Rivieraen for familier

Vurderer du en familieferie til Den franske rivieraen i sommer? Les våre tips.

Frankrike er barnevennlig. Du skal lete lenge etter en restaurant eller et hotell som ikke ønsker dine små velkommen med åpne armer. Frankrike er generelt godt tilrettelagt for familieferie, av den enkle grunn at de fleste franske familier foretrekker å feriere i eget land.

For solhungrige nordmenn er det Den franske rivieraen som frister mest. Selv om strendene i nord er mer spektakulære, er det Provence med sitt behagelige klima og verdenskjente kjøkken som trekker flest turister i Frankrike.

Familielykke på franske strender. Foto: Simona Dumitru
Familielykke på franske strender. Foto: Simona Dumitru Vis mer


I denne artikkelen presenterer vi tips til deg som kunne tenke deg en familieferie langs Côte d'Azur.

Allez a Provence

Lavprisselskapene har gjort Côte d'Azur godt tilgjengelig for oss nordmenn. Provences hovedflyplass er Nice, og hit flyr både SAS, Norwegian og Sterling fra Gardermoen. Skal du reise hit fra andre byer, må du fly med SAS via København, eller Air France via Paris.

Et alternativ er å fly til Marseille, som ligger lenger vest enn Nice. Hit flyr Ryanair fra Torp. Er du villig til å kjøre et stykke fra flyplassen, kan du også lete etter billige billetter til Montpellier med Norwegian. Montpellier ligger vest for Provence og Den franske rivieraen, som strekker seg fra grensen mot Italia i øst og til Camargue i vest.

Bor du i Østfold, kan det være aktuelt å fly fra Gøteborg. Både Sterling og Malmö Aviation flyr direkte til Nice derfra.

Vær oppmerksom på at billigbillettene til Nice forsvinner fort. Jo tidligere du bestiller billetter, jo bedre.

Når bør dere dra?

Azurkystens klima er behagelig fra mai til september. Høysesongen er i juli og august. Særlig i august er det fullt turistkjør i Provence, for det er denne måneden de fleste andre europeiske land har sin ferie (inkludert Frankrike). Har dere muligheten til å ta familieferien i juni, vil utvalget av ledige overnattingssteder være større enn senere på sommeren.

Hvor bør dere bo?

Feriebyene ligger tett-i-tett langs kysten, og det finnes drøssevis av overnattingsmuligheter. For å utnytte mulighetene rivieraen har å by på, er en familie på ferie nesten avhengig av å leie bil. Med bil har dere dessuten større valgmuligheter i forhold til hvor dere vil bo. Cannes, St. Tropez og Nice er kjendisenes lekegrinder, og derfor er prisene på overnatting høyere i disse byene enn i områdene rundt. Søk deg derfor til de litt mindre feriebyene, som Mandelieu-La Napoule, Cagnes-sur-Mer, Beaulieu-sur-mer eller Roquebrune-Cap-Martin.

Å leie en feriebolig gir frihet til å spise når man vil, og boltreplass for ungene. De fleste ferievillaer eller leiligheter har enten egne basseng, eller i hvert fall tilgang til et fellesbasseng.

Krydder i alle varianter. Her fra det provencalske markedet i Antibes.
Krydder i alle varianter. Her fra det provencalske markedet i Antibes. Vis mer
Esterelmassivet byr på flotte naturopplevelser. Her ser du berget der den typiske provencialske rødfargen kommer fra.
Esterelmassivet byr på flotte naturopplevelser. Her ser du berget der den typiske provencialske rødfargen kommer fra. Vis mer
Tøff seiling i Mandelieu.
Tøff seiling i Mandelieu. Vis mer
Camarguehestene lever i saltvannssumpene i naturparken. Foto: Parque naturel de régional de Camargue
Camarguehestene lever i saltvannssumpene i naturparken. Foto: Parque naturel de régional de Camargue Vis mer


Les mer om hvordan du leier feriebolig i artikkelen Lei ferievilla i sommer.

Eksempler på villautleiere: Kjent i Provence, France Vacances og Pure France

Reiser du på et strammere budsjett, er campingferie et godt alternativ. Camping er populært i Frankrike, og campingplassene er velutbygde med et stort tilbud til barna. Dere kan bo i campingvogn, telt, eller mobilhjem, som minner om brakker. Campingplassene har gjerne egne svømmebasseng, tennisbaner og de tilbyr vannsportaktiviteter som seiling eller vannski.

Du finner de franske campingplassenes nettsider her.

Familieaktiviteter

Sol og bad er det naturligvis mye av langs rivieraen. Mange av de flotteste strendene er dessverre privateide, men de fleste byer har kommunale strender som er åpne for alle. Noen strender, som i Nice, er rullesteinsstrender, mens andre er sandstrender.

Men rivieraen har mer å by på enn strender. Her er noen eksemler på aktiviteter for hele familien:

  • Marineland er, som navnet forteller, en marinpark. Her kan dere treffe delfiner, spekkhuggere og hai, blant annet. Marineland ligger like ved Antibes.

  • Provencalske markeder finnes i nesten enhver by og landsby i Provence. Dette er ikke bare for gourméter, men spennende for barna også. Her er det flust med smaksprøver, spennende frukter og grønnsaker, og et og annet syltet grisehode å rynke på nesen av.

  • I den romerske byen Fréjus ligger Aqualand, en vannpark med moro for unger uten vannskrekk. I samme by ryktes det også at en av rivieraens beste familiestrender ligger, Fréjus Plage, som strekker seg østover mot St. Raphaël.

  • I Gonfaron ligger en skilpaddepark, Le village de tortues, der det bor over 2.500 skilpadder fra hele verden. Parken er i utgangspunktet laget for å verne om Hermannskilpadden, og her klekkes det skilpadder som senere settes ut i naturen. Gonfaron ligger omtrent midt mellom Cannes og Toulon, et stykke inn fra kysten.

  • Monaco - verdt et besøk bare for beliggenheten, men i Monaco ligger også Oceanographic Museum. I Prinsepalasset finnes det forøvrig en tøff utstilling av Prins Rainiers mange biler.

  • Det varme Middelhavet er perfekt for å teste ut vannsporter. Det finnes utleiere av vannski, vannscootere, surfebrett osv. langs hele kysten. Vil barna lære å seile, kan de for eksempel ta timer på Centre Nautique i Mandelieu-La Napoule. Når vi snakker om vannsport, så ikke glem at det finnes muligheter inne i landet, også. Kanoturer på elvene passer godt som familieaktivitet. Les mer om det her.
  • Esterelmassivet er en naturpark som ligger mellom Mandelieu og St. Raphaël. Området er vernet for utbygging, og en grønn oase langs den ellers så utbygde kysten. Her går det turveier på kryss og tvers. Velg mellom å gå til fots, leie sykler, eller ri på hest innover i massivet.

  • Når vi snakker om hester, så har de hestefrelste i familien muligheten til å ri på camargue-hester, en spesiell hesterase som lever i Camarguesumpene vest for Marseille. Uansett er dette en flott naturpark ikke bare kjent for de ville hestene, men også de rosa flamingoene. Mer om Camargue her.

    Mer info om rivieraen: Guide Riviera