De som tilbyr aktiv ferie må gjøre sitt for å sikre at risikoen for helseskader er minimal. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon Norge
De som tilbyr aktiv ferie må gjøre sitt for å sikre at risikoen for helseskader er minimal. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Innovasjon NorgeVis mer

Risikosport skal bli tryggere

Myndighetene vil at risikosport skal bli mindre risikabelt.

Selskaper som tilbyr aktiviteter som for eksempel dykking, klatring, juvvandring og strikkhopp, skal nå innføre tiltak som reduserer risikoen for at brukerne skader seg.

- Virksomheter som tilbyr forbrukertjenester har plikt til å skaffe seg en systematisk oversikt over hvilken risiko aktiviteten innebærer, og eventuelt gjennomføre tiltak for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå, sier avdelingsleder i DSB (Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap) i en melding torsdag.

Med forbrukertjenester mener DSB her tjenester som tilbyr aktiviteter som dykking, ridning, klatring, rafting, juvvandring, brevandring, strikkhopping, nedfart i alpinanlegg, padling og lignende. Det gjelder både de som tilbyr opplæring og turer, og de som leier ut utstyr til slike aktiviteter.

Skal redusere helsefaren

DSB har sammen med Teknologisk Institutt laget en veiledning i risikoanalyse som kan hjelpe disse virksomhetene i arbeidet med å redusere risikoen for helseskader knyttet til aktivitetene.

Dersom DSB mener en leverandør av slike tjenester driver med uakseptabel risiko, kan de kreve at selskapet legger ned virksomheten.