Rike turister rammes av skatt

Sardinia innfører en luksusskatt som skal ramme rikinger som ferierer på øya.

Vakre Sardinia er en magnet for turistene. Costa Smeralda i den italienske øyas nørdøstlige hjørne er øyas mest sofistikerte - og dyre - område. Hit flokker de rike og berømte til om sommeren for å bo i luksusvillaene sine, kose seg på luksushotellene, eller legge til med luksusyatchene sine.

Ny turistskatt

Men nå blir det dyrere å feriere på Sardinia. De regionale myndighetene har bestemt seg for å innføre "luksusskatter" på både ferieboliger, hotellrom og båtplass for yachter.

Sardinia vil bevare naturen, og turistene må betale. Foto: Pius Eberhard
Sardinia vil bevare naturen, og turistene må betale. Foto: Pius Eberhard Vis mer

Poenget med skattene er å skaffe penger til å
bevare Sardinias natur, og til å begrense turiststrømmen. Skattene vil bli innført neste sommer.

Skatten på ferieboliger vil gjelde alle som ligger tre kilometer fra kysten. Hus opptil 60 kvadratmeter må betale en årlig skatt på ni euro (cirka 74 kroner) per kvadratmeter. Størrelsen på skatten øker med størrelsen på huset. For en feriebolig på 200 kvadratmeter koster det 16 euro (cirka 131 kroner) per kvadratmeter. De som har hus mindre enn 300 meter fra stranda, må betale ytterligere 20 prosent.

Yachteiere må også regne med å betale for å legge til kai på Sardinia. Båter på 16 meter må betale en årlig avgift på 1.000 euro (cirka 8.170 kroner), er yachten 30 meter lang koster det 5.000 euro (cirka 40.800 kroner), mens en yacht på 60 meter må betale 15.000 euro (cirka 122.500 kroner).

Hotellskatt rammer alle

Også hotellgjestene må betale, selv om de ikke bor på luksushotellene. Mellom juni og september vil hotellgjester på trestjernershoteller betale en euro dagen (cirka åtte kroner), mens det koster to euro (cirka 16 kroner) å bo på fire- og femstjernershotell.

- Alt vi ber om er et moderat bidrag fra de som nyter av Sardinias vakre natur, sa Renato Soru, Sardinias president, til den britiske avisen The Times.

Motstandere hevder at skatten bare vil føre til at de aller rikeste har råd til å feriere på øya - steinrike russere og arabere, og jage vekk andre turister.

Både russeren Roman Abramovich, Julia Roberts, Leonardo DiCaprio og Madonna har feriert på Sardinia. Silvio Berlusconi, Italias tidligere statsminister, eier hele syv ferieboliger på øya.

Kilde: The Times