hvor han nærmest kryper ut av kroppen. Bobergs beretning er så milevis unna den jevne turists stier og så full av sære skjebner at en undrer seg på om han noen gang klarer å vende tilbake.

Selv har han sagt i flere avisintervjuer at han ikke oppsøker situasjonene, men heller utsetter seg for dem.

Rystende

Boberg skriver om en ferd ned langs et elveløp i Peru. Med følger peruanske Clever som guide. Etter å ha snytt reisefølget, krever Clever mer penger. Frådende forlater han paret i skogen og legger i vei til nærmeste landsby. Her setter guiden ut ryktet om at han er ranet av to turister inne i jungelen. Clever er bare en av skurkene, svindlerne, degenererte dagdrivere og tannløse fattige som Boberg presist har gjengitt i reiseskildringen.

I denne boka reiser du ikke med forhåndsbestilt billett, du dumper opp i mennesker og situasjoner. Med denne innfallsvinkelen åpner Boberg for refleksjoner over det samfunnet – i all sin absurde og tidvis grusomme hverdagslighet - han møter på Amerika-reisen.

- Jeg ser på meg selv som en betrakter som også selv utløser begivenheter, og jeg vil verken romantisere eller lage idyll av de mennesker jeg møter. For meg er det vesentlig å la de være som de er, sier Boberg til Politiken.

Mange studerer på sannhetsgehalten i reiseberetningen:

- I fortellingens jeg er bare en instans, et redskap for det som skjer. For å si det kort: Jeg har vært alle stedene som omtales i boken, jeg har opplevd mye på mine reiser som har stimulert meg til å skrive, men jeg har også opplevd mye som aldri kommer til å skrives noe sted, sier han til sin norske forelegger Aschehoug.

Produktiv

Thomas Boberg forlot Danmark som syttenåring. Turen gikk til USA, deretter til India, Italia og Spania. I 1990 gifter han seg med peruanske Patricia Davelouis Tapia, og bosetter seg i Lima året etter. Den danske forfatteren debuterte i det danske litteraturtidskriftet Hvedekorn i 1982 og har mottatt en rekke stipender. Etter debuten har Boberg utgitt 12 lyrikksamlinger og to reisebøker: Marokkansk motiv i 1998 og Sølvtråden i 1996.

I 1999 ble reiseskildringen Americas innstilt til Nordisk Råds litteraturpris. Genremessig har Nordisk råds komité og bokhandlerne parkert boken i reiseessayhyllen, mens enkelte anmeldere har kalt boken en utviklingsroman. Ifølge forfatterens norske forelegger, Aschehoug, kaller Boberg den fragmenterte skildringen reiseminner.

Fakta

Forfatter: Thomas Boberg
Original tittel: Americas
Oversetter: Bodil Engen
Norsk forlag: Aschehoug
Utgitt: 1999, på norsk 2001
Pris: 328 kroner

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Kilde: Aschehoug, Politiken